Szocpol igénylése nem magyar állampolgár esetén

Kedves Szakértő!

A férjem német állampolgár, magyar letelepedési engedéllyel. 30 évesek vagyunk, 5 éve házasok, gyerekünk nincs. Külföldön dolgozunk. Az építkezést elkezdtük, de a gyorsabb befejezéshez, jól jönne a szocpol. Magyarországon nem volt eddig közös lakcímünk, én a szüleimhez, és ő is a szüleihez volt bejelentve. Örökségből van nekem 50 % lakástulajdon részem.
Időközben a párom bejelentkezett Hollandiában az önkormányzatnál, de a magyar címe még ugyanúgy megvan. Kérdésem az lenne, hogy bele vágjunk-e a kérelembe?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Mónika

Kedves Mónika!

A vonatkozó jogszabály szerint szocpol igénylése esetén az alábbi szabályok vonatkoznak a nem magyar állampolgárokra:
“(1) A lakásépítési támogatás igénybevételéhez a nem magyar állampolgár igénylő köteles
a) származási országának ingatlan-nyilvántartásért felelős országos hatáskörű szerve által kiállított – az ország egész közigazgatási területére, tagállamok esetén a tagállam, szövetségi államok esetén a szövetségi állam közigazgatási területére vonatkozó – hivatalos iratot és annak hiteles magyar nyelvû fordítását bemutatni a hitelintézetnek, amellyel igazolja, hogy saját magának, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, gyermekének és az együttköltöző családtag(ok)nak származási országában lakástulajdona nincs, valamint
b) büntetőjogi felelőssége mellett írásban nyilatkozni arról, hogy a lakásépítési támogatással építeni, vásárolni kívánt lakásban életvitelszerûen kíván tartózkodni.
(2) A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a lakásépítési támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik. A tartózkodási jogosultság fennállását évente január 31-ig kell a hitelintézet részére igazolni.”
Ezzel, valamint a szocpol további igénylési feltételeivel kapcsolatban további részleteket a lakásépítési támogatásról szóló, 256/2011. (XII. 6.) Kormányrendelet tartalmaz, mely a Magyar Közlöny december 6.-i számában jelent meg. Az Magyar Közlöny online változatban is elérhető.
Az Ön 50%-os örökölt lakástulajdona nem jelent kizáró okot a támogatásra való jogosultság szempontjából.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
A kérdésem az lenne, én magyar vagyok, az élettársam szír állampolgár. 8 éve én nevelem a két Fiát, nekünk van 1 közös kisfiúnk. Bejegyzett élettársa vagyok 2011. óta. Mivel háborús helyzet van, jelenleg a papírokat nem tudjuk beszerezni, hogy házasságot kössünk. Majdnem 20 éve van Magyarországon, 5 évente kell hosszabbítani a tartózkodási engedélyt, tb-t, adót fizet, dolgozik. Gyerekek után ő kapja a családi pótlékot. Párom elmúlt 40, én 35 vagyok.
Kérdésem a következő: én 3 gyerek után igényelhetem a szocpolt?
Köszönöm válaszát.

Kedves Zsuzsa!
A leírtak alapján – kizárólag együttes igénylés esetén – jogosultak lehetnek a CSOK-ra. Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nem feltétel a házastársi kapcsolat és életkorhatár sincs. A további jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Jó napot!
A férjem külföldi állampolgár, 5 éve vagyunk házasok, 2 éve élünk Magyarországon. Ingatlant szeretnénk vásárolni. A hitelt én venném fel, mivel jelenleg nekem van jövedelmem. Igényelhetünk-e szocpolt és megváltoztak-e a feltételek 2015.-re?
Köszönöm.

Kedves Ágnes!
A hitelt és szocpolt együttesen igényelhetik, mivel a házastárs bevonása mindkét esetben kötelező. A lakásvásárlás esetén előírt aktuális feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szóló, díjmentes hitelajánlat elkészítéséhez kérjük, töltse ki online adatalapunkat. Hitelirodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és szocpolügyintézést.

Kérdésem az lenne, hogy jogosult vagyok-e a szocpol támogatásra. Külföldön élő magyarok vagyunk. 2 gyerekem van, kiskorúak.
Kérem, értesítsen.
Köszönöm.

Kedves Gizella!
Külföldön történő lakásszerzéshez a szocpol nem igényelhető, továbbá a jogosultsághoz legalább féléves magyarországi munkaviszony szükséges.

Jó napot.
Azt szeretném megtudni, hogy olyan személy is igényelheti a szocpolt, aki bar listán van? Ha az élettársam nem magyar állampolgár, akkor neki milyen iratokat kell beszereznie?

Kedves Tünde!
A szocpoljogosultság vizsgálatakor a hitelintézetek nem ellenőrzik a BAR listát, de ha az új ház építéséhez vagy az új lakóingatlan vásárlásához szükséges önerővel nem rendelkeznek és hitelt is fel szeretnének venni, akkor akadályt jelent a BAR lista.
Külföldi állampolgárok szocpoligénylésével kapcsolatban fenti bejegyzésünkből tájékozódhat!

A feleségem és a gyermekeim Szlovákiában születtek, de én az apa magyar állampolgár vagyok s szeretném igényelni a szocpol kedvezményt. Mi a feltétel?

Kedves Zoltán!
Arról, hogy nem magyar állampolgárság esetén milyen feltételekkel igényelhető a szocpol, fenti bejegyzésünkben olvashatja.
A szocpoligénylés egyéb feltételeit honlapunkon megtalálja.

Tisztelt szakértő!
Férjem nem magyar állampolgár és nem is itt dolgozik. Szocpol igénylés szempontjából van ennek jelentősége?

Jó napot!
Férjem külföldi állampolgár és külföldön is dolgozik. Mivel én a kisfiúnkkal otthon vagyok, ezért nincs legalább 6 hónapos munkaviszonyom. Férjem nem Magyarországon adózik, hanem az Egyesült Államok adóhatóságának. Kérdésem: Ő mint külföldi állampolgár igényelhet szocpolt új lakás építésre? Ha igen, milyen dokumentumokra van szüksége az igényléshez?
Köszönöm!
Mariann


14
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x