Tiszteletem!

Lehet, hogy furcsa a kérdésem, de nem tudom kitől kellene megkérdeznem. Van banki kölcsönöm, ami szerencsére hamarosan lejár. A lakás befejezéséhez szeretném a szocpol fennmaradó részét felvenni, de a bank jogosan még 3.000.000 Ft-ról számlát kér részemről, jogosan, mert a törvény kötelezi.

Megkérdeztem a bankot, hogy ők nem tudnának-e számlát adni, hiszen a felvett kölcsönöm után a kamat szerintem a banknál bevételként jelentkezik, miután egy szolgáltatást vettem tőlük, amit kamatostul visszafizettem, de csak mosolyogtak, hogy ilyen nincs.

Hát ebben kérném a válaszukat. Mert ha egy kis munkáért kapnék egy zsák krumplit, akkor az adóhatóság felé köteles lennék elszámolni, mint egyéb juttatás.

Előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Attila

Kedves Attila!

Építkezés esetén a szocpol igénybevételéhez a hitelintézet által elfogadott költségvetés összegének legalább 70%-áról kell számlát bemutatni. A bankok a költségvetés által tartalmazott munkálatokról kiállított számlákat fogadhatják el, mely anyagköltséget és munkadíjat egyaránt tartalmaz. Ennek megfelelően az Ön által megfizetett banki kölcsön kamattartamáról esetlegesen kiállított számla véleményünk szerint nem fogadható el a költségek igazolásaként. Továbbá a kibocsátott számla akkor fogadható el, ha a kibocsátó a számla hitelintézetnél történő benyújtásának időpontjában a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) honlapján közzétett működő adóalany nyilvántartásban szerepel. Ellenkező esetben a számlákhoz csatolni kell a NAV igazolását, amely szerint a számlakibocsátó a számla kiállításának idején az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.

Az építkezéshez kapcsolódó számlabenyújtást illetően a következőkkel érdemes még tisztában lenni: Amennyiben a lakóház felépítése során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, úgy ezeknek az építkezésért felelős műszaki vezető által írásban igazolt értékéig a számla bemutatási kötelezettség csökkenthető. E csökkentés mértéke nem lehet több a számlával igazolandó építési költségek 20%-nál. Továbbá az építési engedély kiadása előtt maximum 6 hónappal korábban kiállított számla szintén benyújtható.

A költségek igazolásaként bemutatott számlákat a használatbavételi engedély kiadása évének utolsó napjától számított 5 évig meg kell majd őriznie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Kérdéseim a következőek lennének:
1: a bank felé benyújtott 70%-os költségvetés tartalmazhatja-e, illetve számításba vehető-e az új ház építése esetén a konyhabútor és a cserépkályha anyagköltsége és beszerelési költsége?
2 : az építési engedély kiadása előtt vásárolt anyagokról kiállított számla felhasználható-e?
3: a költségvetésben szereplő tételek mindegyikéről kell-e minimum 70%-ról számla, vagy elegendő az össz költségvetés 70%-áról számlát benyújtanunk?
Ön szerint ezek a szabályok módosulnak-e a 2015 július 1-ét követően a CSOK igénybevételénél?
Üdvözlettel:
Balázs

Eredeti, hőpapírra készült számlám olvashatatlanná vált. Kértem lebélyegzett, hiteles, eredetivel mindenben megegyező számla másolatot. (60.000) Így bőségesen fedezem az igazolandó összeget. Most APEH elé akarnak cibálni, mint valami adócsalót + az állami támogatást is visszakövetelik.
Tudok tenni valamit ez ügyben?