Szocpol igénybevétele lakástulajdon esetén

Tisztel hitelnet!

Férjem 12 évvel ezelőtt vásárolt egy építési telket 100 000 Ft-ért, amire szülei építkeztek – természetesen a szülei nevén van az építési kölcsön, melynél 2 gyermek után igénybe is vették a szocpolt. Ők a tulajdonosok is és ők laknak a házban. Akkoriban csak egy beleegyező nyilatkozatot írtak, hogy párom engedélyezi szüleinek az építkezést. Apukájának és neki egy a nevük és valószínűleg nem nézték a születési időt, így minden kérdés nélkül kaptak kölcsönt és a tulajdoni lapnál sem vették észre a hibát.

Mi most szeretnénk építkezni szocpol igénybevételével, 2 gyermekünk után vennénk igénybe. Úgy tudjuk, aki nevén van a telek, annak a nevére kerül automatikusan a ház is. Ez valóban így van? Ha ajándékozás útján átadja párom a házat, akkor mi kaphatunk szocpolt? Igazából ez egy adminisztrációs hiba és ténylegesen soha nem volt a párom tulajdona. A telek, amire mi építkeznénk az a nővérem és férje nevén van. Ha mi szeretnénk arra építkezni (természetesen a tudtukkal), akkor előtte adásvételi szerződést kell írnunk, hogy a mi nevünkre kerülhessen a ráépítendő ház?

Válaszukat előre is köszönöm.
Klári

Kedves Klári!

Ha az a telek, amelyre a szülei építkeztek, a párja nevén van, s a ház felépítése után a földhivatalban csupán az ingatlan megnevezését módosították beépítetlen területről lakóházra, akkor a ház valószínűleg jelenleg is a párja nevén van. Ennek legegyszerűbben az illetékes földhivatalnál tudnak utána nézni a tulajdoni lapba történő betekintéssel. Ha valóban a férje nevén van a ház, akkor ez kizárhatja a szocpolra való jogosultságot. Ez esetben célszerű lenne korrigálni ezt az adminisztrációs hibát (ennek módjáról a földhivatal vagy ingatlanjogi szakértő tud felvilágosítást adni), vagy megoldás lehet az ingatlan elajándékozása is. Lénygeg, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor ne legyen a férje nevén lakóingatlan.

A telket, amire építkezni szeretnének célszerű lenne az Önök nevére átíratni. Arról, hogy ez adásvétel vagy ajándékozás útján történik Önök és a testvére között, közösen kell megegyezniük.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az olvasottak alapján úgy látom, akinek van nevén lakás, az nem jogosult SZOCPOL igénylésére. De akinek nincs nevén lakás, az mégis hol lakik? És az hol neveli a gyermekeit, ha van már? Nekem egy garzonom van, 1 gyermekünk. Vállalnánk még kettő gyermeket, de garzonban nem lehet elférni 3 gyermekkel. Szándékunk eladni a garzont, de addig hol lakjunk, ha eladjuk azért, hogy megkapjuk a szocpolt? Új lakást szeretnénk a szocpolból építeni, ahol elférhetünk a meglévő 1 gyermek mellé vállalva még 2-t.

Kedves Hilda!
A 10 milliós CSOK igénylésénél nem jelent kizáró okot a meglévő lakástulajdon, vagyis akkor is jogosultak lehetnek a támogatásra, ha van lakásuk.

Tisztelt hitelnet!
Élettársammal igénybe szeretnénk venni a CSOK kedvezményt, de a nevemen van lakóingatlan. Ez kizáró ok? De ha elajándékozom, akkor jogosultak leszünk?
Üdvözlettel: László

Kedves Laca!
A CSOK igénylésnél kivételt képező lakástulajdonokról IDE kattintva tájékozódhat. Amennyiben a szóban forgó lakás nem tartozik a kivételek közé, akkor megoldás lehet a nem együttköltöző családtag részére történő ajándékozás.

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg van egy lakásunk (1/2 tulajdoni hányad a feleségemé, 1/2 az enyém). A lakást szeretnénk elajándékozni a szüleinknek. Helyette vennénk egy családi házat, a ház adásvétele pillanatában már nem lenne a tulajdonunkban a mostani lakás.
Ebben az esetben jogosultak lennénk-e CSOK-ra a már meglévő 2 kiskorú gyerekünk után?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel:
Szabolcs

Kedves Szabolcs!
Amennyiben az egyéb igénylési feltételeknek is megfelelnek, akkor a leírtak alapján jogosultak lehetnek a kedvezményre.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék választ kapni arra, hogy nekem három gyermekem van és jelenleg gyesen vagyok és ki tudom-e használni a szocpolt? Tehát a gyes munkaviszonynak számít a szocpolnál?
Szíves válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel: Marika

Kedves Marika!
Csak gyesre nem adható ki a szocpoligényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Ha az igénylőnek a gyes mellett munkaviszonya is fennáll, akkor az igazolás kiadható.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék választ kapni arra a kérdésemre, hogy jár-e a szocpol abban az esetben, ha a gyermekem nevén már van ház ráíratva, mint ajándékozás, de még nem használtam ki az utánajáró szocpolt. Az ajándékozás egy hónappal ezelőtt történt.
Szíves válaszát érdeklődve várom.
Előre is köszönöm.

