Szocpol és hitel igényelhető két különböző banknál?

Üdvözlet.

Most tervezünk vásárolni egy új építésű házat. 84 m2-es A energiakategóriájú. Kérdésem: hol tudok hozzájutni a LÉK-hez vagy szocpolhoz? A CIB banknál szeretnék államilag támogatott hitelt felvenni, de ott nem lehet igényelni. Lehet az, hogy egy másik bankban meg igénylek szocpol? Bemegyek és kérek ? 🙂

Tehát a folyamat. Van egy lakás a párom nevén, 50%-os tulajdon, mely előző tulajdon felbontásából származik (ugye így a tulajdon nem kizáró ok a szocpolból ?) , ezt eladjuk.  Igényelnék az egyik bankban szocpolt, a másikban pedig hitelt és a szocpolt, mint önerőt használnám fel.  Járható út ez ?
Köszönöm válaszát.
Dávid

Kedves Dávid!

Pénzügyi partnereink egyikénél elvileg van lehetőség arra, hogy az új lakás vásárlásához másik pénzintézetnél igényelt hitellel egyidejűleg a lakásvásárlónak szocpolt nyújtson. Ezt a gyakorlatban azonban nem biztos, hogy érdemes igénybe venni. Ilyen esetben ugyanis az ügyfél mindkét pénzintézetnél kifizeti a járulékos költségeket (értékbecslés, folyósítási díj, tulajdoni lap), így dupla költség mellett valósul meg a finanszírozás.

Véleményünk szerint ilyen esetben érdemes lenne a szocpolt nyújtó hitelintézet államilag támogatott lakásvásárlási hitelkonstrukcióját megismerni. Az új lakás vásárlásához adható állami kamattámogatású lakáshitelek minden pénzintézetnél elérhetők. Ha a törlesztő részletet tekintve nincs jelentős különbség, akkor érdemes egy hitelintézetnél bonyolítani az ügyletet.

A párja nevén lévő lakás eladásából származó bevételt (csökkentve annak a vásárlására esetlegesen felvett lakáshitel visszafizetésére fordított összeggel) az új lakás vételárába be kell forgatni.

Állami kamattámogatású lakáshiteleink megismeréséhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hitelszakértőink tájékoztatni fogják az elérhető lakáshitelekről. A hitelügyintézés mellett vállaljuk a szocpol teljes  körű lebonyolítását is!

 

 Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Olvasó!
Érdeklődnék, hogy szocpolt igényelhetnék-e? Elváltam, 6 gyermekem van, a volt férjemmel van egy közös házunk 50-50%-ban. Jelenleg élettársi kapcsolatban élek, szeretnénk házat vásárolni. Még egyikünk sem vette igénybe a támogatást, én gyesen vagyok.

Kedves Anett!
A volt férjével között lakástulajdon sajnos kizáró ok egy másik lakás vásárlásánál. Először rendezni kellene annak tulajdonviszonyát volt férjével.

Tisztelt Hitelnet!
Hogyan vehető igénybe a szocpol, ha a hitelt nyújtó bank (a banki alkalmazott elmondása szerint) nem foglalkozik szocpol igényléssel, kifizetéssel? Ennél a banknál (Erste) van lakástakarék számlánk és emiatt nem lenne szerencsés másik banknál hitelt felvenni. Ilyen esetben mi a teendő? Kitől igényelhető a szocpol?
Várom válaszát!
Üdvözlettel, Péter

Kedves Péter!
Az Erste Bank jelenleg valóban nem vesz részt szocpol értékesítésében, de információink szerint elképzelhető, hogy ez a közeljövőben változni fog.
Amennyiben már aktuális lenne a szocpoligénylés, akkor olyan hitelintézeteknél érdeklődhet, amelyek jelenleg is foglalkoznak szocpolügyintézéssel.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődöm, hogy csak együtt igényelhető-e a szocpol és a banki hitel vagy esetleg történhet a szocpol igénylése a banki hitel igénylése és jóváhagyása után is, még az építkezés befejezése előtt (az önerő beépítését követően)? A banki hitel egy része államilag támogatott hitel, egy része pedig piaci kamatozású hitel.
Továbbá érdeklődöm, hogy valóban helytálló a következő állítás: “Az ingatlannak legalább hatvan négyzetméternek és maximum kilencven négyzetméternek kell lennie, amennyiben két gyermekre igényeljük a szocpolt.”?
Köszönöm válaszát.

Kedves Anett!
A vonatkozó kormányrendelet nem mondja ki, hogy a banki hitel és a szocpol csak együtt igényelhető, de ennek gyakorlati megvalósíthatóságáról az érintett pénzintézet tud Önnek tájékoztatást adni.
2 gyermek után igényelt szocpol esetén az ingatlan hasznos alapterületének valóban legalább 60 négyzetméternek kell lenni, de a felső korlát nem 90, hanem 160 négyzetméter. 75 illetve 90 négyzetméter felett azonban magasabb összegű támogatás vehető igénybe.

Kedves Szakértő, Korábban már írtam Önnek, hogy nekünk 2010. áprilisi építési engedélyünk van, az építkezés I. ütemét már befejeztük. Van egy gyermekünk. Két gyermek után szeretnénk igénybe venni a támogatást. Az AXA-tól vettük fel a hitelt 2010-ben. Ők azonban nem foglalkoznak szocpollal. Érdeklődtünk az OTP-nél. Mivel más a hitelintézet, ők nem adnak. Érdeklődtünk az FHB-nél. Mivel szakaszos a hitel és mivel más a hitelintézet nem adnak. Érdeklődtünk a K&H-nál. Mivel más a hitelintézet, nem adnak. Elküldtek a helyi MÁK-hoz, hogy kérdezzük meg őket és ha ők leírják, akkor nem lehet kikerülni az államot. Az rendben, hogy leírják hogy ezekkel/azokkal a… Továbbiak »


8
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x