Egyedül nevelem 8 hónapos kislányomat. /31 éves vagyok/ Jelenleg Gyeden vagyok, ezelőtt sok éves folyamatos munkaviszonyom volt. Egy éve alapítottam egy egyszemélyes Kft-t, amiben én vagyok az ügyvezető. Járulékot nem kell fizetnem, mivel gyeden vagyok.

Van egy telkem, rajta egy gazdasági épület. Régen állt rajta egy lakóingatlan is, de azt évekkel ezelőtt lebontotta az előző tulaj. Hivatalos bontási papírjai vannak róla, de a földhivatalnál még mindig szerepel a tervrajzon a lakóingatlan.

Igényelhetek-e szocpolt egy gyerek után, esetleg kettő után?
Mit változtatna a helyzeten az, ha a húgom hozzám költözne, akinek nincs munkája és bérpótló támogatást kap?
És kapnék-e hitelt a szocpol mellé?

Előre is köszönöm válaszukat.
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Amennyiben igazolni tudja, hogy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (4) bekezdése szerint az állami adóhatósághoz 180 napja biztosítottként be van jelentve és nem érkezett a jogviszony megszűnésére, a jogviszony szünetelésének kezdetére és befejezésére vonatkozó bejelentés az állami adóhatósághoz, akkor jogosult lehet a lakásépítési támogatás igénylésére új ház építése, s a további feltételek teljesülése esetén.

A szocpoligénylés feltételeiről IDE kattintva olvashat.

Az egykori lakóingatlan bontási papírjait be kellene adni az illetékes földhivatalhoz, hogy az ingatlan az ingatlan-nyilvántartás szerint összhangban legyen a jelenlegi státuszával, vagyis a jelenlegi állapotnak megfelelően át kell minősíttetni.

Egy gyermek után a szocpol sajnos nem jár. Egy meglévő gyermek esetén akkor lehet jogosult a szocpolra, ha további - legalább - 1 gyermek megszületését vállalja. Erre azonban csak házastársi kapcsolat esetén van lehetőség, s ha a házaspárok egyike sem töltötte be 40. életévét. Egyedülálló személy megelőlegező szocpolt nem igényelhet.

Önálló jövedelemként sem a gyedet, sem a bérpótló támogatást nem veszik figyelembe a bankok hitelfelvétel során. Vállalkozás esetén legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozásból származó, minimálbér összegét elérő jövedelem szükséges a hiteligényléshez.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azt szeretném kérdezni, hogy egyedülállóként el lehet intézni a szocpolt? Van három kiskorú gyerekem és most anyaságin vagyok, de mielőtt nem voltam anyaságin, be volt dolgozva hat hónapon.

Azt szeretném kérdezni, hogy egyedülállóként ötvenkét évesen újra igénybe vehetem a szocpolt? Ezelőtt huszonnégy évvel vettem igénybe a férjemmel, azóta özvegy lettem.

Egyedül nevelem két gyermekemet. Családi házat szeretnék vásárolni. Kaphatok-e állami segítséget? Egyik gyermekem sérült, speciális iskolába kell vinnem fejlesztésre. Most 7 évesek.

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy gyermekeit (5) egyedül nevelő anya jogosult a szocpolra és ha igen, akkor milyen feltételekkel? Fontos.
Köszönöm.

Jó napot kívánok.
Én mint egyedülálló anya két gyermeket nevelek, két éve vagyok gyesen. Az lenne a kérdésem, hogy igénybe tudnám-e venni a szocpolt 180 nap munka viszony nélkül, lakásvásárlásra?
Várom megtisztelő válaszukat. Köszönöm.

Jó napot kívánok!
Abban szeretném kérni a segítségét vagy segítségüket, hogy én egy egyedülálló anya vagyok és, hogy én csak gyest kapok és családi pótlékot, így igénybe vehetem a szocpolt?
Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!!

Én szeretném megtudni, hogy három gyermeket nevelek egyedülállóként és várandós vagyok a negyedik babával. Szeretném igénybe venni a szocpolt házvásárlásra, mivel dolgozni nem tudok a gyerekek miatt és 20 éves múltam. Hogy lehetséges-e?
Köszönöm megértését. m
Marika

Elváltam, két kicsi gyerekemmel élek az édesapám lakásában. Nem vennék lakást, ha lehet fel újítanom ezt a lakást, ami az apukámé. Ha igen, menyit. mi kell hozzá és mennyi idő?

Én egyedülálló anyuka vagyok 22 éves és van egy 11 hónapos kisfiam, akinek az apukájával nem élünk együtt és a gyermek nem is viseli az apuka nevét, hanem az én család nevemet kapta. 4 hónapja van párom, de nem vagyunk házasok és papírom sincs arról, hogy együtt élünk. Rám akkor ugyanazok a feltételek vonatkoznak a szocpolt illetően vagy esetleg erre van más segítség is? Én nem szeretnék építkezni, csak lakást vásárolni.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel!

Miért kell az egyedülállókat így leminősíteni? Én is egyedül nevelem a 4 éves lányomat. Egy hónapja veszítettem el a munkahelyemet, mert leépítés van! Szeretnék venni egy házat, ami használt, de az állam csak olyanokat támogat, akiknek kettő gyereke vagy ennél több van!!! Miért nem az egyedülállóakat segíti az állam???? Akkor aki egyedülálló, az már akassza fel magát, mert sehol nem segítenek nekik!!