Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném kérdezni, hogy abban az esetben, ha 100%-os tulajdonomban van egy lakóingatlan (ajándékozás útján, a haszonélvezők már nem élnek), de szeretném értékesíteni és újat építeni helyette, hogyan vehetnénk igénybe a szocpolt?

Férjem nevén nincs ingatlan, jelenleg 1 gyermekünk van.
Megoldás lenne esetleg tulajdon átruházás ideiglenesen, hogy csak 50 % legyen a részesedés vagy más lehetőség a számunkra?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel :
Annamari

Kedves Annamari!

Meglévő lakása értékesítését követően új lakóház építéséhez igénybe vehető a lakásépítési támogatás. Az eladott lakás vételárát azonban be kell forgatni az építkezésbe. A beforgatandó összeg bizonyos tételekkel (például az ingatlant terhelő lakáshitel visszafizetésére fordított összeggel) csökkenthető. Mivel azonban ajándékozás jogcímén szerezte az ingatlant, valószínűleg nincs rajta ilyen jellegű terhelés.

Szocpol igénylésénél nem számít lakástulajdonnak a több mint két éve, ajándékozás útján, haszonélvezettel szerzett ingatlan, ha a haszonélvező bent lakik. Ha az Ön esetében ennek megfelelően került tulajdonba a lakás, ám a haszonélvezők időközben elhaláloztak, akkor a jogosultsággal kapcsolatban célszerű volna megkérdezni a Magyar Államkincstár illetékesét.

Egyéb esetben az együttesen maximum 50%-os lakástulajdon abban az esetben nem zárja ki a jogosultságot, ha a lakás tulajdonközösség vagy öröklés útján került tulajdonba. Esetleg a teljes tulajdoni hányad elajándékozása jelenthet még megoldást. A hitelintézeteknek azt kell vizsgálniuk, hogy az igénylőknek a szocpolkérelem benyújtásakor van-e lakástulajdonuk.

A szocpol 1 gyermek után jelenleg nem jár. Ahhoz, hogy igénybe vehessék a támogatást, vállalniuk kell még 1 gyermeket. Ezt azok a házaspárok tehetik meg, akiknek az életkora nem haladja meg a 40. életévet a szocpoligénylés beadásakor.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

3 kiskorú gyermekem /2 tartósan beteg/ egyedül nevelem 35 nm-es tulajdonomban lévő lakásban. Vennék egy 160 nm-es kertes házat. Jár-e szocpol és ha igen, milyen feltételekkel és mennyi? A fiúnak külön szoba kellene és a kert is fontos. Még nem vettem fel szocpolt. El kell-e adnom a lakásom vagy hitelből is vehetem?
Köszönettel.

Kedves Hitelnet!
Szeretnénk vásárolni egy újépítésű házat, de volt a nevemen saját tulajdonú lakás. Van bármi kritérium arra, hogy mennyi időnek kell eltelnie a szocpol felvétele előtt, hogy ne legyen a nevemen lakás?
1 hónapja született meg az első babánk és szeretnénk majd még egy gyermeket!
Válaszát előre is köszönöm!
Ágota

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy feleségem nevén van egy lakás, ami értékesítésre kerül. Eladás után igényelhetjük-e a szocpolt? Illetve az én nevemre 1/4 ingatlan 10 éve öröklés útján került. Ez lehet-e akadálya a szocpol igénylésnek?
Köszönettel.
Dániel

Üdvözlöm!
Ezt a kritériumot hogyan értelmezzem?
“csak olyan természetes személyek igényelhetik, akik nem rendelkeznek lakástulajdonnal” – tehát ha már van egy pici, 30-40 nm-es lakásunk, de nem férünk el a gyerekekkel és nagyobbat szeretnénk venni, akkor nem vagyunk jogosultak szocpolra?
Köszönöm előre is a választ!
Üdv.
Á.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2000-ben az akkor meglévő 2 gyermekünk után igénybe vettük a szocpolt. Új lakást szeretnénk építtetni. 2005-ben megszületett 3. gyermekünk is, akire még nem igényeltünk semmiféle támogatást. Kérdésem az, hogy ha eladjuk jelenlegi lakásunkat, akkor kaphatunk-e lakásépítési támogatást?
Köszönettel: Ildikó

Tisztelt Szakértő!
2004 decemberében vásároltunk egy új lakást, melyre 3 gyermek után a szocpolt és az adó visszatérítési kedvezményt is igénybe vettük. Azóta született még egy gyermekünk, lassan kinőttük a lakást. Szeretnénk egy nem új építésű házat vásárolni. A ház valószínű, hogy többe kerül, mind amennyiért a lakásunkat el tudjuk adni. A kérdésem, hogy ebben az esetben minden kedvezményt vissza kell-e fizetnünk, illetve a 4. gyermekünk után valami kedvezményt igénybe vehetünk-e a ház vásárlásakor. Mindketten a feleségemmel elmúltunk 40 évesek.
Köszönöm válaszukat: Tamás