Tisztelt Hölgyem/Uram!

Új lakást szeretnénk vásárolni, mely 2012-ben épült. A ház szerkezetkész, a nyílászárók és a belső kialakítás hiányzik. Villany, és fúrt kút található a telken belül. Az ingatlan külterületen van. Használatbavételi engedély még nincs rajta.

Érdeklődni szeretnék, hogy a szocpolt erre az új lakás megvásárlására fel tudnánk-e venni, illetve erre az épületre lakásvásárlási hitelt kell-e igénybe vennünk?
Ez így ebben a formában új lakásnak minősül?

Olvastam a kritériumokat, hogy mi minősül új lakásnak, és ott azt írják, hogy ha az alapozási munkálatoktól kezdődően teljes egészében újonnan építették, és megépülését követően használatbavételi engedély köteles, illetve a lakhatási feltételeknek megfelel, akkor az új lakásnak minősül. Ez a lakás, illetve ház 68 négyzetméteres. Azt nem írják, hogy külterületi nem lehet, de bizonytalan vagyok ebben a kérdésben.

Válaszukat előre is köszönöm.
Köszönettel
Anna

Kedves Anna!

Amennyiben a fenti ingatlan építési engedélye lakóház vagy lakás építésére szól és az ingatlannyilvántartásban is ilyen megnevezéssel kerül majd bejegyzésre, akkor véleményünk szerint kérhető a szocpol.

Ha a vételár kiegyenlítése önerőből is megvalósítható, akkor a szocpol mellé nem szükséges lakásvásárlási kölcsönt igényelni.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet csoport!
A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni. A férjemmel szeretnénk megvásárolni egy házat, mely új építésű, de az építési engedélyét már évekkel ezelőtt kiadták, de jelenleg még csak 60-70% készültségű a ház. Nincs még meg a használatba vételi engedélye. Az ilyen készültségi szinten álló ház új lakásnak/háznak minősül-e, mert egyébként jogosultak lennénk a szocpolra. Erre felvehetnénk-e? Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Móni

Jelenleg az édesanyámmal élünk. Két kiskorú gyermekünk van, a kisebbekkel vagyok gyesen. Jövő hónapban töltöm a 35. Az első házasságomból született nagyobbik gyerekem után gyermektartást kapok. Jelenlegi párom jelenleg Bérpótló juttatást kap az önkormányzattól. Kb. 100.000 a havi bevételünk. Házat szeretnénk venni vidéken, amibe nincs bevezetve a víz, így elég olcsó kb. 150.000 lenne.
Igényelhetünk szocpolt?

Fiatal házasok vagyunk. Két gyermeket szeretnénk vállalni (azaz még egy sincs). Használt ingatlant akarunk vásárolni. Az ingatlan értéke 2,5 millió, és kb. 90 négyzetméter. Azt szeretnénk megtudni, mennyi támogatást kapnánk erre, és hogy ezt az összeget előre megkapnánk, vagy utólag fizetnék ki nekünk?
Válaszukat előre is köszönöm!