Szocpol igényelhető félkész házra?

Tisztelt Hitelnet!

Egy 70%-ban elkészült házat szeretnék megvenni, és befejezni.
Kérdéseim az alábbiak lennének:
– az A + besorolású háznak milyen feltételei vannak?
– a ház megvásárlása előtt kell, vagy a ház teljes befejezése után igényelhető a támogatás? Ezeket figyelembe véve hogyan, milyen módon történik a folyósítás?
– csak hitelintézeteknél kérhető a támogatás?
– lesz-e a közeljövőben változás a szocpol összegére?

Várom válaszát!
Balázs

Kedves Balázs!

A használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő átruházása esetén akkor vehető igénybe a szocpol, ha az építkezés 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedély alapján történt. A ház befejezése után a szocpol már nem kérhető. A támogatást a hitelintézet a saját erő felhasználása után, készültségi foknak megfelelően folyósítja.

Az A+ (Fokozottan energiatakarékos) besorolású házzal szemben támasztott követelményekről az építési hatóság tud felvilágosítást adni Önnek.

A lakásépítési támogatás abban az esetben is a hitelintézeteknél igényelhető, ha a ház befejezéséhez építési hitelt nem kíván felvenni. A szocpol összegének közeljövőben várható változásáról nincs információnk. A jelenlegi támogatási összegeket IDE kattintva tekintheti meg.

 Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2003-ban házépülés céljából szocpolt igényeltek. 2005-ben haláleset miatt a ház épülése félbe maradt. Azóta a ház félkész állapotban áll. Amennyiben most meg szeretnénk vásárolni milyen költségekkel kell számolni? A házon még 2024-ig hitel van. 50%-on az anya és a maradék 50%-on a 3 gyermek osztozik. Ennyi idő után az anyának vissza kell fizetni a szocpolt?

Kedves Martina!
Ha nem szerezték meg a használatbavételi engedélyt az előírt – szocpolszerződésben szereplő – határidőig, akkor véleményünk szerint visszafizetési kötelezettség merül fel. Az igénybevevő a már folyósított támogatásokat az igénybevétel napjától esedékes a Ptk. szerint számított kamatokkal együtt köteles a támogatás nyújtója részére visszafizetni. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetéke járási hivatal tud adni.

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy félkész ház (burkolás és a fürdő befejezése hiányzik még) amit szeretnénk megvenni. Használatbavételi engedély még nem lett rá kérve, de a számlák 70%-a sincs már meg .Magánszemélytől szeretnénk megvenni ezt a házat, de nem tudjuk hogyan, mert mindenhol kritériumokat olvasunk. 3 gyermekre vennénk igénybe a CSOK-ot és az összege fedezné is az ingatlan árát. Ön szerint hogyan kellene cselekednünk, hogy meg tudjuk venni az ingatlant? Illetve nem tudom hogyan vagy ki építette a házat, de az ingatlanközvetítő annyit mondott, hogy nem vállalkozó.
Segítségét előre is köszönöm.

Kedves Laura!
Fenti ingatlant a használatbavételi engedély megszerzése után, használt lakóingatlanként lehetne megvásárolni, amire 3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK igényelhető.

Tisztelt Hitelnet!
Van 3 kicsi gyermekünk, és jelenleg egy pici családi házban lakunk. A házat jelzálog alapú deviza hitelből vettem, melyre még 10 év tartozás van. Nem vettünk fel semmilyen szocpol támogatást. Milyen lehetőségeink vannak, hogy nagyobb családi házba költözhessünk?
Egy 1989-ben épült, de félkész házat néztünk ki. Erre a félkész házra milyen esélyünk van, hogy bármilyen támogatást kaphassunk? Esetleg a befejezéséhez kaphatunk támogatást? (fűtés, vizes blokkok, járólap, padozat, lépcső)
Önerővel még nem rendelkezünk, de örökség miatt hamarosan egy kisebbre igen.
Előre is köszönöm a segítő válaszát!

