Üdvözlöm!

Amennyire utána olvastam a dolgoknak, azt látom, hogy 2013-ban már két gyerek esetén is jár a félszocpol tetőtér beépítés illetve emeletráépítés esetén. Nekünk három gyermekünk van, a házat lassan kinőjük, és szeretnénk igénybe venni legalább a félszocpolt.

Valahol azt olvasom a 2012-es előírások között, hogy nem jár már félszocpol semmilyen esetben sem. Akkor most mi az igazság? 2013-as igénylés esetén megkapjuk tetőtér-beépítésre a félszocpolt?

Köszönettel: Zoltán

Kedves Zoltán!

A vonatkozó szabályozás szerint meglévő ház tetőtérben történő bővítésére sem szocpol, sem félszocpol nem jár. Félszocpolt 2009. július 1-től nem lehet igényelni. Korábban ezt a támogatási formát lehetett tetőtér beépítéséhez igénybe venni.

A szocpol jelenleg újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új lakás építéséhez igényelhető. Új lakás építésének minősül az is, ha egy meglévő családi ház tetőterében kerül kialakításra külön lakás. Ha azonban a meglévő házukat szeretnék a tetőtér beépítésével bővíteni, és nem külön lakás jön létre, akkor arra nem jár a támogatás.

A jogosultságot ugyancsak kizárja a meglévő lakástulajdon. Ha tehát valaki a saját házának tetőterében kíván külön lakást létrehozni, az szintén eleshet ettől a támogatástól, mivel van már meglévő lakástulajdona. Az új lakás tetőtérben való kialakítására tehát a jelenlegi szabályok szerint akkor kérhető a szocpol, ha a lakáskialakítás nem a saját házon valósul meg, vagyis például, ha adott egy otthonteremtés előtt álló fiatal pár, akik a szülők tulajdonában lévő családi ház tetőterében különálló új lakást hoznak létre.

A jelenleg érvényes rendelkezések szerint tehát nem igényelhetik a félszocpolt lakásbővítésre. A munkálatok elvégzéséhez lakáscélú jelzáloghitelt kérhetnek. Amennyiben ez a lehetőség is érdekli, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a következő lenne. Tetőtér beépítésén gondolkozunk, abban a házban, ahol most jelenleg lakunk. Ez a ház a férjem szülei nevén van. A ház egy részében lakunk mi, a másik részben a férjem szülei. A tetőtérre szeretnénk egy plusz szobát építtetni. Az én nevemen két fél lakástulajdon van, de jelenleg mind a kettőben még a haszonélvező lakik. A férjem nevén nincs ingatlan. Egy gyermekünk van, de tervezzük a következőt.
Kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e a félszocpolra, illetve, ha igen, milyen összegben?
Válaszát előre is köszönöm!
Zsuzsa

Kedves Szakértő!
Az itt olvasott szavakból úgy értelmeztem, hogyha a szüleim tulajdonában lévő családi ház tetőterében új lakásépítés valósulna meg, arra igényelhető a szocpol! Abban az esetben is igaz ez, hogyha ez a tetőtér már be van építve, de teljes átalakításra és felújításra szorulna? Bejárati ajtó, lépcső, nyílászáró csere, szigetelés, stb!
Ebben az esetben gondolom új fogyasztásmérő órák, külön fűtés kell? Vagy elég almérő?
Válaszát köszönöm!

Az élettársam édesanyával élünk egy családi házban. A páromnak 1/10 része van a lakásban. Kérdésem a következő lenne: külön lakásrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben. Egy gyermekünk van. Ő 9 hónapos. A párom 29 éves, én 22. Még 2 gyermeket vállalnánk. Mi szükséges ehhez? Mi lenne a feltétel a szocpolhoz?
Válaszát előre köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Interneten mindenhol lehet olvasni, hogy 2013-tól ismét lehet tetőtér beépítésre szocpolt felvenni 2 vagy több gyermekes családnak, illetve használt lakás vásárlásra. Ez mennyire valós, illetve mikortól várható? Hol lehet erről bővebb információt szerezni?
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Én 35 éves vagyok. A párom 34. Most akarunk megházasodni. Mindkettőnknek a második házassága lesz. Én az első házasságomból hoztam 3 kisfiút, ő 1 kisfiút. Így lettünk 6. Egy 100 négyzetméteres családi házban lakunk, amiben az elrendezés miatt csak 2 szoba van. Egyikünk sem igényelte még meg a szocpolt.
Szeretnénk még két szobát építeni, lehetőleg a tetőtérben. Lehetőségünk van-e így rá?
Tisztelettel.

3 gyermekem van. Házunk építésekor 2-re felvettük már a szocpolt (2.4 m Ft, 2007.). Be szeretném a tetőteret építeni (jelenleg 1 szobánk van). Tudok igénybe venni szocpolt a 3. gyermekem után?
Köszönöm!

Tisztelt Cím!
A kérdésem az lenne, hogy három gyermekemre igénybe vehetjük-e a lakásépítési támogatást (félszocpolt) a tetőtér beépítésére (2 szoba, wc, zuhanyzó, előtér), abban az esetben, ha van egy közel 90m2-es házunk az én nevemen. Ennek a háznak szeretnénk a tetőterét beépíteni.
Megvan-e határozva, hogy hány négyzetméteres lehet a tetőtér (van-e minimum négyzetméter szám megadva?) illetve ilyen esetben a feljáró lehet a házon belül, vagy külső feljárót kell kialakítanunk?