Üdvözlöm.

Az élet bonyolult. 2006. évben volt feleségemmel vásároltunk egy lakást (CHF devizahitelre). A házasságunk megromlott, ami miatt különköltöztünk 2008. évben, elváltunk, a bíróság a válásról 2011. decemberben határozott.

Az ingatlan 50-50%-ban tulajdonjogunk maradt, akárcsak a hitel, hiszen egyikünk sem tudja kiváltani. A hitel továbbfizetésének fejében ő lemondott a tulajdonról a bíróság előtt.

Nekem új kapcsolatom lett 2009. évtől, majd 2011. évben megszületett első gyermekünk.

Igénybe tudom-e venni a szocpolt? Mert a fentiek alapján én lakástulajdonos vagyok, a CHF hitel miatt a lakást el nem tudom adni, újat így nem tudok venni.
A volt nejem 50%-ának "megvételére igényelhetem-e a szocpolt?

Zsolt

Kedves Zsolt!

Szocpol tulajdonrész kivásárlására nem igényelhető. A lakásépítési támogatást 2012-ben új lakás vételárának kiegyenlítéséhez és új lakóház építéséhez lehet igénybe venni. A jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállat gyermek szükséges.

A szocpol további igénylési feltételeit ITT olvashatja.

Meglévő svájci frank alapú hitelének kiváltásához hitelkiváltó kölcsönt vehet fel. Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével Tanácsadóink készséggel tájékoztatják az elérhető hitelkiváltó konstrukciókról.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

34 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Van egy családi ház a tulajdonomban 100%-ban. Neki ajándékoznám az 50%-át a lányomnak, a másik 50%-ot pedig eladnám az ő nem bejegyzett élettársának, akivel jelenleg azonos lakcímen albérletben élnek két közös gyerekükkel. Így megoldódna otthon problémájuk.
Igényelhetnek CSOK-hitelt közösen, vagy külön akár a lányom vagy az élettársa az ingatlanra? CSOK támogatást igénybe vehetnek rá?
Várom megtisztelő válaszát.
Köszönettel:
Ferenc

Az lenne a kérdésem, hogy egyenesági rokontól megvett háznál miért nem lehet igényelni a csokot? Mi pont abban a helyzetben vagyunk, hogy a hagyaték tárgyát képező házat szeretném kivásárolni a testvéreimtől és szomorúan hallom, hogy ebben az esetben elesek tőle? Ezt igazságtalannak érzem, ha jár akkor miért nem jár ilyen esetben is!?

Családtagot vagyis örököst ki lehet-e fizetni csok-kal? Testvérem szeretném kifizetni közös családi házból.
Tisztelettel: Hajnalka

Örökölt lakásról van szó. 2 gyermek van. Tulajdonrészeket kell megvásárolni, azaz 4/8-adot. Az én 3/8-adomat a fiamnak elajándékozom. Megvehetik-e ezt az örökölt házat CSOK-kal? Ugyanis a fél CSOK is elég a házvásárlásra.
Tisztelettel köszönöm.
Várom válaszát.

Kérdésem: lányom 15 éve elvált, a lakás a volt férjével közös. Szeretné megvenni tőle a tulajdonát. 2 gyermeket nevel egyedül. Kaphat-e támogatást a gyerekekre?

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem, hogy igényelhetünk-e csok-ot az alábbi esetben:
Feleségemmel és kisfiammal és feleségem szüleivel egy háztartásban élünk egy 3 szintes családi házban. Önerőből megteremtettük a ház két lakássá osztását. A tulajdonlás azonban még nem rendezett. A feleségem és az Ő Bátyja 50-50%-ban tulajdonosok. Ezt az 50%-os tulajdonrészt szeretnénk megvásárolni (értéke kb. 10 M Ft). A ház hasznos alapterülete kb. 160 nm. Összesen három gyermeket tervezünk.
Lehetséges-e, hogy testvér kivásárlására csok-ot vegyünk igénybe?
Válaszát előre köszönöm.
Üdvözlettel: Balázs

Jó estét!
Meg szeretném vásárolni a házat szocpolra, mivel nem egyedüli tulajdonos vagyok. Van 3 kiskorú gyerekem és betöltöttem a 40 évet.

Van egy ingatlan, amiben nekem van több mint 50% részesedésem és szeretnem kifizetni a többi részt, de van egy személy kölcsönöm és két hitelt nem tudnék fizetni. Azt nem tudom, hogy az ingatlan többi részére fel tudnám-e venni a szocpolt vagy kiváltani a másik hitelt és egy hitelt fizetni kedvező áron.