Kedves Marika!
Az igénylőnek, házastársának vagy élettársának, az eltartott gyermekeknek és az együtt költöző családtagoknak nem lehet lakástulajdonuk CSOK igénylésnél. Az egy hónapja ajándékozás útján szerzett lakástulajdon sajnos kizárja a CSOK-ra való jogosultságot.

Tisztelt Hitelnet! Jelenleg 100%-os tulajdonosa vagyok egy lakásnak, mely eladásra került vidéken. E helyett vásárolnánk a férjemmel Budapest mellett egy másik lakást, 50-50% tulajdoni megosztásban. 2 gyermekünk van. Ez esetben igényelhető a szocpol? Már olvastam a kivételt képező lakástulajdonokról, de arról az esetről konkrétan nem találtam leírást, hogy jár-e a szocpol, ha meglévő lakástulajdont eladom és rögtön másikat veszünk helyette. Ilyen esetben az adásvételi szerződéssel igazolható, hogy kikerül a tulajdonomból a meglévő lakás? Az adásvételi szerződés szerint a vevők tulajdonjogának bejegyzése függőben tartásában van a vételár kiegyenlítéséig, mi pedig a másik lakáson csak akkor szerzünk tulajdonjogot, amikor a vételár kiegyenlítésre… Továbbiak »

Kedves Andrea! Az 5 éven belül eladott lakás eladási árát tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába. A tovább forgatandó összeg az alábbi tételekkel csökkenthető: – az értékesített lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással, – az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön végtörlesztett összegével, – a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével, – a CSOK szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakása, illetve tulajdoni hányada értékesítésével egyidejűleg vagy azt követően vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az általános forgalmi adó összegével növelt vételárával, – a CSOK igénybevételével vásárolni kívánt lakás telekárat… Továbbiak »

Tisztelt Szakértő!
Volt a nevemen ingatlan, de az ajándékozás útján fél éve a szüleimre írattam. 2 évnél régebbi örökölt ingatlan tulajdon részem van: régi parasztház kis faluban, egy 50% és egy 1/4 tulajdon rész. Jelenleg nem ott lakom, nagymama lakik benn. Ha vennék ingatlant, igénybe vehető-e 2 meglévő gyermekre a CSOK, ha 5 éven belül nem eladtam, hanem elajándékoztam az ingatlant. Be kell-e forgatni az ajándékozási szerződésben megállapított értéket a majdan vásárolandó ingatlanba?
Köszönettel.

Kedves Éva!
Az örökölt lakástulajdonok abban az esetben nem jelentenek problémát szocpoligénylésnél, ha az alábbi feltételek teljesülnek:
– legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonába,
– a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.
Az elajándékozott ingatlan nem befolyásolja a jogosultságot.

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e szocpolt úgy, hogy a nevemen lakóingatlan van, de már 26 éve lett bejegyezve. A nagyszüleim megvették az önkormányzattól a nevemre, adásvétel néven 1/1 alatt van bejegyezve, de gyakorlatilag 9 évesen nem volt keresetem, ajándékba kaptam a nagyszüleimtől, viszont mint írtam bejegyezve vétel lett. Fontos még, hogy holtig tartó haszonélvezet van rajta, tehát nem én, hanem nagyszüleim használják. Így a lakás gyakorlatilag nem oldja meg én és családom lakhatását. 🙁 (van még nyaraló zártkerti mátrai a nevemen 20 m2-es faház. Ez gondolom nem számít, ugye?)
Várom válaszukat.
Köszönettel: Krisztina

Kedves Krisztina!
Az adásvétel útján szerzett lakóingatlan a vonatkozó kormányrendelet szerint kizáró okot jelent. A megoldás az ingatlan nagyszüleinek történő ajándékozása lehet. Arról, hogy ilyen esetben létezik-e méltányosság, a területileg illetékes Kincstárat kellene megkérdezni. A nyaraló nem zárja ki a jogosultságot.

