Tisztel hitelnet!

Férjem 12 évvel ezelőtt vásárolt egy építési telket 100 000 Ft-ért, amire szülei építkeztek - természetesen a szülei nevén van az építési kölcsön, melynél 2 gyermek után igénybe is vették a szocpolt. Ők a tulajdonosok is és ők laknak a házban. Akkoriban csak egy beleegyező nyilatkozatot írtak, hogy párom engedélyezi szüleinek az építkezést. Apukájának és neki egy a nevük és valószínűleg nem nézték a születési időt, így minden kérdés nélkül kaptak kölcsönt és a tulajdoni lapnál sem vették észre a hibát.

Mi most szeretnénk építkezni szocpol igénybevételével, 2 gyermekünk után vennénk igénybe. Úgy tudjuk, aki nevén van a telek, annak a nevére kerül automatikusan a ház is. Ez valóban így van? Ha ajándékozás útján átadja párom a házat, akkor mi kaphatunk szocpolt? Igazából ez egy adminisztrációs hiba és ténylegesen soha nem volt a párom tulajdona. A telek, amire mi építkeznénk az a nővérem és férje nevén van. Ha mi szeretnénk arra építkezni (természetesen a tudtukkal), akkor előtte adásvételi szerződést kell írnunk, hogy a mi nevünkre kerülhessen a ráépítendő ház?

Válaszukat előre is köszönöm.
Klári

Kedves Klári!

Ha az a telek, amelyre a szülei építkeztek, a párja nevén van, s a ház felépítése után a földhivatalban csupán az ingatlan megnevezését módosították beépítetlen területről lakóházra, akkor a ház valószínűleg jelenleg is a párja nevén van. Ennek legegyszerűbben az illetékes földhivatalnál tudnak utána nézni a tulajdoni lapba történő betekintéssel. Ha valóban a férje nevén van a ház, akkor ez kizárhatja a szocpolra való jogosultságot. Ez esetben célszerű lenne korrigálni ezt az adminisztrációs hibát (ennek módjáról a földhivatal vagy ingatlanjogi szakértő tud felvilágosítást adni), vagy megoldás lehet az ingatlan elajándékozása is. Lénygeg, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor ne legyen a férje nevén lakóingatlan.

A telket, amire építkezni szeretnének célszerű lenne az Önök nevére átíratni. Arról, hogy ez adásvétel vagy ajándékozás útján történik Önök és a testvére között, közösen kell megegyezniük.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot,
mi a szocpolt szeretnénk igénybe venni. Ebben szeretnék segítséget kérni. 1 gyermekünk van.
Hogyan tudnánk igénybe venni?

Jó napot!
Mi a szocpolt szeretnénk igénybe venni, de a feleségem nevén ház van. Jár így is?

Az olvasottak alapján úgy látom, akinek van nevén lakás, az nem jogosult SZOCPOL igénylésére. De akinek nincs nevén lakás, az mégis hol lakik? És az hol neveli a gyermekeit, ha van már? Nekem egy garzonom van, 1 gyermekünk. Vállalnánk még kettő gyermeket, de garzonban nem lehet elférni 3 gyermekkel. Szándékunk eladni a garzont, de addig hol lakjunk, ha eladjuk azért, hogy megkapjuk a szocpolt? Új lakást szeretnénk a szocpolból építeni, ahol elférhetünk a meglévő 1 gyermek mellé vállalva még 2-t.

Tisztelt hitelnet!
Élettársammal igénybe szeretnénk venni a CSOK kedvezményt, de a nevemen van lakóingatlan. Ez kizáró ok? De ha elajándékozom, akkor jogosultak leszünk?
Üdvözlettel: László

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg van egy lakásunk (1/2 tulajdoni hányad a feleségemé, 1/2 az enyém). A lakást szeretnénk elajándékozni a szüleinknek. Helyette vennénk egy családi házat, a ház adásvétele pillanatában már nem lenne a tulajdonunkban a mostani lakás.
Ebben az esetben jogosultak lennénk-e CSOK-ra a már meglévő 2 kiskorú gyerekünk után?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel:
Szabolcs

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék választ kapni arra, hogy nekem három gyermekem van és jelenleg gyesen vagyok és ki tudom-e használni a szocpolt? Tehát a gyes munkaviszonynak számít a szocpolnál?
Szíves válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel: Marika

