Tisztelt Hölgyem/Uram!

33 és 35 évesek vagyunk a férjemmel, első gyermekünket most várjuk, második-harmadikat tervezzük. Mindkettőnknek évek óta multinál bejelentett munkaviszonya van. Szeretnénk a szocpolt igénybe venni, kérdésem hogy az alábbi feltételekkel igényelhetjük-e.

Férjemnek 50%-os lakástulajdona (kb. 3,5 M Ft) és 50%-os nyaraló tulajdona (kb. 2,5 M Ft) van, mindkettő öröklés útján került a tulajdonába 1990-ben. Az én nevemen nincs ingatlan.

Új építésű házat szeretnénk venni, hitelt viszont nem szeretnénk hozzá felvenni (esetleg egy áthidaló hitelt, amíg eladjuk a meglévő lakást). Az új ház árának kb. 80%-ával rendelkezünk, a szocpol kellene a hitel helyett kiegészítésnek. (A ház megfelel a követelményeknek.)

A kérdésem az lenne, hogy a nyaraló tulajdonrész (úgy tudom az öröklött 50% lakástulajdon nem) kizárja-e az igénylést? Illetve ha igen, akkor ha átíratnánk anyukája nevére, akkor már megfelelnénk-e a feltételeknek, a pillanatnyi állapot számít, vagy visszamenőleg vizsgálják, hogy volt-e már az igénylés előtt bármikor ingatlantulajdonunk?

Előre is köszönöm válaszát.
Lisa

Kedves Lisa!

A nyaralóként nyilvántartott ingatlan nem számít lakóingatlannak, ezért nem zárja ki a szocpol igénybevételének lehetőségét. Az 1990-ben örökölt 1/2 lakástulajdon sem jelent kizáró okot az igénylésnél.

A hitelintézetek azt vizsgálják, hogy az igénylőnek a szocpolkérelem benyújtásának időpontjában van-e lakástulajdona, illetve a támogatott személynek 5 éven belül értékesített lakástulajdon esetén tovább forgatási kötelezettsége van.

Megelőlegező szocpol igénylésére 40 év alatti házaspároknak van lehetőségük. A meglévő gyermekek számától függetlenül maximum 2 gyermek vállalható. Ha időközben megszületik az első gyermekük, akkor akár további 2 gyermeket is vállalhatnak, így 3 gyermek után lehetnek jogosultak a támogatásra. Amennyiben a szocpolkérelem benyújtásakor még nem születik meg első gyermekük, akkor vele együtt 2 gyermek után igényelhető a szocpolt. 1 gyermek vállalása esetén 4, 2 gyermek vállalása esetén 8 éven belül kell megszületnie a gyermek(ek)nek.

Amennyiben az áthidaló hitelekről bővebben szeretnének tájékozódni, kérje személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkat! Ehhez online ajánlatkérő űrlapunkat kell kitölteni, s Szakértőink ismertetni fogják az elérhető áthidaló hitelkonstrukciókat, valamint a teljes körű, díjmentes hitelügyintézést is vállaljuk.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése