Tisztelt Szakértő!

2003. augusztusban vásároltunk ingatlant, megelőlegezett szocpol igénybevételével. A gyermekek a vállalt határidőn belül megszülettek, a Bank helyére az Államkincstár lépett a tulajdoni lapon. Az elidegenítési tilalom 10 évre van bejegyezve, ebből ugye még 1 év 5 hónap lenne hátra.

Önök szerint kérhető méltányosságból az elidegenítési tilalom végleges törlése a lejárat előtt 17 hónappal, tekintettel arra, hogy a fiatalok otthonteremtési támogatása esetén most már csak 5 év az elidegenítési tilalom?

Nagyban megkönnyítené az új (nagyobb) lakás vásárlását, ha nem kellene 2 M forintot befizetni a kincstárnak (még ha később vissza is kapjuk).

Válaszukat köszönöm!
Üdvözlettel, Viktor

Kedves Viktor!

Nincs információnk ilyen jellegű méltányossági lehetőségről. Ez ügyben a területileg illetékes Államkincstár jogászától kellene állásfoglalást kérnie.

Véleményünk szerint ez esetben az Ön által is vázolt lehetőséggel élhetnek: amennyiben az elidegenítési tilalom lejárata előtt értékesítik lakásukat, s helyette újabbat vásárolnak, akkor a visszafizetési kötelezettség az újabb lakás megszerzéséig - maximum 1 évre - felfüggeszthető.
 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves szakértő.
Meglevő hitel és ugyanarra az ingatlanra igényeltük a szocpolt.

Tisztelt Szakértő.
2007-ben építkeztünk és igényeltük a szocpolt 2 gyermekre, 2.400.000 Ft-ot. Elváltunk, de új házasságomból újra felvettünk 1 gyerekre a szocpolt. Ez 2012-ben volt. 1.400.000 Ft-ot kaptunk. Volt férjemmel áruljuk az ingatlant. Most elindítottam a lejárt bejegyzés törlését.
A kérdésem az lenne, ha az ingatlant kifizetjük, eladjuk, akkor is marad a 10 év bejegyzés a második szocpolnál?
Köszönöm szépen a segítséget.

Tisztelt Szakértő!
2005-ben vettünk fel hitelt újépítésű lakás vásárlására. Akkor már várandós voltam első gyermekünkkel, őrá igénybe vettük a szocpolt, és vállaltunk még egy gyermeket, amelyre meg is kaptuk a megelőlegező kölcsönt. 2009-ben lejárt a 4 éves határidő, így megkezdtük a megelőlegező kölcsön visszafizetését. 2011 végén megszületett második gyermekünk is. Kérdésem az lenne, hogy van-e arra lehetőségünk, hogy méltányossági alapon beszámítsák a már megszületett gyermeket a megelőlegező kölcsönünkbe?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel!

Kedves Szakértő!

Lakásvásárlás előtt állunk, és a vissza nem térítendő támogatás kritériumainak minden pontjának megfelelünk, kivételt képez az új lakás négyzetmétere. Az alapterület ugyanis 60,3 négyzetméter, a hasznos (fűthető) terület viszont 53 négyzetméter. Második gyermekünket augusztus közepére várjuk, tehát 4 fő fogja lakni a lakást. Amennyiben a 7,3 négyzetméteres erkély beépítésre kerül, már jogosultak vagyunk a kb. 800.000 Ft-ra? Méltányossági kérelmet érdemes ilyenkor benyújtani? Mi számít az Államkincstár részére bizonyító erejű okiratnak a négyzetmétert illetően? Az adás-vételi szerződés, vagy a tulajdonlap?
Szíves segítségét köszönjük.
Üdvözlettel.

Szép napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy a szocpol 3 gyerekre igényelhető-e, és hogy használt lakásra felvehető-e méltányosságból? Szeretnénk megállapodni, mert van egy tartós beteg kisfiú a családban és nem jól viseli az örökös költözést! Nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élünk!
Milyen feltételek mellet igényelhető?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv: Krisztina

Tisztelt szakértő!
2009-ben vettünk fel új lakás vásárlására hitelt. Kaptunk megelőlegező kölcsönt 2 gyermekre. Másodjára ikreink születtek, így kértünk utólagos szocpolt is. A bank elutasított, mivel a szerződéskötés 2009.07.02 a 2009.06.30 helyett. Kérelmet nyújtok be a Magyar Államkincstárhoz, hátha méltányosságból a 2 naptól eltekintenek, bár kicsi esélyt látok rá.
Van viszont egy kamattámogatott hitelem is, melynek a dátuma 2003-as. Azt is új lakás vásárlására vettem fel, amit később értékesítettem, viszont a hitelt nem fizettük vissza, hanem egy másik lakás terheként továbbra is fizetem. Esetleg arra megigényelhetném? Azt a hitelt még nem házasként vettem fel a szüleim segítségével, de később öröklés miatt én rendelkeztem a nagyobb tulajdoni hányaddal.

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi 2009 januárjában kaptuk meg az építési engedélyt. Sajnos nincs még befejezve, de 85%-ban már készen van. Családi segítségünk nincsen. Novemberbe várjuk a 2. babánkat.
Érdeklődnék, hogy van-e lehetőség méltányossági kérelem beadására, mert minket úgy tájékoztattak, hogy csak a 2009-ben kiadott építési engedélyekre lehet kérni.
Válaszukat előre is köszönöm.