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék választ kapni arra a kérdésemre, hogy jár-e a szocpol abban az esetben, ha a gyermekem nevén már van ház ráíratva, mint ajándékozás, de még nem használtam ki az utánajáró szocpolt. Az ajándékozás egy hónappal ezelőtt történt.
Szíves válaszát érdeklődve várom.
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Jelenleg 100%-os tulajdonosa vagyok egy lakásnak, mely eladásra került vidéken. E helyett vásárolnánk a férjemmel Budapest mellett egy másik lakást, 50-50% tulajdoni megosztásban. 2 gyermekünk van. Ez esetben igényelhető a szocpol? Már olvastam a kivételt képező lakástulajdonokról, de arról az esetről konkrétan nem találtam leírást, hogy jár-e a szocpol, ha meglévő lakástulajdont eladom és rögtön másikat veszünk helyette. Ilyen esetben az adásvételi szerződéssel igazolható, hogy kikerül a tulajdonomból a meglévő lakás? Az adásvételi szerződés szerint a vevők tulajdonjogának bejegyzése függőben tartásában van a vételár kiegyenlítéséig, mi pedig a másik lakáson csak akkor szerzünk tulajdonjogot, amikor a vételár kiegyenlítésre kerül.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Volt a nevemen ingatlan, de az ajándékozás útján fél éve a szüleimre írattam. 2 évnél régebbi örökölt ingatlan tulajdon részem van: régi parasztház kis faluban, egy 50% és egy 1/4 tulajdon rész. Jelenleg nem ott lakom, nagymama lakik benn. Ha vennék ingatlant, igénybe vehető-e 2 meglévő gyermekre a CSOK, ha 5 éven belül nem eladtam, hanem elajándékoztam az ingatlant. Be kell-e forgatni az ajándékozási szerződésben megállapított értéket a majdan vásárolandó ingatlanba?
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e szocpolt úgy, hogy a nevemen lakóingatlan van, de már 26 éve lett bejegyezve. A nagyszüleim megvették az önkormányzattól a nevemre, adásvétel néven 1/1 alatt van bejegyezve, de gyakorlatilag 9 évesen nem volt keresetem, ajándékba kaptam a nagyszüleimtől, viszont mint írtam bejegyezve vétel lett. Fontos még, hogy holtig tartó haszonélvezet van rajta, tehát nem én, hanem nagyszüleim használják. Így a lakás gyakorlatilag nem oldja meg én és családom lakhatását. 🙁 (van még nyaraló zártkerti mátrai a nevemen 20 m2-es faház. Ez gondolom nem számít, ugye?)
Várom válaszukat.
Köszönettel: Krisztina

Tisztelt Szakértő!
1993-ban öröklés jogcímén került a nevemre egy lakás 1/4 része, ezt gyámhatósági jóváhagyással kiskorúságom idején 1996-ban gondviselőm elcserélte egy másik ingatlan 1/4 részére. Jelenleg is ez az 1/4 rész van a nevemen a tulajdoni lap alapján csere jogcímen, a haszonélvező az ingatlanban lakik. Az így lezajlott csere kizáró ok a félszocpolnál?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Anita

Kedves szakértő munkatárs!
A férjemnek örökségből szerzett tulajdon hányada van. Egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan, aminek 3 tulajdonosa van, 25%-át birtokolja. Ezt, mivel osztatlan, nem tudjuk értékesíteni. Lakó van benne, aki a felét birtokolja, így lakni sem tudjuk. A kérdésem az lenne, hogy ez a tulajdon hányad kizárja-e, hogy a 3 gyerekünkre szocpol segítséget kapjunk.
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: B.-né

Tisztelt Cím!
A közelmúltban több ismerősömtől is hallottam, hogy akinek már korábban volt tulajdonában lakás (most jelenleg nincs), az már nem jogosult a szocpolra.
Kérem küldjék meg válaszukat erre vonatkozóan!
Köszönettel: Tamás

Azt szeretném kérdezni, hogy ha párommal közösen van egy házunk, ami vályog ház és akkor mi nem tudjuk igénybe venni a szocpolt, mert van tulajdonunkban lakás? 2 gyerek van, de ha csak párom nevén van a lakás vagy lenne, akkor én igénybe vehetem?

Új lakást kezdtem el építeni, már állnak a falak, kb. 100 nm lesz a lakott terület. 2 meglévő gyermek van. Egy régi 2 szobás lakáshoz épül az új lakás, most még a régi épületben lakunk, de ha készen lesz az új, a régiből üzletet szeretnék nyitni. Tehát toldaléknak tűnik az új épület, viszont egy teljes lakás, szoba, konyha, fürdőszoba stb. A gond az lehet, hogy egy helyrajzi számon van a két ingatlan, ahhoz, hogy megoszthassuk 6 m távolságnak lenni kellene. Vagy nem jól tudom?

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy ha már van egy szocpolos lakásom 2 gyerekre és van még 3 gyerekem, akikre még nem használtam ki és szeretnék vásárolni még nekik is, mit lehetne tenni? Erre szeretnénk választ kapni.