Tisztelt Cím!

Lakás vagy házvásárlás közben vagyunk. A kérdésem, hogy a hatályos jogszabályok szerint nekünk most melyik érné meg jobban:
- új építésű lakás vagy ház szocpollal (2 gyerek után, 4 és 2,5 évesek + megelőlegező szocpol 1gyermek után, májusra várjuk 3. gyermekünket)
- vagy hitel nélkül használt lakás vagy kisebb ház vétele és, ha minden igaz(?) 2015. júliustól lakásbővítésre vagy tetőtér-beépítésre igényelhető félszocpol 3 gyermek után?

Köszönettel:
Emese

Kedves Emese!

Az elmúlt időszakban valóban napvilágot látott olyan információ, mi szerint 2015 júliusától ismét elérhető lesz a félszocpol. A támogatást - hasonlóan a korábbiakhoz - használt lakóingatlan legalább egy lakószobával való bővítéséhez, tetőtér-beépítéshez, illetve használt lakás vásárlásához is igénybe lehetne venni. Mivel azonban erre vonatkozó törvényjavaslat még nem került elfogadásra, ezért nincs biztos információnk arról, hogy valóban elérhető lesz ez a támogatás, illetve, hogy milyen feltételekkel (életkor, összeg, stb.) lesz igényelhető. Erről pontos tájékoztatást csak a vonatkozó törvény elfogadása és kihirdetése után tudunk adni, így a kétféle támogatási forma összehasonlítása is ekkor végezhető majd el.

Amit jelenleg biztosan tudunk az, hogy újépítésű lakóingatlan vásárlásához igényelhető szocpol, melynek meglévő gyermekek után történő igénylése esetén nincsen életkorhatára. Megelőlegező szocpol igénylésének viszont feltétele, hogy a támogatott személyek egyike sem lehet idősebb 40 évnél a szocpolkérelem benyújtásakor. A szocpol összegét a gyermekek számán túl az új lakás vagy lakóház hasznos alapterülete és energiaosztálya határozza meg.

3 gyermek esetén a vásárolandó lakásnak legalább 70 négyzetméteresnek kell lenni. A maximális alapterület 160 négyzetméter. Az alapesetet nézve egy "B" energiaosztályú, 70-85 négyzetméter közötti új lakóépületre 1.200.000 Ft összegű szocpol kapható jelenleg 3 gyermek után összesen. A hasznos alapterület és energiahatékonyság növelésével maximum 2,6 millió forint összegű támogatás érhető el a 3 gyermekre együttesen. Arról, hogy jövőre várható-e a szocpol összegének emelkedése is, egyelőre nincs információnk.

Amennyiben elfogadásra kerül a félszocpolra vonatkozó törvény, honlapunkon részletes tájékoztatást olvashatnak majd róla. Addig is kérjük, kövessék új bejegyzéseinket! Ha a hitelfelvételi lehetőségek is érdeklik Önöket, online lakáshitel kalkulátorunk segítségével utána nézhetnek a bankpiac legkedvezőbb konstrukcióinak!





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2008-ban új lakást vásároltunk férjemmel, melyre igénybe vettük 1 vállalt gyermek után a szocpolt. Most 2. gyermekünket várjuk és jövőre egy nagyobb használt ingatlant (régi felújítandó házat) vennénk, de nem tudom, hogy jogosultak vagyunk-e az új szocpolra és ha igen, milyen összegre?

Szeretném igénybe venni a szocpolt, mert egyedül nevelem 3 kiskorú gyermekemet és albérletben élünk, amit már alig birok kifizetni minden hónapban. Szeretném, ha segítenének.
Köszönettel.
Ibolya

Helló!
Érdeklődnék, hogy mikor lehet igénybe venni a szocpolt, mert van egy kisfiam és igénybe szeretnénk venni. Ha tud valaki, legyen szíves segítsen már, hogy is van ez és 1 gyerekre menyi lenne.