Szocpol célja, összege, életkori és egyéb feltételei

Tisztelt Ügyintéző!

Nagyon jó dolognak tartjuk a szocpol létezését, de a pontos értelmezésben a segítségét szeretnénk kérni.

A férjem elmúlt 35 éves, én idén töltöm be a 35. életévemet, nem sokkal a gyermekem születése után. Most érkezik az első gyermekünk. Olvastam, hogy szocpolra a 35 év alatti házaspárok jogosultak. Ez tehát azt jelenti, hogy ha még a házaspár egyik tagjának van néhány hete-hónapja a 35. életév betöltéséig, akkor az jelenthet-e kivételt?

Van egy saját tulajdonú ingatlanunk, egy 25 négyzetméteres lakás, mellyel kapcsolatos hitelünket 2 évvel ezelőtt fizettük vissza. Mivel egy légtér az egész lakás, ezért a gyermek érkezése kapcsán szeretnénk egy nagyobb lakást, amely 1,5 vagy 2 szobás lenne, de sajnos nincs semmiféle anyagi lehetőségünk egy nagyobb vásárlásához, hitel pedig nem jöhet szóba, hiszen az én munkaszerződésem június 30-án (szülés előtt) lejár. Anyagi helyzetünk pedig a szerződés lejárta után romlik. Érdeklődöm, hogy van-e olyan rászorultsági szint, amely esetében szóba jöhet a szocpol igénylése?

Használt lakást szeretnénk vásárolni, egy gyermekünk lesz (ígérni nem akarunk többet egy magasabb összegű szocpolért, mert erre az egyre is bő 5 évet vártunk), tehát ha jól értelmezem, akkor maximum 450 ezer Ft igényelhető.

Ha minden feltételnek megfelelnénk, akkor tudunk-e igényelni szocpolt abban az esetben, ha annyit tudunk, hogy ingatlant szeretnénk vásárolni, de még nem volna semmi konkrét lakás/ház? Mikor adhatja be az ember az igényét? Csak és kizárólag akkor, ha már konkrét lakást nézett ki, a szerződés aláírása előtt áll már vagy akkor is igényelhet szocpolt, ha még bele sem vágott a lakásnézésbe?

Köszönettel,
Edit

Kedves Edit!

Először is azt kell tudni a szocpol igénylésével kapcsolatban, hogy a támogatás jelenleg csak új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához jár. Arról, hogy mely lakás minősül újnak a szocpol szempontjából IDE kattintva olvashat.

A szocpol a jelenleg érvényes rendelkezések szerint 1 meglévő gyermek után nem jár. A jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. Aki meglévő gyermekek után igényli a támogatást, annak nem kell megfelelnie életkori előírásnak. Azok a házaspárok, akik vállalt gyermek után is igényelnek szocpolt, életkoruk a szocpolkérelem benyújtásakor nem lehet több 40 évnél (egyiküké sem!).

Önök tehát akkor lehetnének jogosultak szocpolra, ha új házat építenének vagy vásárolnának és a születendő gyermek mellett legalább még egy gyermeket vállalnának. A szocpolkérelem benyújtásához mellékelni kell – vásárlás esetén – az adásvételi szerződést, – építkezés esetén – a jogerős építési engedélyt. A kérelem vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követően 120 napon belül nyújtható be.

A szocpol összegéről ITT olvashat részleteket.

Használt lakás vételára vissza nem térítendő támogatással jelenleg nem finanszírozható. Tervben van ugyan a használt lakásra kérhető félszocpol újbóli bevezetése, de ez a törvényjavaslat még nem került elfogadásra, s ennek várható időpontja sem ismert. Használt lakás vásárlásához jelenleg lakáshitelt igényelhetnének. Erre akár 1 kereset esetén is van lehetőség, illetve kiegészítő jövedelemként a T-gyás, Gyed, Gyes szintén elfogadható.

Amennyiben érdekli Önöket lakáshitel ajánlatuk, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
42 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Új ház építésére 2 gyermek esetén mennyi szocpol (CSOK) jár, igényelhető?
Várom megtisztelő válaszukat!

