Tisztelt Hitelnet!

Egy 70%-ban elkészült házat szeretnék megvenni, és befejezni.
Kérdéseim az alábbiak lennének:
- az A + besorolású háznak milyen feltételei vannak?
- a ház megvásárlása előtt kell, vagy a ház teljes befejezése után igényelhető a támogatás? Ezeket figyelembe véve hogyan, milyen módon történik a folyósítás?
- csak hitelintézeteknél kérhető a támogatás?
- lesz-e a közeljövőben változás a szocpol összegére?

Várom válaszát!
Balázs

Kedves Balázs!

A használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő átruházása esetén akkor vehető igénybe a szocpol, ha az építkezés 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedély alapján történt. A ház befejezése után a szocpol már nem kérhető. A támogatást a hitelintézet a saját erő felhasználása után, készültségi foknak megfelelően folyósítja.

Az A+ (Fokozottan energiatakarékos) besorolású házzal szemben támasztott követelményekről az építési hatóság tud felvilágosítást adni Önnek.

A lakásépítési támogatás abban az esetben is a hitelintézeteknél igényelhető, ha a ház befejezéséhez építési hitelt nem kíván felvenni. A szocpol összegének közeljövőben várható változásáról nincs információnk. A jelenlegi támogatási összegeket IDE kattintva tekintheti meg.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

40 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy ingatlan, amit szeretnék megvásárolni, de részben van alapja, így ön szerint a szocpolt megadják rá?

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy 3 gyermek van. Olyan ingatlanba lakunk, amin van más is tulajként. Azt a házrészt szeretnénk megvenni. Arra igényelhető-e szocpol?

2003-ban házépülés céljából szocpolt igényeltek. 2005-ben haláleset miatt a ház épülése félbe maradt. Azóta a ház félkész állapotban áll. Amennyiben most meg szeretnénk vásárolni milyen költségekkel kell számolni? A házon még 2024-ig hitel van. 50%-on az anya és a maradék 50%-on a 3 gyermek osztozik. Ennyi idő után az anyának vissza kell fizetni a szocpolt?

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy félkész ház (burkolás és a fürdő befejezése hiányzik még) amit szeretnénk megvenni. Használatbavételi engedély még nem lett rá kérve, de a számlák 70%-a sincs már meg .Magánszemélytől szeretnénk megvenni ezt a házat, de nem tudjuk hogyan, mert mindenhol kritériumokat olvasunk. 3 gyermekre vennénk igénybe a CSOK-ot és az összege fedezné is az ingatlan árát. Ön szerint hogyan kellene cselekednünk, hogy meg tudjuk venni az ingatlant? Illetve nem tudom hogyan vagy ki építette a házat, de az ingatlanközvetítő annyit mondott, hogy nem vállalkozó.
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Van 3 kicsi gyermekünk, és jelenleg egy pici családi házban lakunk. A házat jelzálog alapú deviza hitelből vettem, melyre még 10 év tartozás van. Nem vettünk fel semmilyen szocpol támogatást. Milyen lehetőségeink vannak, hogy nagyobb családi házba költözhessünk?
Egy 1989-ben épült, de félkész házat néztünk ki. Erre a félkész házra milyen esélyünk van, hogy bármilyen támogatást kaphassunk? Esetleg a befejezéséhez kaphatunk támogatást? (fűtés, vizes blokkok, járólap, padozat, lépcső)
Önerővel még nem rendelkezünk, de örökség miatt hamarosan egy kisebbre igen.
Előre is köszönöm a segítő válaszát!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Külföldön élő, hazatelepülni szándékozó 35 év alatti 2 gyerekes szülők vagyunk. 2010-ben vásároltunk egy telekként nyilvántartott félkész ingatlant, amire már nem volt érvényes építési engedély, így új terveket kellett készíttetnünk és 2013-ban megkaptuk a fennmaradási/továbbépítési engedélyt.
Sajnos azóta nem sikerült tovább építeni az ingatlant, de mivel szeretnénk harmadik gyermeket, érdeklne, hogy a 2016-os CSOK változások alapján Ön szerint igényelhetünk-e támogatást az épület bővítésére/tovább építésére?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem\Uram!
Két kérdésem lenne önhöz!
Egy olyan házat vásárolnánk meg, amelynek fele van kész. Erre az ingatlanra kaphatunk teljes csok-ot 3 gyerek bevállalása után? A másik kérdésem: a ház ára az 7 millió és hogy akkor is jár a 10 millió?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Lakásvásárláshoz szeretnénk igénybe venni a csok-ot. Az adásvételi szerződés megírása már megtörtént (a vételi összegbe beleírtuk a csok összegét is), viszont a házon még nincs használatbavételi engedély. Azt olvastam, hogy ebben az esetben a ház "újnak" minősül, és mivel magánszemélytől vettük, így a csok nem vehető igénybe. A kérdésem az lenne, ha a jelenlegi tulaj kérné meg a használatbavételi engedélyt, és csak ezután kerülne át a mi nevünkre, jogosultak lennénk-e a csokra. (Mert így már nem mi leszünk az első tulajdonosai, és ha jól értelmezem a kormányrendeletet használt lakásnak számítana).
Köszönettel:
Sándor

