Tisztelt szakértő!

Feleségemmel megelőlegező szocpolt vettünk fel 2 gyermekre 5 éve. Azóta mindkét gyermek megszületett, így már nem megelőlegező szocpolnak számít, de az ingatlan még 5 évig elidegenítési tilalom alatt áll. Svájci frankos hitelünket átváltottuk forintosra, de mivel jön a harmadik gyermekünk, szeretnénk egy másik kicsit nagyobb lakásba költözni. A 2.400.000.- Ft szocpolt szeretnénk átvinni a vásárolandó ingatlanra.

2 kérdésem lenne: amennyiben ezt a szocpolt átviszem egy másik vásárolandó ingatlanra és van még mondjuk 2 millió forintom, akkor az 4.400.000.- Ft önrészként számolható új hitel felvételénél a másik ingatlannál?
A vásárolandó használt lakásra a most júliusban születendő harmadik gyermekünknél bármilyen formában igényelhetünk szocpolt? Ha igen, az milyen összeg és újra kezdődik-e a 10 év elidegenedési tilalom?

Előre is köszönöm válaszát.
Robi

Kedves Robi!

Mivel a korábban felvett lakáshitelüket kiváltották, ezért a 3. gyermekük megszületése után sajnos nem lehetnek jogosultak utólagos szocpolra.

A bejegyzett lakásépítési kedvezmény átvihető a vásárolni kívánt használt lakásra. A meglévő lakásuk értékesítése után azonban a támogatás összegét kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni, s a Kincstár az újabb lakásvásárlást követően fogja majd az eladónak utalni az összeget. Ahhoz, hogy a teljes összegre jogosultak legyenek legalább akkora értékben kell lakást vásárolniuk, mint amennyiért a meglévőt eladják. A kedvezmény saját erőként vehető figyelembe.

3. gyermekük után szocpolt az újabb lakás vásárlásához kapcsolódóan sem tudnak igénybe venni, mert a lakásépítési támogatás használt lakásra jelenleg nem jár.

Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltését követően Hitelszakértőink készséggel tájékoztatják Önöket a jelenleg elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azt szeretném megtudni, hogy kaptam anyukámtól egy házat, de nincs a nevemen és most fog születni a 2 gyerekem. Akkor hogyan tudnám igénybe venni a szocpol támogatást vagy milyen lehetőségeink lennének? Akár lakásfelújításra, stb?