Kedves József!
Az új ház építéséhez igényelhető szocpol összegét három tényező határozza meg: az eltartott gyermekek száma, az ingatlan hasznos alapterülete és energiahatékonysága.
A támogatás jelenleg és július 1. után érvényes összegéről IDE kattintva tájékozódhat. A táblázatban feltüntetett összegek nem gyermekenként, hanem összességében értendők.

Kedves szakértő!
4 gyermekem van, egy 17 éves, 14 éves, 4 éves és egy 5 hónapos. Élettársammal albérletben lakunk, de sajnos egyikünk sem dolgozik. Szeretnénk megvásárolni anyósom házát vagy esetleg más házat.
Jogosultak lennék a támogatásra? Szeretném, ha részletes tájékoztatást adna a támogatás feltételeiről.
Előre is köszönöm a segítségét!

Kedves Emese!
Használt ház vásárlásához szocpol nem vehető igénybe. Új ház vásárlása vagy építése esetén is legalább 6 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges a szocpol igényléséhez, mely biztosítási jogviszonyt az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) igazol.
A szocpoligénylés feltételeiről részletes leírást IDE kattintva olvashat.

Jó napot kívánok.
Arra szeretnék választ kapni, hogy ha olyan házat vennénk, amibe még nincs bevezetve fűtés-gáz-víz, és még nem laktak benne, viszont régebben épült, akkor arra kapható támogatás?

Kedves Enikő!
Ha az építési engedély 2010. január 1. előtti, akkor a szocpol sajnos nem vehető rá igénybe. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő űrlapunkat!

Jó napot kívánok!
Kérdeztem én már Önöktől, de már elfelejtettem a választ. Nekem van egy 4 éves, egy 6 éves, egy 19 éves gyerekem. A 19 éves lányom esti tagozaton jár iskolába, ő utána kaphatok-e szocpolt vagy csak ha nappali tagozatos, vagy hány éves korig adják?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gabriella!
16. életévét már betöltött, de még 25 év alatti gyermek után akkor igényelhető szocpol, ha oktatási intézmény nappali tagozatán tanul.
19 éves, esti tagozaton tanuló lánya után fentiek alapján sajnos nem vehető igénybe a támogatás.

Mikortól lép életbe a szocpol?
Mik a feltételei? Használt lakásra szeretnék igénybe venni.
Köszönöm, várom a választ.

Kedves Katalin!
Jelenleg is van érvényben lépvő szocpolrendelet, mely szerint a támogatás újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez vehető igénybe. Ennek feltételeiről honlapunkon részletesen olvashat.
Használt lakás vásárlásához információink szerint egyelőre nem lesz igényelhető a támogatás.

Tisztelt Szakértő!
Azután szeretnék érdeklődni, hogy férjemmel szeretnénk szocpolt igénybe venni három gyermek után úgy, hogy a meglévő 53m2 lakás szeretnénk nagyobra cserélni legalább 1 szobával. A kérdés még, hogy akkor is igénybe vehető ez, hogy a két nagyobbik gyermek az első házasságomból való de én vagyok a gondviselő és egy lakóhelyre vagyunk bejelentve illetve a harmadik gyermek már közös a második férjemmel.

Kedves Mónika!
Az első házasságából származó gyermekei után is jogosult lehet a szocpolra, mivel a gyermekeknek Ön a gondviselője. A szocpol azonban csak újépítéséű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez jár, használt lakás vásárlásához nem vehető igénybe.

Üdv!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha már van egy gyermekem, hogyan tudom igényelni a szocpolt? Milyen feltételek vannak?

Kedves Éva!
A szocpol 1 gyermek után jelenleg sajnos nem jár. A támogatásra csak akkor lehet jogosult, ha házas, egyikük életkora sem több 40 évnél és meglévő gyermekük mellett vállalnak még legalább 1 gyermeket.
A támogatás új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához kérhető.

