Kedves Szakértő!

Jelenleg én és a férjem két gyermeket nevelünk, a harmadik gyermek ez év májusában fog megszületni. Jelenleg építkezünk, melynek építési engedélyét 2010. áprilisában adták ki. A férjem nevén van a telken egy kis ház, melyet el fogunk bontani, erre bontási engedélyünk is lesz, amint az új ház használatba vételéi engedélyét megkaptuk.

Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben igényelhetjük-e a szocpolt, illetve ha igen, szükséges-e megvárni az igényléssel a harmadik gyermek megszületését?
Ha nem szeretnénk hitelt felvenni, akkor hol lehet elindítani a szocpol igénylését?

Segítségét előre is köszönöm:
Kata

Kedves Kata!

A vonatkozó kormányrendelet szerint a lebontásra váró lakóház abban az esetben nem jelent kizáró okot szocpol igénylésénél, ha annak lebontását a területileg illetékes építésügyi hatóság engedélyezte vagy elrendelte.

Véleményünk szerint ennek a dokumentumnak a megléte már a szocpolkérelem benyújtásához is szükséges.

Ha egyikük életkora sem haladja meg a 40. életévet, akkor a szocpoligényléssel nem szükséges megvárni a 3. gyermek megszületését. 40 év alatti házasok ugyanis megelőlegező szocpol igénylésére is jogosultak.

A szocpolkérelemmel a hitelintézetekhez kell fordulni abban az esetben is, ha az építkezés finanszírozásához nem kívánnak banki kölcsönt igénybe venni.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Ha van a tulajdonomban egy ingatlan, amelyet szeretnénk lebontatni és a helyére egy új házat építeni, akkor igényelhető-e a szocpol?

Férjemmel építkeznénk, két gyermeket tervezünk. A városunkban nincsenek üres telkek, így egy öreg házat vennénk meg, amit lebontanánk és újat építenénk a helyére. Viszont, ha megvesszük az öreg a házat, már lesz a nevünkön egy ingatlan. (Csak addig, ameddig le nem bontjuk, de az adás-vétel pillanatában mi egy házat veszünk) Ezt mi teljesen elbontanánk és A+ energiaosztályú 110-120 nm-es házat építenénk. Tisztelettel kérdezem, felvehetjük-e a 2.400.000 Ft szocpolt? (Mindketten 35 év alattiak vagyunk)
Köszönettel:
Niki

Az alábbi körülmények között igényelhetünk-e lakásépítési támogatást?
2011 márciusában került férjem tulajdonába egy ‘kivett lakóház udvar’ megnevezésű ingatlan. Fele férjem édesanyjától ajándékozás útján, másik fele férjem édesanyjának húgától – hitelből fizetve – adásvétel útján. A ház állapota kritikus, így azt le kell bontani és újra felhúzni az egészet, s tetőterét is szeretnénk ezúttal beépíteni.
A munkálatokat 2013 tavaszán szeretnénk elkezdeni. Férjem ekkor 38 éves lesz, én 27. Van egy 10 hónapos gyermekünk, és én 17 hetes várandós anyuka vagyok. És szeretnénk még (rajtuk kívül is) vállalni még gyermeket.
A szóban forgó ingatlanon kívül nincs más ingatlanunk, az én nevemen van egy eltartási szerződés, melyben foglaltak szerint az eltartott fél ha elhunyt, önkormányzati lakás örökbérleti jogát öröklöm. Annyi feltételből nem tudtam “kisilabizálni” hogy a mi esetünkben ki vagyunk-e zárva az igénylők köréből.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Mariann