Tisztelt Hölgyem/Uram!

2007-ben kezdtünk építkezni, amire egy hitelintézettől igényeltünk kölcsönt. Nem szerettünk volna túl nagy összeget felvenni ezért azzal spóroltunk, hogy a férjem nagyon sok mindent saját maga egyedül csinált meg. Éppen ezért egy ideig elegendő volt az az összeg, amit a bank adott.

Aztán a pénz kezdett elfogyni és úgy gondoltuk, hogy a meglévő és a tervezett gyermekünkre felvennénk a szocpolt, de sajnos pont ebben az időben fagyasztotta be a kormány ezt a támogatást. Így az építkezésünk, ameddig tudott, eljutott. Beköltözni be tudtunk, de sajnos sok minden még nincs meg ahhoz, hogy lakhatási engedélyt kérjünk. Tehát jelenleg nem lakóépületnek minősül. A földhivatalnál nincs is bejegyezve a nevemre legjobb tudomásom szerint.

Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben lát-e esélyt arra hogy megigényeljük ezt a támogatást?
Válaszát előre is megköszönve.
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

A lakásépítési támogatás (szocpol) igénybevételére vonatkozó, jelenleg hatályos szabályozás úgy rendelkezik, hogy a támogatás új ház építése esetén csak akkor kérhető a költségvetés finanszírozásához, ha az építési engedélyt 2010. január 1. után adták ki. Mivel Önök 2007-ben kezdték meg az építkezést, így az építési engedélyük is ez előtt került kiadásra, ami sajnos nem teszi lehetővé a támogatás igénybe vételét.

Ha elfogyott az építkezéshez folyósított hitelintézeti kölcsön, akkor amit esetleg tehetnek: a hitelnyújtó bankhoz fordulnak pótköltségvetés benyújtásával. Ha a bank hitelbírálata alapján - melynek során vizsgálja az Önök jövedelmét és az ingatlan értékéhez mért terhelhetőségét - van lehetőség további hitelfelvételre, akkor abból befejezhetik a házat és megszerezhetik az lakhatási engedélyt.

Lakhatási engedéllyel nem rendelkező lakóingatlan esetében egyéb hitel felvételére nincs lehetőség. Szabad felhasználású, adósságrendező vagy az építési hitelen kívül egyéb lakáscélú kölcsön csak használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanra vehető fel.

Javasoljuk, hogy az építkezés további finanszírozásával kapcsolatban az érintett pénzintézethez forduljanak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Mi tavalyelőtt kezdtünk bele új ház építésébe, és még nem végeztünk vele. 2 gyermekünk van. Még nincs használatbavételi, lakhatási engedélyünk. Ilyen esetben is jár a szocpol?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy amikor mi elkezdtünk építkezni, akkor pont nem volt szocpol. Van 2 gyermekünk, de a ház még nincsen befejezve, de benne lakunk. Ebben az esetben van bármi lehetőségünk szocpolra vagy felejtsük el az egészet?
Válaszukat előre is köszönöm!
V.

Tisztelt Cím,
mi megfelelünk minden feltételnek, hogy szocpolhoz juthassunk, viszont az építési engedélyünk 2008. évi s az idén jár le, az építési engedély megújításával vagy módosításával megfelelhetünk-e a támogatásra?