T. Cím,

Korábban volt egy kérdésem a szocpollal kapcsolatban, miszerint mi a tavalyi év folyamán építkeztünk és év végén meg is jött a használatbavételi engedély. Sajna akkor még nem volt mód igényelni szocpolt. Most meg már nem tudok, mert megvan a lakhatási? Visszamenőleg nem lehetséges? Nincs egyéni elbírálásra lehetőség, hiszen azért nem igényeltem, mert nem volt rá módom...

Köszönöm.
Zsolt

Kedves Zsolt!

A lakásépítési támogatást szabályozó rendelet ugyan 2012. január 1-től már hatályos, ám a hitelintézeteknél jelenleg még nincs lehetőség ilyen irányú kérelmek benyújtására. A szocpolkérelmek befogadását és feldolgozását érintő eljárási rend még nem alakult ki, kidolgozás alatt van.

A hatályos rendelkezés 9.§-a rögzíti a lakásépítési támogatás igénybevételének eljárási szabályait. E szerint a szocpolra való jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását új lakóház építése esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni a hitelintézettől.

A szocpolrendelet nem tartalmazza a visszamenőleges igénylés lehetőségét. Csak arról rendelkezik, hogy utóbb született gyermekek esetén  milyen módon lehet érvényesíteni a támogatást.

Ebben az esetben tehát nem Önön múlt, hogy nem igényelte a támogatást, hiszen valóban nem volt rá mód. Mint ahogy fent is írtuk, jelenleg sem érhető el a szocpol a bankoknál, pénzintézeteknél, ezért jelen pillanatban egyéni elbírálásra sincs lehetőség a jogosultsággal kapcsolatban.

Ebben a kérdésben további tájékoztatást akkor tudunk adni, ha már a hitelintézeteknél megkezdődhet a lakásépítési támogatás iránti kérelmek befogadása.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2013 júniusában fejeztük be a lakásunk építését, amelyre Fundamenta lakáskassza keretein belül áthidaló hitelt vettünk fel. A lakás használatbavételi engedélye 2013 augusztusában kiadásra került, sajnos tájékozatlanságunkból kifolyólag ezt megelőzően nem igényeltük meg a támogatást. Azóta született egy gyermekünk, és szeretnénk még egyet. Van-e bármilyen módja az utólagos szocpol igénylésének?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Gábor

Tisztelt Hitelnet!
Új ház építésébe kezdünk a közeljövőben. Szeretnénk szocpolt igényelni az építkezéshez. A probléma ott jelentkezik, hogy a telek, amit megveszünk egy nagy telekből leválasztott rész, melyre kizárólagos használati megállapodást kötünk. Tehát a telek közös tulajdon, kizárólagos használattal. A házak külön tulajdoni lapon lesznek kiemelve /1, /2-ként. A MÁK a szocpol igénylésénél elidegenítési tilalmat jegyeztet be az ingatlanra. A ház külön kiemelése azonban csak a lakhatási engedély kiadásával realizálódik. Érvényes lakhatási engedéllyel már nem igényelhetek szocpolt, viszont ha a kiemelés előtt jegyzik be a tilalmat, akkor az a másik ingatlanra is bejegyzésre kerül. A kérdésem az volna, hogyan tudnám felvenni a szocpolt úgy, hogy az elidegenítési tilalmat csak a mi ingatlanunkra jegyezzék be. Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Ferenc

Tisztelt Credinfó!
Építkezésünk lassan a vége felé közeledik, azonban szeretnénk kivárni annak a lehetőségét, hogy megigényelhessük a lakásépítési támogatást.
Az építési engedélyünk 2011 februárjában emelkedett jogerőre, feleségemmel mindketten 180 napnál régebb óta rendelkezünk állandó munkaviszonnyal és vállalunk két gyermeket is.
Kérdésünk, hogy a lakásépítési támogatás igényléséből kizárnánk-e magunkat abban az esetben, ha már most megkérnénk a használatbavételi engedélyt házunkra, még a szocpol igénylés előtt?

2010-ben kaptunk építési engedélyt családi házunkra, 2011-ben felépült a ház, de nem teljesen. 2012 januárban kaptuk meg a használatbavételi engedélyt kikötésekkel az elmaradásokra.
Igényelhetünk szocpolt? Egyéni elbírálás alá esünk?