Tisztelt Szakértő!
1993-ban öröklés jogcímén került a nevemre egy lakás 1/4 része, ezt gyámhatósági jóváhagyással kiskorúságom idején 1996-ban gondviselőm elcserélte egy másik ingatlan 1/4 részére. Jelenleg is ez az 1/4 rész van a nevemen a tulajdoni lap alapján csere jogcímen, a haszonélvező az ingatlanban lakik. Az így lezajlott csere kizáró ok a félszocpolnál?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Anita

Kedves Anita!
Irodánk a jogosultság megállapításában nem illetékes. Javasoljuk, hogy kérdésével a Magyar Államkincstár területileg illetéke hivatalának jogászához forduljon!

Kedves szakértő munkatárs!
A férjemnek örökségből szerzett tulajdon hányada van. Egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan, aminek 3 tulajdonosa van, 25%-át birtokolja. Ezt, mivel osztatlan, nem tudjuk értékesíteni. Lakó van benne, aki a felét birtokolja, így lakni sem tudjuk. A kérdésem az lenne, hogy ez a tulajdon hányad kizárja-e, hogy a 3 gyerekünkre szocpol segítséget kapjunk.
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: B.-né

Kedves Éva!
A 25%-ban örökölt lakástulajdon nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot. Ha az egyéb feltételeknek is megfelelnek, jogosultak lehetnek a támogatásra. A feltételekről honlapunkon tájékozódhatnak!

Tisztelt Cím!
A közelmúltban több ismerősömtől is hallottam, hogy akinek már korábban volt tulajdonában lakás (most jelenleg nincs), az már nem jogosult a szocpolra.
Kérem küldjék meg válaszukat erre vonatkozóan!
Köszönettel: Tamás

Kedves Tamás!
Az egykori lakástulajdon nem zárja ki a szocpolra való jogosultságot! Amennyiben 5 éven belül értékesített lakása volt a támogatott személynek, annak eladásából származó bevételt tovább kell forgatnia az új lakás vételárába vagy új ház építésébe.

Azt szeretném kérdezni, hogy ha párommal közösen van egy házunk, ami vályog ház és akkor mi nem tudjuk igénybe venni a szocpolt, mert van tulajdonunkban lakás? 2 gyerek van, de ha csak párom nevén van a lakás vagy lenne, akkor én igénybe vehetem?

Kedves Tomi!
Arról, hogy mely lakástulajdon jelent kizáró okot szocpol igénylésénél, IDE kattintva tájékozódhat.
Az igénylésnél kizáró ok, ha az együttköltözők valamelyikének van már lakástulajdona. Tehát ha a párjának van lakása, úgy Ön sem jogosult a támogatásra. Amennyiben a vályogházat lebontják és helyette újat építenek és megfelelnek az igénylés további feltételeinek is, jogosultak lehetnek a szocpolra.

Új lakást kezdtem el építeni, már állnak a falak, kb. 100 nm lesz a lakott terület. 2 meglévő gyermek van. Egy régi 2 szobás lakáshoz épül az új lakás, most még a régi épületben lakunk, de ha készen lesz az új, a régiből üzletet szeretnék nyitni. Tehát toldaléknak tűnik az új épület, viszont egy teljes lakás, szoba, konyha, fürdőszoba stb. A gond az lehet, hogy egy helyrajzi számon van a két ingatlan, ahhoz, hogy megoszthassuk 6 m távolságnak lenni kellene. Vagy nem jól tudom?

Kedves Ildikó! A szocpol jogosultság szempontjából a meglévő lakástulajdonuk lehet a gond. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy a támogatott személyeknek és együttköltöző családtagjaiknak a szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet lakástulajdonuk. Ha tehát az Önök nevén van a régi lakás, az kizárja a szocpolra való jogosultságot. Ha azt még a szocpolkérelem benyújtása előtt üzletté nyilváníttatják az ingatlan-nyilvántartásban – ha ez lehetséges – és megfelelnek a szocpoligénylés valamennyi egyéb feltételének is, akkor új lakás építéséhez elvileg igényelhető a támogatás. Az építési engedélynek tehát új lakás építésére és nem a meglévő lakás bővítésére kell szólnia, valamint a szocpolkérelmet még a használatbavételi engedély megszerzése… Továbbiak »

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy ha már van egy szocpolos lakásom 2 gyerekre és van még 3 gyerekem, akikre még nem használtam ki és szeretnék vásárolni még nekik is, mit lehetne tenni? Erre szeretnénk választ kapni.

Kedves Erzsébet!
Újabb lakás vásárlásához a szocpolt nem tudja felvenni, mivel már van vásárlás útján szerzett lakás az Ön nevén. Ha ahhoz annak idején vett fel lakáshitelt, mely még jelenleg is fennáll és megfelel a méltányolható lakásigény feltételeinek is, akkor az utóbb született gyermekek után esetleg az utólagos szocpolra lehet jogosult. Ennek megállapítását a hitelnyújtó bankban kérheti!


28
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x