Tisztelt Szakemberek!

Kérem segítsenek!
Ez év elején (január?) Fundamenta Lakáskassza hitel segítségével vásároltunk egy társasházi 1+ fél szobás lakást. 60% a fiam nevén van, 40% a kislányom nevén, aki 8 éves kisfiával él ott. Egyedül neveli gyermekét. Azért írom, hogy a nevén, mert “tulajdonába” csak akkor kerül, ha a hitelt kifizeti.

Kérdésem, kérésem: Lehet-e utólagosan kérni a szocpolt, és abból megfinanszírozni a LTP-t?
Esetleg, a 60% tulajdonrészt meg tudná-e váltani a kislányom a szocpolból, hogy 100% tulajdonos legyen?

Várom számunkra pozitív válaszát, bármilyen megoldással.
Köszönettel: Erika

Kedves Erika!

A szocpol igénybevételének sajnos több akadálya is van. A támogatás sem hitel illetve LTP kiváltásához, sem tulajdonrész megvásárlásához nem jár. A szocpol használt lakásra jelenleg egyáltalán nem kérhető.

A szocpol igénybevételére jelenleg az lehet jogosult, aki legalább 60 négyzetméter alapterületű újépítésű lakást vásárol vagy épít, s legalább 2 (meglévő vagy vállalt) gyermek után kéri a támogatást. Szocpol 1 gyermek után nem igényelhető.

A szocpoligénylés feltételeiről további részleteket ITT olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

58 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hiteliroda!
Lenne egy olyan kérdésem önökhöz, hogy 2009-ben vásároltuk az ingatlant 3 gyerek szocpolra és vennem kellett fel hozzá hitelt.
Az lenne a kérdésem, hogy 5 gyerekem van. A két gyermek szocpolját belerakhatom a még meglévő hitelembe?
Előre is köszönöm.

Tisztelt cím!
Jogosult vagyok-e a csokra abban az esetben, ha már egy ingatlan tulajdonosai vagyunk a párommal 50-50 % aranyban! A házon van meg hitel! A fundamenta segítségével vásároltuk az ingatlant! 2015-ben!
A kérdésem az lenne, hogy hitelkiváltásra 2 már meglévő gyerek után fel tudnánk venni a csokot?
Köszönöm mihamarabbi válaszukat!
Üdv: Péter

Tisztelt Hitelnet!
2014-ben vásároltuk meglévő ingatlanunkat, egy 1990-ben épült, 138 m2-es házat. A feleségem és én vagyunk tulajdonosok 50-50%-ban. Két gyermekünk van, egy 6 éves és egy 2 éves. Több gyermeket nem tervezünk vállalni, egyéb tartozásunk nem volt. A bankomtól hitelt kellett felvennünk a vásárláshoz 2014-ben, amit a mai napig törlesztünk, rendszeresen, minden gond nélkül. 4 db Fundamenta szerződést kötöttünk 2014-ben, ami időközben lejárt, a jövő hónapban kerül kifizetésre számunkra, ebből szeretnénk előtörleszteni kb. április-május hónapban.
Kérdésem, a fennmaradó hiteltartozás kiváltására (kb. 2M Ft) igénybe tudjuk-e venni a Csok támogatását a két gyerek után?
Köszönöm válaszukat!
Tisztelettel: György

Tisztelt Szakértő!
1998-ban vásároltunk önerőből egy családi házat. Akkor a használt lakásra nem adták a szocpolt! Mivel 3 gyermekünk van és még nem részesültünk ezidáig a kedvezményben, ezért szeretném megkérdezni, hogy most hogyan kaphatnánk meg a támogatást? Van egy lakás jelzáloghitelünk és abba nem lehetne betörleszteni a Csok kedvezményt, amit a használt lakás vásárlásánál adnának a 3 gyermek után esetleg?
Várom válaszát!
Köszönettel:
Klára

Tisztelt Hölgyem, Uram,
2013-ban vásároltuk a házunkat használtan (használatba vételi engedély 2012-es). Akkor már megszületett az első gyermekünk. Hitelt vettünk föl, és azóta született még egy gyerek a családban.
Igénybe vehető-e a meglévő hitelünk törlesztésére a CSOK valamilyen formája valamilyen módon?
Köszönettel: Miklós

Nekem az lenne a kérdésem, hogy mi még nem vettünk fel csokot, de hitelünk van a házunkra. Két gyermekünk van. Mi akkor nem tudjuk érvényesíteni a csokot?