Kedves Ferenc!
Mivel a félkész ház építési engedélye 2008. július 1. előtti, ezért a befejezéshez sajnos nem tudják igényelni a CSOK-ot. Ha az ingatlant a használatbavételi engedély kiadása után vásárolnák meg, akkor a használt lakás vásárlásához adható CSOK lenne elérhető.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Külföldön élő, hazatelepülni szándékozó 35 év alatti 2 gyerekes szülők vagyunk. 2010-ben vásároltunk egy telekként nyilvántartott félkész ingatlant, amire már nem volt érvényes építési engedély, így új terveket kellett készíttetnünk és 2013-ban megkaptuk a fennmaradási/továbbépítési engedélyt.
Sajnos azóta nem sikerült tovább építeni az ingatlant, de mivel szeretnénk harmadik gyermeket, érdeklne, hogy a 2016-os CSOK változások alapján Ön szerint igényelhetünk-e támogatást az épület bővítésére/tovább építésére?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Tamás!
Banki tájékoztatás szerint fennmaradási/továbbépítési engedély alapján sajnos nem igényelhető a CSOK. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy az engedély új ház építésére szóljon.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Köszönöm a válaszát.
Épp ez az a kérdés amire mindenhol más választ kapok. A fennmaradási/továbbépítési engedélyt nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez nem egy új építkezés. A félreértések elkerülése érdekében megjegyezném, hogy a CSOK fogalomtárából kiindulva ez egy új építésnek számít. Igaz az épület váza már közel 20 éve ott áll, de mivel lakhatási/használatba vételi engedély soha nem lett kiállítva, így a földhivatalnál hivatalosan üres telekként van nyilvántartva. A jelenlegi engedély 2013-ban lett kiállítva, így elméletileg az sem lehet probléma.
Igazából arra lennék kívancsi, hogy akkor most kinek van igaza? A CSOK dokumentációjának, vagy az önök Banki tájékoztatójának.

Kedves Tamás!
A CSOK rendelet azt írja az új lakásra, hogy: “az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített….” Egy félkész ingatlan esetében nem az alapozási munkáktól kezdődő építkezésről van szó, tehát a CSOK dokumentáció is a banki tájékoztatást támasztja alá.

Köszönöm a felvilágosítást!
Igaz ahogy a fentiekben említettem, januárban én még máshogy olvastam, de most már én is rátaláltam a 2016. Február 10-én kihirdetett változtatásokra. Mivel így nem jár nekünk az új ingatlanra vonatkozó támogatás, kaphatunk erre az épületre használt lakóingatlan bővítésére vonatkozó csok-ot?
Vagy talán ezt sem igényelhetnénk, mivel még nincs használatba vételi engedély (azaz ehhez meg túl új az épület)?

Kedves Tamás!
Erre a kérdésre még nem kaptunk egyértelmű választ, várjuk az ezzel kapcsolatos állásfoglalást. Ha megérkezik, be fogunk számolni róla honlapunkon.

Tisztelt Hölgyem\Uram!
Két kérdésem lenne önhöz!
Egy olyan házat vásárolnánk meg, amelynek fele van kész. Erre az ingatlanra kaphatunk teljes csok-ot 3 gyerek bevállalása után? A másik kérdésem: a ház ára az 7 millió és hogy akkor is jár a 10 millió?

Kedves Imre!
Ez esetben a vásárláshoz nem, de az építkezés befejezéséhez igényelhető a CSOK, ha az építési engedély 2008. június 30. után került kiadásra. A 10 millió forint akkor vehető igénybe, ha a költségvetés ezt lehetővé teszi, tehát legalább akkora értékű munkálat még hátra van. A 10 milliós CSOK jogosultság speciális feltételei ITT olvashatók.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Lakásvásárláshoz szeretnénk igénybe venni a csok-ot. Az adásvételi szerződés megírása már megtörtént (a vételi összegbe beleírtuk a csok összegét is), viszont a házon még nincs használatbavételi engedély. Azt olvastam, hogy ebben az esetben a ház "újnak" minősül, és mivel magánszemélytől vettük, így a csok nem vehető igénybe. A kérdésem az lenne, ha a jelenlegi tulaj kérné meg a használatbavételi engedélyt, és csak ezután kerülne át a mi nevünkre, jogosultak lennénk-e a csokra. (Mert így már nem mi leszünk az első tulajdonosai, és ha jól értelmezem a kormányrendeletet használt lakásnak számítana).
Köszönettel:
Sándor

Kedves Sándor!
A használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése előtt történő átruházása esetén a CSOK-ot az új tulajdonos igénybe veheti, ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély alapján történt. Ha nem, akkor megoldás az lehet, hogy az eladó kéri meg a használatbavételi engedélyt és Önök a már használatbavételi engedéllyel rendelkező lakást vásárolják meg CSOK igénybevételével.

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Fiamék egy 60%-n kész erdélyi faházat/családi házat szeretnének megvásárolni, úgy hogy arra teljes szocpolt igényelnének. Az építési engedélye 2007-ben lejárt és nem hosszabbították meg.
Kérdésem, a fenti esetben van-e esélyük a szocpolra és a támogatott hitelre, ha egyéb vonatkozásban hitelképesek volnának?
Köszönettel: László

Kedves László!
Ha a célingatlan nem Magyarország területén található, akkor sajnos nincs lehetőség sem lakáshitel, sem szocpol felvételére. A 2008. január elsejét megelőzően kiadott építési engedély miatt magyarországi ingatlan esetében sem lenne lehetőség szocpol igénybevételére.

