Tisztelt Cím!

Építkezünk a férjemmel, és ehhez igénybe vettük a szocpolt is. A szerződést a hitelintézettel megkötöttük, az építkezés elérte a 89%-os készültségi fokot, tehát jogosultak vagyunk megigényelni az első részletet. Az igényléshez a számlákat be is nyújtottuk, illetve a felelős műszaki vezető kiállított egy igazolást, mely szerint az építkezés során bontott anyagok is beépítésre, felhasználásra kerültek 2.380.000,- Ft értékben. A hitelintézet ezen számlák és igazolás benyújtását követően úgy tájékoztatott, hogy nem fogadják el az igazolást, mert azon nincs tételesen felsorolva, hogy milyen anyagok és mekkora mennyiségben kerültek beépítésre. Illetve azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a számlák közül például a szállítási számlát, illetve az értékbecslői díjról kiállított számlát nem fogadják el, mert az nem képezi az építkezési költség részét. (holott a jogszabály szerint az építkezés során vásárolt anyagokra és szolgáltatásokra kiállított számlákat kell benyújtanom az építkezés bekerülési költségének 70%-ról)

Kérdésem az lenne, hogy valóban van erre lehetőségük, és ha igen, milyen jogszabály alapján?
Köszönöm.
Nikoletta

Kedves Nikoletta!

A vonatkozó kormányrendelet valóban úgy rendelkezik, hogy ha az új lakóház építése során bontott anyagokat is felhasználnak, akkor ezeknek az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetője által írásban igazolt értékéig lehet csökkenteni a számla benyújtási kötelezettséget. A csökkentés mértéke nem haladhatja meg a számlával igazolandó bekerülési költség 20%-át. A jogszabály nem részletezi, hogy az igazolást milyen módon kell kiállítani, de úgy gondoljuk a bontott anyagok és mennyiségek kiegészítésével elfogadható lesz az igazolás.

A kormányrendelet azt is rögzíti, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról, a támogatott személy saját nevére kiállított számlát kell bemutatni. Tehát a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségről kiállított számlák fogadhatók el. A bekerülési költség pedig valóban nem tartalmazza például a banki értékbecslés díját. A számlabemutatásra vonatkozó előírásokat A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII.6.) Kormányrendelet tartalmazza. Arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott tájékoztató alapján mi számít bekerülési költségnek, IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése