Tisztelt Hölgyem/ Uram!

A kérdésem, hogy a szocpol felvételénél számít-e a gyerek kora? Mondjuk 20 éves főiskolás gyerekre még jár-e, ha van egy 13 éves testvére? Ha nem, akkor legalább beszámít a szocpol elbírálásába, hogy 2 gyermeket szültem? Mivel azt látom, hogy hiába van valakinek 2 gyermeke, ha az egyik már felnőtt. Arra mondjuk nem igényli a szocpolt, de még sem számít 2 gyermekesnek, annak ellenére, hogy kettőt szült és abból már egyet fel is nevelt … nagy nehezen.

Válaszát előre is köszönöm!
Katalin

Kedves Katalin!

A vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy szocpol igénylése esetén ki minősül gyermeknek, illetve a támogatott személy mely eltartottjai után igényelheti a támogatást. Ebben meghatározó a gyermekek kora is.

A szocpol igényelhető:

  • 16 éves kor alatti eltartott gyermekre,
  •  16 év feletti eltartott gyermekre, ha oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és még nem töltötte be a 25. életévét,
  • ha elmúlt már 16 éves, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Fentiek alapján Ön jogosult lehet a 20 éves gyermeke után is szocpolt igénybe venni, ha a gyermek nappali tagozatra jár. Ha esetleg levelezős, akkor sajnos nem számít eltartott gyermeknek szocpol szempontjából, így a támogatás sem igényelhető utána. Főiskolás gyermeke nappali tagozatos jogviszonyáról az érintett oktatási intézmény által kiállított igazolást kell benyújtani szocpol igénylésekor.

Mivel a szocpol jelenleg 1 eltartott gyermek után nem vehető igénybe, ezért, ha idősebb gyermeke nem felel meg a fenti feltételnek, akkor sajnos a fiatalabb gyermeke után sem tudja igénybe venni az új ház építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához igényelhető támogatást.

Akár jogosult a szocpolra, akár nem, a kívánt lakáscél eléréséhez jelzálog alapú lakáshitelt igényelhet. Új lakásra nemcsak piaci kamatozású hitelkonstrukció, hanem állami kamattámogatású kölcsön is felvehető. Ennek havi törlesztése az állam által biztosított kamattámogatásnak köszönhetően alacsonyabb, mint a piaci kamatozásúé. Erről az aktuális törlesztéseket tartalmazó táblázatunkból meggyőződhet, egyúttal online lakáshitel kalkulátorunkkal is számolhat.

Igény esetén Szakértőink készséggel elkészítik Önnek a lehetőségeinek leginkább megfelelő lakáshiteleket tartalmazó díjmentes hitelajánlatunkat. Ezt online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével kérheti. Ha megtalálta az optimális hitelkonstrukciót, a Hitelnet díjmentesen elvégzi a teljes körű hitel- és szocpolügylet lebonyolítását is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Gabriella vagyok és még mindig érdeklődnék Önöknél. Nem tudom tudnának-e nekem választ adni abban, hogy hány éves korig jár a családi pótlék, ha a gyerek nappali tagozaton tanul? Mert Önöknél azt olvastam, hogy 25 éves korig, de az államkincstár azt mondta, hogy 20 éves korig. Mert van egy 20 éves lányom, aki menne szeptembertől tovább tanulni, de nem tudom, hogy igényelhetek-e rá még családi pótlékot, merthogy 20 éves. Jó lenne, mert akkor ő utána is kaphatnék szocpolt. Kérem legyenek szívesek írjanak már vissza, ha tudnak valamiben segíteni, köszönöm!