A kérdésem a 2012-ben felvehető szocpol támogatásról szólna. Ahogy elolvastam a feltételeket, mi jogosultak lennénk rá új lakás vásárlásakor. Fiatalok vagyunk, 2 kisgyerekkel. Viszont a jelenlegi lakásunknak tulajdonosai vagyunk 50 - 50 %-ban a férjemmel.

Tudom, hogy a lakástulajdon kizáró ok. Ezért előbb el kell adni a lakásunkat, csak utána igényelhetünk szocpolt? Nem értem, hogy ez időben hogy megoldható, ha már az új házat kinéztük és le is tudnánk foglalózni. Hitelt is kell felvennünk hozzá.

Így viszont előbb el kell adnunk a lakásunkat és albérletbe menni, ameddig az új lakást meg nem vesszük?
A szocpol az új lakás megvétele után is igénybe vehető? Mi erre a szabály?
A hitelfelvételt követően mennyi ideig lehet szocpolt igényelni?

Válaszukat előre is köszönöm!
Márta

Kedves Márta!

A lakásépítési támogatás (szocpol) az új lakás vételárának kiegyenlítéséhez vehető fel a végleges adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül. A szocpolt tehát az új lakás megvétele után már nem tudják igényelni.

Ha a megvásárolni kívánt lakást már megtalálták, de a meglévőt még nem sikerült eladni, akkor esetleg előszerződést köthetnek az ingatlanra, s a végleges adásvételi szerződést majd csak a meglévő ingatlan adásvételi szerződésének aláírását követően kötik meg.

A lakhatási problémára megoldás ilyen esetben az lehet, hogy lakásuk vevőjével egy későbbi költözési időpontban állapodnak meg, esetleg albérlőként maradnak tovább az eladott lakásukban az új lakás megszerzéséig. Egyéb lehetőségként felmerülhet, hogy átmeneti időre szülőkhöz, egyéb hozzátartozóhoz költöznek, amennyiben ez kivitelezhető.

Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésükre mind a hitel-, mind a szocpolügyintézésben. Személyre szóló lakáshitel ajánlatunkat online adatlapunk kitöltésével kérheti.

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Hitelnet!
Szüleim kb. 20 éve “nevemre vették meg” a régi tanácsi, akkor már önkormányzati bérlakásuk, haszonélvezeti joguk fenntartása mellett. Az ingatlan 1/1 arányban a tulajdonom, közösen használjuk. Új lakás építésébe kezdtem, kérdésem, hogy amennyiben szüleimnek ajándékozom az ingatlan tulajdonjogát, úgy 2 gyermekem után jogosult vagyok–e a szocpolra?
Köszönettel: Tímea

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy 2005-ben építkeztünk, jelzáloghitel van a házon. Abban az esetben, ha nem értékesítjük az ingatlant, hanem a meglévő hitelből szeretnék jóváírni, igényelhető-e a szocpol?
Köszönöm! Adrienn

T. Szakértő!
2006-ban vásárolt lakásunkhoz vettük fel a szocpolt 2 gyermek után. Kérdésem az volna, hogy a 2. gyermek megszületése után eladhatom-e a lakást és vásárolhatok-e használt ingatlant vagy csak újépítésűt? Kell a jegyző engedélye a használt lakás vásárláshoz vagy a kölcsönt folyósító banké?
Imre

Tisztelt Szakértő!
Közelgő válás miatt eladjuk férjemmel közös ingatlanunkat és új házba szeretnék a gyerekekkel (12 és 16 éves) költözni. Ilyen igénylést még nem kértünk, új lakásunk nem volt. Kb. 80-100 nm-es kis előkertes házban gondolkodok. Ez a környéken 20-25 M Ft. Jogosult vagyok-e a szocpolra? Válás előtt vagy válás után, vagy mindegy? Ha igen, hol kell beadni a kérelmet és melyik kategóriába tartozok? Köszönettel:
Judit

Üdvözlöm,
Kérdésem a következő lenne, ha jelenleg van lakástulajdonunk, de értékesíteni fogjuk még építkezés előtt a meglévő tulajdonunkat, akkor igénybe tudjuk-e venni a lakástámogatást? “A” energiaosztályú házat fogunk építeni, 127 m2-est. Jelenleg egy gyermekünk van, de kettőt szeretnénk, mennyi lenne a támogatott összeg, illetve milyen állapotban kell lenni a háznak (tervrajz, engedélyezés elég) az igényléshez? Meddig lehet igénybe venni, itt gondolok az állam pénz keretére ami gondolom el fog fogyni idővel. Melyik bankhoz forduljunk?
Köszönöm segítségét, további szép napot.

Kedves Szakértő,
Szeretnénk eladni jenlegi lakásunkat és már ki is néztünk magunknak egy új házat. A vevőnkkel egy-két napon belül aláírjuk az adásvételi szerződést, de az utolsó vételár részt csak 1,5 hónap múlva kapjuk meg. Kérdésem, hogy az új ház vásárlására a szocpol igényléséhez meg kell-e várnunk a teljes eladás befejezését, vagy csak az adásvételi szerződés megkötésének dátumát? Az adásvételi szerződéssel szűnik meg a lakástulajdonunk, vagy az utolsó vételár rész megkapása után, amikor a földhivatal töröl miket a tulajdoni lapról?
Válaszát előre is köszönöm,
Attila

Most várom 3. gyermekünket. Van lakásunk hitelre, de érdekelne ha értékesítve lenne, hogyan vehetném igénybe a szocpolt? Van munkahelyem, jelenleg táppénzen vagyok, 2 héten belül születik meg a baba. Közalkalmazott vagyok 3 éve. De sajnos bárlistás vagyok. A két nagyobb gyermek előző házasságomból való, ez befolyásol valamit?
Köszönöm türelmét várom válaszát.
Tisztelettel: Henrietta