Tisztelt szakértő!
Lakáshitelünk van már 2008-tól. Érdeklődnék, hogy a CSOK-kal ki lehet-e váltani a lakáshitelünket? Két kiskorú gyerekünk van és 2008-ban igénybe vettük a szocpolt két gyerekre. Mindketten dolgozzunk a férjemmel, én közalkalmazott vagyok lassan 3 éve.
Köszönettel: Tünde

Tisztelt Hitelnet!
Újonnan épített családi házunkra 2008 áprilisában kaptunk lakhatási engedélyt, akkor be is költöztünk. Az építkezés során államilag támogatott kölcsönt és 3 gyermek után szocpolt használtunk fel. Mindketten 40 év felettiek vagyunk. A kölcsönt még mindig fizetjük. 2020-ban jár le.
Kérdésem, hogy felhasználható-e a CSOK különbözet hitel előtörlesztésre?
Köszönöm válaszát: János

Üdvözlöm!
2009. június 28-án az utolsó hullámmal vettem igénybe egyedülállóként a meglévő két gyerekemre szocpolt. (2.400.000 Ft) Új építésű lakásba költöztem (2008. év végén épült) és államilag támogatott közalkalmazotti hitelt vettem fel. Azóta férjhez mentem és született 3. gyermekem is. A kérdésem az, hogy mire vagyok jogosult a CSOK tekintetében?
Köszönöm válaszát: Beatrix

Tisztelt Hitelnet!
Van-e lehetőség arra, hogy meglévő lakásomon lévő jelzálogot (vég)törlesszem a CSOK-ból? Elvégre így most a banké a lakás, tehát vásárlás lenne…
Másik kérdésem, hogy amennyiben a saját padlásteremet szeretném beépíteni, nem bővítéssel, hanem önálló lakóegységgé alakítva azt, arra igénybe vehetem-e az új építésre járó 10 milliót? Vagy ezt is csak akkor tehetném meg, ha nem lenne a nevemen az egyébként árán felüli összegű jelzáloggal terhelt lakás?
Köszönettel: Miklós

A meglévő hitelemhez támogatásként igényelhető-e a CSOK, vagy esetleg klímatizálás kiépítéséhez?
3 gyermekünk van, saját lakás, szabad felhasználású hitelből oldottuk meg, és nem tudtunk még semmilyen állami támogatást igénybe venni lakás célra, mert már túlkorosak voltunk (35 felett), most pedig megint csak 40 felett (pech!). Én közalkalmazott vagyok, a feleségem főállású anya.
Van-e valami támogatás ilyen körülmények között?
Tisztelettel: Frigyes

Tisztelt címzett!
Vásároltam 2006-ban kombinált hitellel egy használt lakást. Azóta megnősültem. A feleségem nevén viszont van egy fél ingatlan. Továbbá haszonélvezeti jogom van Nagyszüleim lakásán. Most születik első gyermekünk, de még szeretnénk utána is gyermeket vállalni.
Vehetünk-e igénybe bármilyen segítséget? Akár a hitelt csökkenthetjük-e így ? Ha nem, miért?
Előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tamás

Két gyermekem van és egyedül nevelem őket. Van lakás a nevemen és lakás tatarozásra lehetne esetleg a fél szocpolt igénybe venni, vagy esetleg lakáshitel tartozásra nem lehetne befektetni ezt az összeget?
Nagyon köszönöm.
Melinda

A kérdésem az lenne, hogy van egy céges hitelem a lakásra, még akkor vettem fel, amikor nem volt szocpol, kb. 2 éve. Úgynevezett kölcsönadási szerződős van rajta és a lakás a fedezet. A kérdésem az lenne, hogy erre a szocpolt meg lehet-e igényelni betörlesztésképpen vagy bármi módon?

37 éves vagyok, a feleségem 34. 3 gyermeket nevelünk. 10 vásároltuk a lakást, de akkor nem vehettünk igénybe semmilyen támogatást. Nem bővítésre szeretnénk megigényelni a támogatást, hanem a meglévő lakáshitelünk csökkentésére. Van erre a megoldásra is lehetőség? A gyerekek 11, 10 és 6 évesek. Nagy segítség lenne ez is.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Zoltán

Sziasztok!
Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy jelzáloghitelem és lehetséges-e az, hogy én felvegyek a két kisgyermekemre szocpolt, hogy betörlesszem a hitelembe?

Mi már 8 éve élünk 3 gyermekkel használtan vett lakásunkban, de a felemelkedett lakáshitelt már nem bírjuk fizetni, de szeretünk itt lakni, nem szívesen mennénk el, ezért szeretném megkérdezni, hogy a szocpolt igényelhetjük-e a lakáshitel kifizetésére???
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt cím!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy szabad felhasználású hitelünk és most már elég sokat kell fizetnünk havonta. Van-e olyan lehetőség, hogy a 3 gyermekemre igényelnénk szocpolt, azt be lehetne-e számítani ebbe a meglévő hitelbe? Bővítésre igényelnénk. Mégis kevesebb hitelünk maradna.
Kérem szíves tájékoztatását.

