Tisztelt Hitelnet!

Az első kérdésem az az lenne, hogy külföldön dolgozó férj kaphat-e szocpolt, az a kereset is számít, vagy csak a Magyarországon bejelentett munkaviszony? Hozzáteszem ez külföldön is bejelentett munkaviszony!

Négy gyermekünk van, mennyi lenne a szocpol összege?
Kell-e önerővel rendelkezni?

Adótartozása nem lehet az igénylőnek azt olvastam, de sajnos egy hitelünk miatt BAR listára tettek minket, amit azóta fizetünk, hiszen azt akarjuk, hogy majd hitelt kapjunk egyszer. BAR listásoknak is lehet igényt benyújtani?

Muszáj hitellel kiegészíteni a szocpol összegét, nem elég csak az önerő és a szocpol? Mert nem biztos, hogy hitelt kapnánk!

Köszönettel
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Szocpol igényléséhez OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) általi igazolás szükséges a biztosítási jogviszonyról. Jóllehet a külföldi jövedelem is hivatalos munkaviszonyból származik, de ebben az esetben a szükséges igazolást az OEP nem tudja kiállítani, így csak a Magyarországon bejelentett munkaviszony fogadható el szocpol igénylésénél.

Házastársak és élettársak szocpol igénylésekor azonban elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a szükséges igazolással. Ha tehát Önnek van Magyarországon legalább 180 napja fennálló folyamatos, bejelentett munkaviszonya, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra.

A szocpol összegét a gyermekek számán kívül az építeni vagy vásárolni kívánt új lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése határozza meg. A konkrét összegről tehát ezek ismeretében tudunk pontos tájékoztatást adni. Ezzel kapcsolatban további részleteket ITT talál.

Az újépíésű lakóingatlan vételárát vagy költségvetését le kell fednie a szocpol, a hitel és saját erő együttes összegének. Hitelt ugyan külföldi munkaviszonnyal is lehet felvenni, BAR lista esetén azonban sajnos egyik pénzintézetnél sem bizonyulnának hitelképesnek jelenleg. A szocpolhoz - valamennyi feltétel teljesülése esetén - tehát akkor tudnának hozzájutni, ha rendelkeznek az építkezéshez vagy az új lakás vásárlásához szükséges saját erővel. Amennyiben ez rendelkezésre áll, akkor nincs szükség hitelfelvételre, mert a szocpol hitel igénylése nélkül is felvehető. Önerő nélkül azonban nem oldható meg a finanszírozás.

Hitelfelvételre akkor lesz lehetőségük, ha azt a kölcsönt, ami miatt BAR listásra kerültek, visszafizetik, s a visszafizetéstől számított 1 év letelik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Ausztriában dolgozók kaphatnak csokot?
Előre is köszönöm!
Sándor

Jó napot!
Meg szeretném kérdezni, hogy házasnak kell lenni az új szocpolhoz?
Előre is köszönöm!
Sándor

Tisztelt Hitelnet!
Sehol nem találtam arra választ, hogy mi van abban az esetben, ha külföldön dolgozom, viszont Magyarországon élek és lakást szeretnék vásárolni.
Igényelhetem a csokot?
Üdv: Dia

Tisztelt Hölgyem/uram.
Érdeklődnék a 2 gyermekemet egyedül nevelem, külföldön dolgozom.
Kaphatok szocpolt?
Előre is köszönöm.
Sándor

AZ lenne a kérdésem, hogy külföldön dolgozok, az összes szociális járulékot külföldön fizetem, ezáltal én nem, csak a páromnak lenne esélye felvenni a csok-ot? Korhoz van-e kötve vagy független?