5 gyerekes családként építkezünk olyan ingatlanon, ami 25-80%-ban van a feleségem és az én tulajdonomban. Az ingatlan "Lakóház, udvar, gazdasági épület " megjelöléssel szerepel az ingatlannyilvántartásban. A telken áll egy 1960-ban épült üres ház. Kezdetben ezt akartuk bővíteni és felújítani, de eltanácsoltak minket ettől, mivel két helyen is süllyed, statikai állapota nem megfelelő, és a beruházás csaknem annyiba kerülne, mint egy új A+ -os könnyűszerkezetes ház megépítése. Így a ház mögött építkezünk. A házat lebontani nem tervezzük, mivel feleségem jelenleg is aktív könyvelő, és számára megfelelő lenne a ház könyvelőiroda céljára. A régi házat ezért irodának tervezzük átminősíttetni. Akadályt jelent-e a régi ház a szocpol igénybe vételénél?
István

Kedves István!

Az átminősítést követően az ingatlan nem lesz akadálya a szocpol igénylésének. Iroda megnevezésű ingatlantulajdon tehát nem zárja ki a támogatás igénybe vételét.
A lakóingatlanok között is van olyan, mely bizonyos feltételek esetén nem jelent problémát szocpol igénylésénél. Ezek az alábbiak:
- együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba,
- a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonba és a haszonélvező bent lakik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Szeretném kérni a segítségét a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) mint vissza nem térítendő állami támogatással kapcsolatosan. Élettársi kapcsolatban élek, melyből két kiskorú gyermekem született. Használt lakás vásárlására szeretném az állami támogatást igénybe venni. Jogosult vagyok-e a vissza nem térítendő állami támogatásra, ha a földhivatalnál irodaként bejegyzett ingatlannal rendelkezem?
Köszönettel!

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy 50 %-ban van a nevemen lakástulajdon, 50% az Édesanyámén. Ha ezt a tulajdont elajándékozom az Édesanyámnak, akkor kaphatok-e szocpolt?
Tiszetelettel:
József

Érdeklődnék: nekem van egy élelmiszeripari vállalkozásom, de saját házam nincs. Igényelhetem-e a szocpolt és a kamattámogatott hitelt?

Üdvözlöm!
Kérem, segítsen eldönteni, igénybe vehetjük-e a félszocpolt.
A helyzet a következő:
Van egy 65 m2-es ikerházfelünk, aminek a tetőterét éppen most építjük be. Van egy 22 hónapos kisfiúnk és 2 héten belül lesz egy újszülött kislányunk, úgyhogy 2 gyerek után vennénk igénybe a támogatást, amennyiben jogosultak vagyunk rá.
A tulajdonomban viszont van egy budapesti 29 m2-es lakás, ami kizáró ok a félszocpol felvételekor. Ajándékozási szerződést kötnénk a bátyámmal, aki nem velünk él és átíratnánk a nevére a lakást, hogy igénybe tudjuk venni az 1,2 M Ft-ot. Van-e ennek bármilyen akadálya, időkorlátja, stb?
Mindezen kívül a férjemnek meg a szülei nyaralójában van 50%-os tulajdonrésze. Ez is akadályt jelenthet?
Előre is köszönöm a válaszát.

Akkor ez a bekezdés mit takar:

olyan építési munkákra, amelyek eredményeképpen 50%-ot elérő arányban az igénylő tulajdonában lévő lakása, a lakás hasznos alapterületének növelésével legalább egy lakószobával bővül,

* bármely építtető esetében, illetőleg
* két vagy több gyermeket eltartó építtető esetében, ideértve az új lakás építésének nem minősülő tetőtér-beépítést és emeletráépítést is.

És ez én problémám az ajándékozás szempontjából a következő:
Azonban a kedvezmény igénybevételénél nem minősül lakástulajdonnak – vagyis a támogatás akkor is igényelhető –, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjának együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba, vagy a tulajdonában lévő lakása lebontását a települési önkormányzat jegyzője elrendelte vagy engedélyezte, illetve a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Tehát szerintem hiába szerezném meg most a ház 50% át ajándékozás útján, csak két év elteltével lennék jogosult szocpolra.
Vagy teljesen rosszl értelmezem?

Köszönettel
Zsolt

Köszönöm a gyors választ. Lehet félreérthetően fogalmaztam. A tetőtérben kész lakás van, ahol lakunk. Ezt lehetne bővíteni még tető kiemeléssel, viszont az egész ház a szüleim nevén van.
Ha jól értelmezem ahhoz, hogy szocpolt kapjak meg kellene vegyem a szüleimtől a ház ezen részét? És mindezt azért, mert az ajándékozás nem működhet a minimum 2 éves periódus miatt?

Üdvözlöm!
Csak megerősítést szeretnék kapni. Úgy olvastam hogy legalább két évnek el kell telnie az ajándékozás után, mire igényelhetném a szocpolt.
Gondoltam, hogy a szüleim nevén lévő ház tetőterének bővítésével kialakítok új hasznos alapterületet, de a szüleim nevén van az egész épület. A házban két lakás van, az egyikben lakunk mi, a másikban a szüleim.
Gondoltam ajándékozás után ezt meg lehetne valósítani, de ez a két éves periódus nem teszi ezt lehetővé.
Semmilyen megoldás nem létezik, hogy igénybe vegyem a szocpolt?
Köszönöm.
Zsolt