Tisztelt Szakértő!
Olvastam, hogy a Szocpolnál az számít újépítésű ingatlannak, ami 2010 után adtak át.
Kérdésem, hogy csak arra az ingatlanra lehet szocpolt kapni, amelyikben én leszek az első tulajdonos, vagy lehet “használt” ingatlan is, amelyikben most laknak, de 2010 után adták ki rá a lakhatási engedélyt?
Köszönöm.

Tisztelt hölgyem/uram!
Aziránt szeretnék érdeklődni, hogy most 2013-ban mik a feltételek a szocpol iránti kérelemmel kapcsolatban, mivel három gyermekem van és én közmunkaprogramban vagyok, hogy ez akadály-e?
Köszönöm előre is!

Igényelhetek 3 gyerekre szocpolt? Ezt hol tehetem meg? Mik a feltételei?

Üdvözlöm!
Szocpol kapcsán lenne kérdésem, hogy házvásárlás esetén is igénybe vehető-e? Illetve miután megvettük a házat, visszamenően is igényelhető? Mi pontosan a menete? Gyerekvállalást tervezünk a jövőben, és akkor kihasználnák az ezzel járó támogatást is. Jól tudom, hogy amennyiben nem újépítésű házat vennénk, úgy csak a szocpol fele jár?
Köszönöm!

Nekem lenne 1.000.000 forintom önrész és kb. 3.000.000 forintig vennék házat. Mennyi szocpol támogatás járna nekem, ha most születik meg szeptemberben az 1 gyerekem és majd évek múltán a 2.?
A választ előre is köszönöm.

Ilyenkor jár a szocpol? Hat gyereket nevelek, mennyi jár? Mekkora ház kell hozzá, hogy megkaphassam? Mennyi önerőre van szükség?

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy a következő esetben igényelhetünk-e szocpolt és ha igen, akkor mennyi lenne az összeg: van 1 házunk (sorház utolsó háza, 1 közös fal van a szomszéd lakással, felettünk nem laknak), 5 éve vettük és 70 nm. Van 1 gyermekünk, 2 éves és a másodikat tervezzük. Házastársi kapcsolatban élünk. Ha jogosultak vagyunk a szocpolra, akkor mire lehetne felhasználni?
Előre köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Berta

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, 2 gyermek után mennyi szocpol jár? Kell-e még hitelt felvenni hozzá és ingatlan felújítására lehet-e költeni?
Tisztelettel: Andrea

Jó napot!
Mónika vagyok. Kérdésem az lenne, ha külföldön dolgozom, kapok-e szocpol támogatást? Szeretnék lakást vásárolni. A gyermekeim kettős állampolgárok és külföldi munkaigazolással kapok hitelt?
Előre is köszönöm szíves tájékoztatását.
Üdvözlettel: Mónika.

Kedves Szakértő!
Első gyermekünket várjuk, élettársi kapcsolatban élünk. Két éve vásároltunk egy használt ingatlant, melyen tetőcserét szeretnénk hamarosan.
Kérdésem, hogy igénybe vehetünk-e ilyenfajta támogatást?
Üdvözlettel.

Szocpolt szeretnék igényelni használt ház vásárlásra. Van négy kislányom, gyes, családi pótlék a jövedelmem. Érdeklődnék, hogy így kaphatnék-e szocpolt? A jövedelmem: 89.000 Ft és a férjem szociális segélye 24.000 Ft.

Azt szeretném megtudni, hogy igénybe tudnám venni a szocpolt akkor, ha csak élettársam van és most várjuk az első babánkat, de öt éven belül bevállalnánk a másodikat is? Így tehát igénybe lehet-e venni kettő gyerekre a szocpolt vagy mi a teendő?
Anita

Azt szeretném megtudni, hogy nekem van munkaviszonyom, de csak 1 évig szól a határozat. Ekkor is elég a fél év munkaviszony vagy határozatlan munkaviszony kell?

Kell-e lakástakarék pénztárnál számlát nyitni szocpol igénylése esetén?


42
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x