Tisztelt Hölgyem/Uram!

Jelenleg 2009. július végi hatályba lépésű építési engedéllyel rendelkezünk a feleségemmel új lakás építésére. Használatbavételi/lakhatási engedélyünk még nincs - ugyanis nem fejeztük be az építkezést. A jelenlegi új szocpol 2012-re vonatkozó kormányrendeletben elvileg minden egyéb kritériumnak megfelelünk, egyedül egy olyan feltételt találtam, amely azt írja, hogy csak 2010. január 01. utáni építési engedéllyel rendelkezők vehetik igénybe a szocpolt, azonban van egy olyan rész is, ahol azt írják, hogy ezen időpont utáni használatbavételi engedéllyel rendelkezők igényelhetik. Vagy ez csak az új lakást vásárlókra vonatkozik?
Nem teljesen egyértelmű számomra, ezért kérem ezen kritériumot figyelembe véve legyenek szívesek tájékoztatni, hogy jogosultak lehetünk-e a szocpolra.
Segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Csaba

Kedves Csaba!

A vonatkozó kormányrendelet szerint lakásépítési támogatás 2012-ben két célra igényelhető:
1. új lakás építéséhez
2. új lakás vásárlásához

A rendelet így fogalmaz: "a központi költségvetésből vissza nem térítendő állami támogatás (a továbbiakban: lakásépítési támogatás) vehető igénybe a Magyarország területén 2010. január 1-jét követően kiadott
a) építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, vagy
b) használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához,
amennyiben építés esetén az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén az általános forgalmi adó és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot."

Értelmezésünk szerint építés esetén az építési engedélynek, vásárlás esetén pedig a használatbavételi engedélynek kell 2010. január 1. után kiadottnak lenni.
Úgy véljük, ha az Önök építési engedélye 2009. júliusi, akkor - annak ellenére, hogy a használatbavételi engedélyt még nem kapták meg - sajnos nem jogosultak a szocpol igénylésére.

A jogosultság megállapítását a hitelintézeteknél kell kérni, ezért javasoljuk, hogy ez ügyben kérje a számlavezető bank állásfoglalását. Elképzelhető azonban, hogy a bank még nem tud Önnek pontos tájékoztatást adni, mert jelenleg is tart a szocpolra vonatkozó eljárási rend kidolgozása a pénzintézeteknél.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Egy befejezés előtt álló építkezéssel rendelkezem (kb: 70 %-os a készültségi fok). A párommal most házasodunk össze, szeretnénk 2 gyermeket vállalni és az építkezéshez igényelni a CSOK-ot. (Én 42, ő 38 éves.) A ház és a telek az én nevemen van. Már 2008 előtt kiadták az építési engedélyt, többször hosszabbították is. Tulajdonképpen közel 20 éve építkezem.
Kérdésem, hogy igényelhetjük-e a CSOK-ot a ház befejezésére, milyen teendőim lennének, milyen dokumentumokra van szükség, mekkora összeget lehetne kérni?
Köszönettel: Ottó

Tisztelt Hitelnet!
42 és 46 éves házaspár vagyunk két gyerekkel. 2007 júniusában kaptunk építési engedélyt egy lakóházra, amit azóta is építünk. Jelenleg a földszinti rész készen van, de a tetőteret már nem tudtuk megcsinálni. Használatbavételi engedélyünk ezért még nincs. Szocpolt még nem vettünk soha igénybe. Kérdésem, hogy felvehetünk-e szocpolt, ha hitelt nem akarunk, és milyen bizonylatokra van szükség az összeg felhasználását illetően?
Köszönöm.

Tisztelt, Hölgyem,Uram!
A kérdésem az, hogy az építési engedélyünk korábbi mint 2010. január, nekünk jár-e a szocpol valamilyen úton?
Köszönettel. Ágnes.

T. Cím!
Amennyiben a 2009-ben kiadott építési engedély 2010. január után módosítva lett, akkor lehet igényelni a szocpolt?
Üdv.
Ferenc

Tiszteletem,
Kérdésem a következő lenne, építési engedélyünk dátuma: 2009 augusztus, tehát így nem vagyok jogosult a szocpol igénybevételére?
Lakhatási engedélyt még nem kaptunk, készültségi fok kb 60%.
Várom válaszukat.
Köszönöm.

Üdv.
Mi egy lakáskasszával kombinált építési hitelt vettünk föl kb. másfél éve. A lakásunk 2010 decemberében lett kész, de a végleges lakhatási engedély tavaly december végén jött meg.
A hitel utolsó részletének lehívása, még nem történt meg, mert ennek feltétele volt a lakhatási engedély.
A kérdésem az lenne, hogy igényelhetünk-e még szocpolt?
Üdv
Zs.

Üdvözlöm!
2008. novemberében kaptunk jogerős építési engedélyt. Kezdetben önerőből építkeztünk, de ez nem tartott túl sokáig.
2010. 05. 06.-án vettünk fel államilag támogatott építési hitelt. Ebből eljutottunk a használatbavételi engedélyhez, 2011.07.20. Külső hőszigetelés hiányában ideiglenes használatbavételit kaptunk, amit 2012 07.-ig pótolni kell. Ehhez szeretnénk szocpolt igénybe venni.
2 gyermeket szeretnénk, a feleségem az elsővel 2 hónapos terhes.
A kérdésem az lenne, hogy igénybe tudjuk-e venni, vagy sem?
Köszönöm válaszát!
Gábor

Üdvözlöm!
2009-ben kezdtünk el építkezni és 1* határidőt hosszabbítottunk a bankban, így az idén május végéig kell befejeznünk az építkezést!
A lakhatási engedély igényléséhez milyen feltételeknek kell teljesülnie? Szocpolt/megelőlegező kölcsönt 2 gyerekre/ igénybe tudtuk venni, így még a bankban van több mint a teljes összeg! A bent lévő teljes összeg kiutalásához szintén milyen feltételeknek kell eleget tenni a ház készültségét tekintve! Már a burkolásnál járunk, illetve még a végleges festés, kapcsolók, lámpák hiányoznak bentről!
Kívülről is szeretném tudni milyen szinten kell lennie a háznak! Köszönöm szépen segítségét!
Zsuka