Szocpol igénylésnél akadály-e az irodatulajdon?

5 gyerekes családként építkezünk olyan ingatlanon, ami 25-80%-ban van a feleségem és az én tulajdonomban. Az ingatlan “Lakóház, udvar, gazdasági épület ” megjelöléssel szerepel az ingatlannyilvántartásban. A telken áll egy 1960-ban épült üres ház. Kezdetben ezt akartuk bővíteni és felújítani, de eltanácsoltak minket ettől, mivel két helyen is süllyed, statikai állapota nem megfelelő, és a beruházás csaknem annyiba kerülne, mint egy új A+ -os könnyűszerkezetes ház megépítése. Így a ház mögött építkezünk. A házat lebontani nem tervezzük, mivel feleségem jelenleg is aktív könyvelő, és számára megfelelő lenne a ház könyvelőiroda céljára. A régi házat ezért irodának tervezzük átminősíttetni. Akadályt jelent-e a régi ház a szocpol igénybe vételénél?
István

Kedves István!

Az átminősítést követően az ingatlan nem lesz akadálya a szocpol igénylésének. Iroda megnevezésű ingatlantulajdon tehát nem zárja ki a támogatás igénybe vételét.
A lakóingatlanok között is van olyan, mely bizonyos feltételek esetén nem jelent problémát szocpol igénylésénél. Ezek az alábbiak:
– együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonba,
– a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte,
– a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonba és a haszonélvező bent lakik.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Szeretném kérni a segítségét a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) mint vissza nem térítendő állami támogatással kapcsolatosan. Élettársi kapcsolatban élek, melyből két kiskorú gyermekem született. Használt lakás vásárlására szeretném az állami támogatást igénybe venni. Jogosult vagyok-e a vissza nem térítendő állami támogatásra, ha a földhivatalnál irodaként bejegyzett ingatlannal rendelkezem?
Köszönettel!

Kedves Anna!
Az ingatlan-nyilvántartásban irodaként bejegyzett ingatlan nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy 50 %-ban van a nevemen lakástulajdon, 50% az Édesanyámén. Ha ezt a tulajdont elajándékozom az Édesanyámnak, akkor kaphatok-e szocpolt?
Tiszetelettel:
József

Érdeklődnék: nekem van egy élelmiszeripari vállalkozásom, de saját házam nincs. Igényelhetem-e a szocpolt és a kamattámogatott hitelt?

Üdvözlöm! Kérem, segítsen eldönteni, igénybe vehetjük-e a félszocpolt. A helyzet a következő: Van egy 65 m2-es ikerházfelünk, aminek a tetőterét éppen most építjük be. Van egy 22 hónapos kisfiúnk és 2 héten belül lesz egy újszülött kislányunk, úgyhogy 2 gyerek után vennénk igénybe a támogatást, amennyiben jogosultak vagyunk rá. A tulajdonomban viszont van egy budapesti 29 m2-es lakás, ami kizáró ok a félszocpol felvételekor. Ajándékozási szerződést kötnénk a bátyámmal, aki nem velünk él és átíratnánk a nevére a lakást, hogy igénybe tudjuk venni az 1,2 M Ft-ot. Van-e ennek bármilyen akadálya, időkorlátja, stb? Mindezen kívül a férjemnek meg a szülei… Továbbiak »

Akkor ez a bekezdés mit takar: olyan építési munkákra, amelyek eredményeképpen 50%-ot elérő arányban az igénylő tulajdonában lévő lakása, a lakás hasznos alapterületének növelésével legalább egy lakószobával bővül, * bármely építtető esetében, illetőleg * két vagy több gyermeket eltartó építtető esetében, ideértve az új lakás építésének nem minősülő tetőtér-beépítést és emeletráépítést is. És ez én problémám az ajándékozás szempontjából a következő: Azonban a kedvezmény igénybevételénél nem minősül lakástulajdonnak – vagyis a támogatás akkor is igényelhető –, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjának együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség… Továbbiak »

Köszönöm a gyors választ. Lehet félreérthetően fogalmaztam. A tetőtérben kész lakás van, ahol lakunk. Ezt lehetne bővíteni még tető kiemeléssel, viszont az egész ház a szüleim nevén van.
Ha jól értelmezem ahhoz, hogy szocpolt kapjak meg kellene vegyem a szüleimtől a ház ezen részét? És mindezt azért, mert az ajándékozás nem működhet a minimum 2 éves periódus miatt?

Üdvözlöm!
Csak megerősítést szeretnék kapni. Úgy olvastam hogy legalább két évnek el kell telnie az ajándékozás után, mire igényelhetném a szocpolt.
Gondoltam, hogy a szüleim nevén lévő ház tetőterének bővítésével kialakítok új hasznos alapterületet, de a szüleim nevén van az egész épület. A házban két lakás van, az egyikben lakunk mi, a másikban a szüleim.
Gondoltam ajándékozás után ezt meg lehetne valósítani, de ez a két éves periódus nem teszi ezt lehetővé.
Semmilyen megoldás nem létezik, hogy igénybe vegyem a szocpolt?
Köszönöm.
Zsolt


14
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x