Kedves Szakértő!

A férjem német állampolgár, magyar letelepedési engedéllyel. 30 évesek vagyunk, 5 éve házasok, gyerekünk nincs. Külföldön dolgozunk. Az építkezést elkezdtük, de a gyorsabb befejezéshez, jól jönne a szocpol. Magyarországon nem volt eddig közös lakcímünk, én a szüleimhez, és ő is a szüleihez volt bejelentve. Örökségből van nekem 50 % lakástulajdon részem.
Időközben a párom bejelentkezett Hollandiában az önkormányzatnál, de a magyar címe még ugyanúgy megvan. Kérdésem az lenne, hogy bele vágjunk-e a kérelembe?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Mónika

Kedves Mónika!

A vonatkozó jogszabály szerint szocpol igénylése esetén az alábbi szabályok vonatkoznak a nem magyar állampolgárokra:
"(1) A lakásépítési támogatás igénybevételéhez a nem magyar állampolgár igénylő köteles
a) származási országának ingatlan-nyilvántartásért felelős országos hatáskörű szerve által kiállított – az ország egész közigazgatási területére, tagállamok esetén a tagállam, szövetségi államok esetén a szövetségi állam közigazgatási területére vonatkozó – hivatalos iratot és annak hiteles magyar nyelvû fordítását bemutatni a hitelintézetnek, amellyel igazolja, hogy saját magának, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, gyermekének és az együttköltöző családtag(ok)nak származási országában lakástulajdona nincs, valamint
b) büntetőjogi felelőssége mellett írásban nyilatkozni arról, hogy a lakásépítési támogatással építeni, vásárolni kívánt lakásban életvitelszerûen kíván tartózkodni.
(2) A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a lakásépítési támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik. A tartózkodási jogosultság fennállását évente január 31-ig kell a hitelintézet részére igazolni."
Ezzel, valamint a szocpol további igénylési feltételeivel kapcsolatban további részleteket a lakásépítési támogatásról szóló, 256/2011. (XII. 6.) Kormányrendelet tartalmaz, mely a Magyar Közlöny december 6.-i számában jelent meg. Az Magyar Közlöny online változatban is elérhető.
Az Ön 50%-os örökölt lakástulajdona nem jelent kizáró okot a támogatásra való jogosultság szempontjából.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
A kérdésem az lenne, én magyar vagyok, az élettársam szír állampolgár. 8 éve én nevelem a két Fiát, nekünk van 1 közös kisfiúnk. Bejegyzett élettársa vagyok 2011. óta. Mivel háborús helyzet van, jelenleg a papírokat nem tudjuk beszerezni, hogy házasságot kössünk. Majdnem 20 éve van Magyarországon, 5 évente kell hosszabbítani a tartózkodási engedélyt, tb-t, adót fizet, dolgozik. Gyerekek után ő kapja a családi pótlékot. Párom elmúlt 40, én 35 vagyok.
Kérdésem a következő: én 3 gyerek után igényelhetem a szocpolt?
Köszönöm válaszát.

Jó napot!
A férjem külföldi állampolgár, 5 éve vagyunk házasok, 2 éve élünk Magyarországon. Ingatlant szeretnénk vásárolni. A hitelt én venném fel, mivel jelenleg nekem van jövedelmem. Igényelhetünk-e szocpolt és megváltoztak-e a feltételek 2015.-re?
Köszönöm.

Kérdésem az lenne, hogy jogosult vagyok-e a szocpol támogatásra. Külföldön élő magyarok vagyunk. 2 gyerekem van, kiskorúak.
Kérem, értesítsen.
Köszönöm.

Jó napot.
Azt szeretném megtudni, hogy olyan személy is igényelheti a szocpolt, aki bar listán van? Ha az élettársam nem magyar állampolgár, akkor neki milyen iratokat kell beszereznie?

A feleségem és a gyermekeim Szlovákiában születtek, de én az apa magyar állampolgár vagyok s szeretném igényelni a szocpol kedvezményt. Mi a feltétel?

Tisztelt szakértő!
Férjem nem magyar állampolgár és nem is itt dolgozik. Szocpol igénylés szempontjából van ennek jelentősége?

Jó napot!
Férjem külföldi állampolgár és külföldön is dolgozik. Mivel én a kisfiúnkkal otthon vagyok, ezért nincs legalább 6 hónapos munkaviszonyom. Férjem nem Magyarországon adózik, hanem az Egyesült Államok adóhatóságának. Kérdésem: Ő mint külföldi állampolgár igényelhet szocpolt új lakás építésre? Ha igen, milyen dokumentumokra van szüksége az igényléshez?
Köszönöm!
Mariann