Vettünk fel anyósom házára az ő nevére hitelt, amit mi fizetünk. Van egy 3 hónapos babánk, szeretnénk még egy babát. Kaphatunk szocpolt ami beleszámítana a jelzálogba? Vagy valamilyen formában jogosultak vagyunk szocpolra?
Válaszát köszönjük.

Jó napot kívánok!
2011-ben vettünk Polgárdiban egy 20 éve épült téglaépítésű sorházat, aminek a hasznos alapterülete 97,5 m2, teljesen alá pincézett, aminek a hasznos alapterülete 44,5 m2. Erre felvett hiteösszegünk 4.500.000 Ft, 20 éves futamidőre. 2 megszületett gyermekünk már van és tervben van a 3 gyerkőc. A kérdésem ezek után a következő lenne: mennyi félszocpolt kaphatunk a hitelkiváltására, vagy annak beszámítására?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy meglévő vályog falazatú ingatlanunkra lehet szocpolt igényelni, melyet a hitelünkbe tudnánk fordítani? A lakásunk 65 négyzetméter és most várjuk a második babánkat!
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt szakértő!
Kérdésem az alábbi:
2 gyermekünk van, használt lakásunkat 2004-ben vásároltuk devizakölcsönnel. Meglévő hitelállományunk 4 millió Ft. A 2013 szocpol igényelhető-e utólag a lakáshitelbe való befizetésre?
Előzőleg a két gyermekre semmilyen támogatást nem vettünk igénybe.

Szia!
Én azt szeretném megkérdezni, hogy már meglévő ingatlanomra kérhetem-e a szocpolt, hogyha most hitelkiváltást csinálok? Két gyerekem van és 7 évvel ezelőtt mikor a használt ingatlant megvásároltuk, nem lehetett használtra igényelni. Most az érdekelne, hogy utólag van-e bármilyen lehetőség arra, hogy kihasználjuk, ha már egyszer jár.
Köszönöm a segítséget előre is!

Szocpolt be lehet-e jelzáloghitelre váltani, mivel van a házon jelzáloghitel. Így azt is lehet mondani, hogy a házunk a banké, de a szocpolunk még nincs kihasználva, de a hitelt nem bírjuk fizetni és 3 kiskorú gyermek van.

Tisztelt szakértő!
2010-ben vett fel anyósom az ö nevére az ö házára jelzáloghitelt, szabad felhasználású hitelt. Én most 5 hónapos kismama vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy én kaphatok-e szocpolt, hogy a jelzálogot abból fizetnénk vissza? Mi is ott lakunk a férjemmel anyósomnál.
Válaszát köszönöm szépen: Kovácsné.

Szép napot.
Az lenne a kérdésem, hogy a meglévő devizahitelembe bele lehetne-e számolni a 2 gyermek után járó szocpolt? A hitel szabad felhasználású.
Előre is köszönöm.

Én arra lennék kíváncsi, megigényelhetem-e a szocpolt, ha van házam, de hiteles és a szocpolból rendezném a fennálló tartozásom?

Én tavaly vettem jelzálogra lakást, mivel még nem volt akkor szocpol, nem tudtam igénybe venni! Most hogyan tudnám igénybe venni a szocpolt? Használt lakást vehetek másikat? Felújításra a jelenlegi házra, vagy hitelkiváltásra??? Mire használhatom fel mivel sok a törlesztő részlet, itt van kettő kicsi gyermekem!!
Kérem segítsen nekem!!

Már van lakásunk, 3 gyermek. Van jelzáloghitel, de sajnos nem tudtuk igénybe venni. Most milyen lehetőséggel tudnánk valamilyen módon? Teszem hozzá 3 szobás a lakásunk, de jó lenne a hitel miatt. 35 éves vagyok, a párom 33.

Jó estét!
Kérdésem az lenne, hogy két meglévő, és egy 2012. októberében születendő gyermek után jár-e visszamenőleg valamilyen támogatás? /októbertől három eltartott gyermek/ 2010. decemberében vettünk fel lakásfelújításra hitelt. Ennek kiváltására vagy részben visszafizetésére jár-e valamilyen támogatás? Semmilyen támogatást nem vettünk igénybe, mivel akkor épp nem volt ilyen jellegű támogatás.
Válaszát előre is köszönöm!