Üdvözlet.

Most tervezünk vásárolni egy új építésű házat. 84 m2-es A energiakategóriájú. Kérdésem: hol tudok hozzájutni a LÉK-hez vagy szocpolhoz? A CIB banknál szeretnék államilag támogatott hitelt felvenni, de ott nem lehet igényelni. Lehet az, hogy egy másik bankban meg igénylek szocpol? Bemegyek és kérek ? 🙂

Tehát a folyamat. Van egy lakás a párom nevén, 50%-os tulajdon, mely előző tulajdon felbontásából származik (ugye így a tulajdon nem kizáró ok a szocpolból ?) , ezt eladjuk.  Igényelnék az egyik bankban szocpolt, a másikban pedig hitelt és a szocpolt, mint önerőt használnám fel.  Járható út ez ?
Köszönöm válaszát.
Dávid

Kedves Dávid!

Pénzügyi partnereink egyikénél elvileg van lehetőség arra, hogy az új lakás vásárlásához másik pénzintézetnél igényelt hitellel egyidejűleg a lakásvásárlónak szocpolt nyújtson. Ezt a gyakorlatban azonban nem biztos, hogy érdemes igénybe venni. Ilyen esetben ugyanis az ügyfél mindkét pénzintézetnél kifizeti a járulékos költségeket (értékbecslés, folyósítási díj, tulajdoni lap), így dupla költség mellett valósul meg a finanszírozás.

Véleményünk szerint ilyen esetben érdemes lenne a szocpolt nyújtó hitelintézet államilag támogatott lakásvásárlási hitelkonstrukcióját megismerni. Az új lakás vásárlásához adható állami kamattámogatású lakáshitelek minden pénzintézetnél elérhetők. Ha a törlesztő részletet tekintve nincs jelentős különbség, akkor érdemes egy hitelintézetnél bonyolítani az ügyletet.

A párja nevén lévő lakás eladásából származó bevételt (csökkentve annak a vásárlására esetlegesen felvett lakáshitel visszafizetésére fordított összeggel) az új lakás vételárába be kell forgatni.

Állami kamattámogatású lakáshiteleink megismeréséhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hitelszakértőink tájékoztatni fogják az elérhető lakáshitelekről. A hitelügyintézés mellett vállaljuk a szocpol teljes  körű lebonyolítását is!

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Olvasó!
Érdeklődnék, hogy szocpolt igényelhetnék-e? Elváltam, 6 gyermekem van, a volt férjemmel van egy közös házunk 50-50%-ban. Jelenleg élettársi kapcsolatban élek, szeretnénk házat vásárolni. Még egyikünk sem vette igénybe a támogatást, én gyesen vagyok.

Tisztelt Hitelnet!
Hogyan vehető igénybe a szocpol, ha a hitelt nyújtó bank (a banki alkalmazott elmondása szerint) nem foglalkozik szocpol igényléssel, kifizetéssel? Ennél a banknál (Erste) van lakástakarék számlánk és emiatt nem lenne szerencsés másik banknál hitelt felvenni. Ilyen esetben mi a teendő? Kitől igényelhető a szocpol?
Várom válaszát!
Üdvözlettel, Péter

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődöm, hogy csak együtt igényelhető-e a szocpol és a banki hitel vagy esetleg történhet a szocpol igénylése a banki hitel igénylése és jóváhagyása után is, még az építkezés befejezése előtt (az önerő beépítését követően)? A banki hitel egy része államilag támogatott hitel, egy része pedig piaci kamatozású hitel.
Továbbá érdeklődöm, hogy valóban helytálló a következő állítás: “Az ingatlannak legalább hatvan négyzetméternek és maximum kilencven négyzetméternek kell lennie, amennyiben két gyermekre igényeljük a szocpolt.”?
Köszönöm válaszát.

Kedves Szakértő,
Korábban már írtam Önnek, hogy nekünk 2010. áprilisi építési engedélyünk van, az építkezés I. ütemét már befejeztük. Van egy gyermekünk. Két gyermek után szeretnénk igénybe venni a támogatást.
Az AXA-tól vettük fel a hitelt 2010-ben. Ők azonban nem foglalkoznak szocpollal. Érdeklődtünk az OTP-nél. Mivel más a hitelintézet, ők nem adnak. Érdeklődtünk az FHB-nél. Mivel szakaszos a hitel és mivel más a hitelintézet nem adnak. Érdeklődtünk a K&H-nál. Mivel más a hitelintézet, nem adnak. Elküldtek a helyi MÁK-hoz, hogy kérdezzük meg őket és ha ők leírják, akkor nem lehet kikerülni az államot.
Az rendben, hogy leírják hogy ezekkel/azokkal a feltételekkel adható, csak más a valóság! Az egri FHB-nél egyébként mi voltunk az elsők. Azt mondták a pesti FHB központban, hogy már visszautasítottak hasonlók miatt egy AXA-s kérelmet.
Kapott már valaki az országban szocpolt úgy, hogy más volt a hitelezője és más a szocpol kifizetője?
Ha igen, szívesen megkérdezném, hogy melyik banknál.
Üdvözlettel:
Balázs