Tisztelt szakértő!

1. kérdés:
Jogosult vagyok-e a szocpolra, amennyiben most van házam, de eladófélben van? A mostani házra nem használtam fel sem hitelt, sem szocpolt ezelőtt. Mindkettő csak a tervezett új telekhez és az azon való építkezéshez lesz szükséges.

2. kérdés:
Amennyiben tulajdonomban van egy ingatlan, de már letették a foglalót és 2 hónapon belül megérkezik a hitelük, amivel teljesen kifizetik az ingatlant számomra, akkor én mikor indíthatom az új telek vásárlásához igényelendő hitelkérelmemet (amivel szocpolt is szeretnék kihasználni)?

Csak akkor indíthatom, amikor már a mostani házam tulajdoni lapjáról lekerültem (tehát nincs ingatlanom)? Vagy esetleg lehet előbb is elkezdeni, akár már most? Amennyiben lehet előbb, nagyon jó lenne, mert sürget az idő...

Előre is köszönettel:
Szilárd

Kedves Szilárd!

1. A szocpolrendelet szerint az igénylőnek és családtagjainak nem lehet lakástulajdona. Amíg csak eladófélben van a ház, addig tehát kizáró ok lehet.

2. A rendelet külön nem tér ki arra, hogy az adásvételi szerződés birtokában már indítható-e a szocpolkérelem vagy meg kell várni, amíg a tulajdoni lapról véglegesen törlésre kerül az Ön tulajdonjoga. Erre majd a pénzintézetek által kidolgozott eljárási rend ismeretében fogunk tudni pontos választ adni.

Lényeges azonban hangsúlyozni, hogy a szocpol a telekvásárláshoz nem vehető igénybe! A lakásépítési támogatást majd csak a lakóház építésének finanszírozásához kérheti.

További feltétel, hogy az eladott lakás vételárából származó bevételt az építkezésbe, illetve a telekvásárlásba kell forgatni. A szocpolszerződés megkötése és a telek adásvételi szerződése között nem telhet el egy évnél hosszabb idő.

A jelenleg elérhető építési hitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják. Személyre szóló építési hitelajánlatunkhoz online adatlapunk kitöltése szükséges.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

15 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Rendben van, hogy 2012-ben igényelhető új ház építéséhez a kamattámogatott lakáshitel és a szocpol, de könyörgöm mondjon már valaki egy olyan bankot, ahol ezt igényelni lehet, mert eddig akárhol érdeklődtünk azt a választ kaptuk, hogy még nincs ilyen.
Mikor lesz és mely bankoknál?

Tisztelt szakértő!
Nekem az lenne a kérdésem, ha nekem elég a szocpol összege, nem kell hitel hozzá, akkor is hitelintézetnél kell igényelni?

Tisztelt szakértő!
2011-ben kezdtünk házépítésbe, melyre a saját megtakarított pénzünket már felhasználtuk. Szeretnénk mielőbb hitelt felvenni, hogy a munkálatok tavasszal folytatódhassanak és a szocpolt is igénybe vennénk, melyre egyébként jogosultak vagyunk. Kérdésem, hogy a hitelfelvétel után is megkaphatjuk-e a szocpolt, esetleg egy másik, nem a hitelt folyósító bankon keresztül?
Köszönettel: István

Tisztelt Cím,
Érdeklődni szeretnék, hogy szocpolt Önmagában lehet-e kereskedelmi banktól igénybe venni, hitel nélkül? Megtakarításunk mellett, mi Fundamentán keresztül vennénk igénybe a hitelt, viszont Ők szakosított pénzintézet és itt ezért nem lehet élni a szocpol lehetőségével a hitel mellett. Illetve arról van-e információ, hogy körülbelül mikor fogadnak már be szocpolkérelmet a bankok?
Köszönettel, Barbara

Tisztelt Szakértő!
Egyelőre egy hitelintézet sem fogadja be a kérelmet, mikorra várható, hogy nem csak elméletben, hanem a valóságban is igényelhető lesz a szocpol? A kormányrendelet január 01-től hatályos, mire van még szükség, hogy a hitelintézetek elkezdjenek foglalkozni vele? Létezik igénylési nyomtatvány vagy azt is majd a hitelintézetek adják?
Köszönettel, Melinda

Három gyermekünk van, a szüleimnél élünk. A szocpol mellé vehetünk fel hitelt, ha bar listán vagyunk? Mert a szocpol összege nem elég egy megfelelő házhoz.

Üdvözlöm,
Egyenlőre egyik hitelintézet sem tudja befogadni a szocpolkérelmet. A feleségem betölti április 8.-án a 40. életévét.
Annyit szeretnék kérdezni, hogy ha április végéig nem lesz kidolgozott kérelem akkor mi elesünk ettől a támogatástól?
Köszönöm!

Üdvözlöm,
az építési engedély kérelmünk folyamatban van, valószínű márciusra meglesz az engedély. Hitel mellett a szocpolt is igénybe szeretnénk venni, van egy 16 éves gyermekünk, aki még tanul és szeretnénk még egyet vállalni. A feleségem áprilisban betölti a 40. életévét, ezért ha megvan a jogerős építési engedélyünk, be szeretnénk adni a hitel mellé a szocpol igénylést is, de a hitelt nyújtó bank azt az információt adta, hogy még nincs kidolgozva náluk a szocpol igénylés.
Az lenne a kérdésünk, hogy ilyen esetben hová lehet fordulni, mert a szocpolra hivatalosan szeretnénk benyújtani az igényt mielőtt feleségem betölti a 40. életévét.
Előre is köszönjük!