Tisztelt Hozzáértő!
Idén vettünk egy félkész, új építésű könnyűszerkezetes házat. 2006-ban kezdték el építeni, az építési engedély 2005-ös dátumú. A házat nem fejezték be, ezért az építési engedélyt meg kell majd újítanunk, ha be szeretnénk fejezni. A Fundamentától igényeltük a lakáshitelt, ami megtakarítással egybe kötött. Megkérdeztem a Fundamentás kapcsolattartónkat, akivel a hitelt intéztük, de ő nem tudott ezzel kapcsolatban segíteni. A páromnak volt egy saját tulajdonú lakása, amit most eladott. Nekem ez az első saját tulajdonú házam. Azt szeretném megtudni, hogy igényelhetünk-e rá támogatást? És ha igen, akkor hogyan?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Dóra!
Szocpol igénylésének feltétele, hogy az eredeti építési engedély 2008. január 1. után kiadott legyen. Mivel a szóban forgó építési engedélyt 2005-ben adták ki, így sajnos akkor sem igényelhető a támogatás, ha megújítják az építési engedélyt.

Tisztelt Hitelnet!
34 éves vagyok és van 1 gyermekem. A párom 28 éves és szeretnénk legalább 1 közös babát a közeljövőben. 2010-ben épült a házunk hitelből, aminél most a tetőteret szeretnénk kialakítani.
Kérdésem, hogy ez esetben jár-e a szocpol?

Kedves Mónika!
A szocpol meglévő lakóház tetőtérben való bővítésére sajnos nem vehető igénybe. A bővítéshez lakáshitel vehető fel abban az esetben, ha az ingatlan bővítést követő értéke elbír még további terhelést, illetve, ha az Önök jövedelme is kellő fedezetet nyújt a további hiteltörlesztésre.
Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi feltételek mellett jogosultak vagyunk-e a Szocpol támogatásra:
– félkész (szerkezetkész) házat szeretnénk vásárolni és befejezni, az építési engedélye már lejárt, így újat kérnénk
– én a felmondási időmet töltöm, de a férjemnek bejelentett munkahelye van folyamatosan
– 1/4 rész lakástulajdonnal rendelkezem, amelyet örököltem
A többi feltételnek megfelelünk, csak a fentiekkel kapcsolatban vagyok bizonytalan.
Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel: Borbála

Tisztelt Hitelnet! Egy eléggé összetett helyzetben vagyunk és az interneten elérhető információkat többféleképpen tudom értelmezni. A helyzetünk a következő: 35 év alatti szülők vagyunk (házasok), egy kisfiunk van, még tervezünk 1, esetleg 2 gyermeket. Jelenleg a saját tulajdonunkban van egy ingatlan, melyen hitel is van. Szeretnénk eladni ezt a házat és egy újépítésűt venni magánszemélytől (jelenleg 70%-ban van kész, tehát mi fejeznénk be az építkezést és mi kérnénk meg rá a használatbavételi engedélyt). Az új ingatlant alacsonyabb árban vennénk és nem szeretnénk hitelt felvenni arra. Tehát a két ingatlan közti árkülönbség a jelenlegi hitelünk kiegyenlítésére, valamint az új ház befejezésére… Továbbiak »

Kérdésem a következő lenne:
Mi 2012. november 29-én vásároltunk egy 80%-os készültségben lévő házat, melyet régi házunk eladásából finanszíroztunk. A befejezés még előttünk áll. Van-e lehetőségünk szocpol igénylésére? A férjem 41 éves,én 32. Van egy kisfiunk és most ikreket várunk augusztusra.
Milyen feltételei vannak és hogy kell intézni?

Üdvözlöm!
Szerkezetkészen vásárolt új társasházi lakás után van-e bármilyen megoldás szocpol igényléshez? Jelenleg 2 gyermekünk van és pár éven belül tervezzük a 3. kisbabát is. A lakás még nincs kész, használatba vételi engedély várhatóan tavasszal lesz meg hozzá.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő,
Három gyermekünk van és szeretnénk igénybe venni ezen támogatást. A kérdés az lenne, hogy mondjuk félkész ház vásárlására is igényelhető, és ha igen, akkor a támogatás összege lehet-e önerő egy lakáshitel igénylésénél?
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel: Norbi

Jó napot!
Szerkezetkész ingatlanra lehet-e felvenni szocpolt? 2005-ös építésű és azóta sincs befejezve.

Szeretnék megvásárolni egy házat, melyet az eladók 2008-ban vásároltak meg olyan cégtől, amely az elárverezett házak eladásával foglalkoznak. A házra – a cég elmondása szerint volt lakhatási engedély, holott csak a falak álltak és a fedél volt kész. A jelenlegi eladók 2010-ben beköttették a közműveket, majd befejezték a házat, Waillant kazánt vásároltak, mellyel padlófűtést csináltattak, radiátorokat szereltek fel, lerakták a járólapokat, stb. Hőszigeteltették a házat, színes nemes vakolattal is ellátták. Redőnyöket, csatornákat szereltettek fel, szóval az első szintet lakhatóvá tették! Ha most megvásárolom, kaphatok a 2 gyermekem után szocpolt?


36
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x