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Fiamék egy 60%-n kész erdélyi faházat/családi házat szeretnének megvásárolni, úgy hogy arra teljes szocpolt igényelnének. Az építési engedélye 2007-ben lejárt és nem hosszabbították meg.
Kérdésem, a fenti esetben van-e esélyük a szocpolra és a támogatott hitelre, ha egyéb vonatkozásban hitelképesek volnának?
Köszönettel: László

Tisztelt Hozzáértő!
Idén vettünk egy félkész, új építésű könnyűszerkezetes házat. 2006-ban kezdték el építeni, az építési engedély 2005-ös dátumú. A házat nem fejezték be, ezért az építési engedélyt meg kell majd újítanunk, ha be szeretnénk fejezni. A Fundamentától igényeltük a lakáshitelt, ami megtakarítással egybe kötött. Megkérdeztem a Fundamentás kapcsolattartónkat, akivel a hitelt intéztük, de ő nem tudott ezzel kapcsolatban segíteni. A páromnak volt egy saját tulajdonú lakása, amit most eladott. Nekem ez az első saját tulajdonú házam. Azt szeretném megtudni, hogy igényelhetünk-e rá támogatást? És ha igen, akkor hogyan?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
34 éves vagyok és van 1 gyermekem. A párom 28 éves és szeretnénk legalább 1 közös babát a közeljövőben. 2010-ben épült a házunk hitelből, aminél most a tetőteret szeretnénk kialakítani.
Kérdésem, hogy ez esetben jár-e a szocpol?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi feltételek mellett jogosultak vagyunk-e a Szocpol támogatásra:
– félkész (szerkezetkész) házat szeretnénk vásárolni és befejezni, az építési engedélye már lejárt, így újat kérnénk
– én a felmondási időmet töltöm, de a férjemnek bejelentett munkahelye van folyamatosan
– 1/4 rész lakástulajdonnal rendelkezem, amelyet örököltem
A többi feltételnek megfelelünk, csak a fentiekkel kapcsolatban vagyok bizonytalan.
Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel: Borbála

Tisztelt Hitelnet!
Egy eléggé összetett helyzetben vagyunk és az interneten elérhető információkat többféleképpen tudom értelmezni.
A helyzetünk a következő: 35 év alatti szülők vagyunk (házasok), egy kisfiunk van, még tervezünk 1, esetleg 2 gyermeket. Jelenleg a saját tulajdonunkban van egy ingatlan, melyen hitel is van. Szeretnénk eladni ezt a házat és egy újépítésűt venni magánszemélytől (jelenleg 70%-ban van kész, tehát mi fejeznénk be az építkezést és mi kérnénk meg rá a használatbavételi engedélyt). Az új ingatlant alacsonyabb árban vennénk és nem szeretnénk hitelt felvenni arra. Tehát a két ingatlan közti árkülönbség a jelenlegi hitelünk kiegyenlítésére, valamint az új ház befejezésére használnánk fel.
Kérdésem, hogy ebben az esetben igényelhetünk szocpolt?
Milyen további feltételeknek kell eleget tennünk?
Számlabeadási kötelezettség mekkora mértékű? A “félkész” ház tulajdonostól való vételét elég adásvételi szerződéssel, stb-vel bizonyítani, vagy csak számlaképes eladóval tudnánk ezt lebonyolítani?
Válaszukat köszönöm!
Tisztelettel:
Andrea

Kérdésem a következő lenne:
Mi 2012. november 29-én vásároltunk egy 80%-os készültségben lévő házat, melyet régi házunk eladásából finanszíroztunk. A befejezés még előttünk áll. Van-e lehetőségünk szocpol igénylésére? A férjem 41 éves,én 32. Van egy kisfiunk és most ikreket várunk augusztusra.
Milyen feltételei vannak és hogy kell intézni?

Üdvözlöm!
Szerkezetkészen vásárolt új társasházi lakás után van-e bármilyen megoldás szocpol igényléshez? Jelenleg 2 gyermekünk van és pár éven belül tervezzük a 3. kisbabát is. A lakás még nincs kész, használatba vételi engedély várhatóan tavasszal lesz meg hozzá.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő,
Három gyermekünk van és szeretnénk igénybe venni ezen támogatást. A kérdés az lenne, hogy mondjuk félkész ház vásárlására is igényelhető, és ha igen, akkor a támogatás összege lehet-e önerő egy lakáshitel igénylésénél?
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel: Norbi

Jó napot!
Szerkezetkész ingatlanra lehet-e felvenni szocpolt? 2005-ös építésű és azóta sincs befejezve.

Szeretnék megvásárolni egy házat, melyet az eladók 2008-ban vásároltak meg olyan cégtől, amely az elárverezett házak eladásával foglalkoznak. A házra – a cég elmondása szerint volt lakhatási engedély, holott csak a falak álltak és a fedél volt kész. A jelenlegi eladók 2010-ben beköttették a közműveket, majd befejezték a házat, Waillant kazánt vásároltak, mellyel padlófűtést csináltattak, radiátorokat szereltek fel, lerakták a járólapokat, stb. Hőszigeteltették a házat, színes nemes vakolattal is ellátták. Redőnyöket, csatornákat szereltettek fel, szóval az első szintet lakhatóvá tették! Ha most megvásárolom, kaphatok a 2 gyermekem után szocpolt?