Igényelhető-e a szocpol, ha a fél rész, azaz 2 negyed rész nekünk lett ajándékozva 2 tulajdonostól és a másik felét, szintén 2 negyed részt szeretnénk megvásárolni ugyanettől a két tulajdonostól? Haszonélvezet nincs az ingatlanon!

Üdvözletem.
A kérdésem az, hogy örököltünk a testvéremmel és édesanyámmal 2 házat, az egyiken haszonélvezettel, amit eladnánk. A másikra lehet-e félszocpolt felvenni, hogy a testvéremet kifizessem + a tetőtért is beépíttetnénk?

Üdvözlöm.
Van egy ház amiben lakunk és itt édesanyámé az 1/2-ed része. A másik felét szeretnénk megvásárolni a nagybátyámtól. 4 milliót kérne a részéért. Ilyen esetben igénybe lehetne-e venni a szocpolt? 2 gyermekünk van.
Köszönöm szépen a segítségét.
Üdv: Erika

Családi házban élünk. Haszonélvező az anyós. Lány és fiúgyermek negyed-negyed rész. Én menyecske vagyok. 2 gyermekünk van.
Azt szeretném kérdezni, hogy én vehetek fel szocpolt, hogy a sógornőt ki tudjam fizetni, de csak negyed részét, ami 2,5 millió.
Kérem válaszát mielőbb!

Jó napot!
Kérdésem a következő lenne:
Feleségemnek 25 % részesedése van azon házban, amit szeretnénk megvásárolni; ami azt jelenti, hogy a 75 %-áért kellene fizetnünk. Jelenleg ezt tartjuk a legkedvezőbb megoldásnak, viszont nem vagyunk tisztában azzal, hogy ez esetben jogosultak vagyunk-e a szocpolra, esetleges állami támogatásokra. Egy gyermekünk már van, további egyet mindenképpen tervezünk.
Szíves válaszát előre is köszönöm!
Zoltán

Szia.
3 éve örököltem egy fél lakást szüleim után. Testvéremet szeretném kifizetni. Egyedülállóan nevelek 2 gyermeket. Jelenleg gyesen vagyok és mellette 2011. augusztus óta 4 órában dolgozok.
Kapok szocpolt?

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, hogy nekem és a Húgomnak közös ingatlanunk van és szeretnénk a Férjemmel megtartani a házat úgy, hogy kifizetnénk a részét! Erre felhasználható-e a SZOCPOL támogatás?
Ha igen, mi a menete az ügyintézésnek?
Segítségét köszönöm!!!

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy jár-e a szocpol?
Édesapánk sajnos elhunyt, tőle megörököltünk egy fél házat /4 testvér/, a másik fele édesanyámé! A 3 testvér kiváltására kérhető-e? A házon hitel van, egy részéből az lenne kifizetve!
Köszönöm válaszát!
Szép napot!
Csilla

A férjem külön él 1 hónapja egy hölgynél. 2 gyermekünk van, kicsik 8 és 5 évesek. Családit pótlékot intézem különéléssel együtt és utána gyerektartást a bírósággal, mert nem akar fizetni.
A húga felkérte arra a férjemet, hogy még az idén fizesse ki őt a házból, mivel családi házról van szó. Negyed rész a húgáé, negyed rész a férjemé, a haszonélvezet az anyuké.
A párom úgy döntött, hogy szocpolt vesz fel, 2,5 milliót mivel most lesz 40 éves és nem kell visszafizetnie.
A kérdésem: ő ezt megteheti? Annak ellenére, hogy külön élünk egymástól, igaz nem váltunk el!
Én úgy tudom, hogy csak házaspárok vehetik ezt fel, mert a feleség aláírása is kell! Fontos választ várok, mert a héten szeretné ezt ő.
Köszönöm!
Zsuzsa

Tiszteletem!
Ebben az évben leszek negyven éves, három gyermeket nevelek egyedül, a legkisebb egy éves. Jelenleg gyeden vagyok, de 3 éve működő cégem van. Ingatlan még soha nem volt a nevemen. Jelenleg egy 150 nm önálló családi házba élek, ami 1986-os építésű, szigetelésre és némi felújításra szorul. Az exférjemé a ház, őt szeretném kifizetni! Megoldható ez szocpollal és ha igen, hogyan?
Köszönöm. Kriszta