Tisztelt Hitelnet!

Néhány éve új építésű lakást vásároltunk - megelőlegező kölcsönre. A két gyermekünk azóta megszületett, viszont ezzel együtt helyhiány lépett fel. Kérdéseim:
1., Helyesem értelmezzük-e a jogszabályt, hogyha mondjuk 9,5MFt-ért sikerülne eladjuk a jelenlegit, a vételárból 2,5MFt-ot (legalább) az azon lévő hitel törlesztésére fordítunk, akkor akár 7MFt-ért is vehetünk másik lakást?
2., Azt olvastuk itt a fórumon egy korábbi kérdésre adott válaszban, hogy használt lakást is vehetünk az új után visszafizetési kötelezettség nélkül, de van-e a vételáron kívül bármi, amit figyelembe kell vennünk: alapterület, szobák száma, ...
3., Kell-e és milyen esetekben letétbe helyezni a szocpol összegét az Államkincstárnál?

Köszönettel várom válaszát:
Márton
Kérdést feltette: Márton

Kedves Márton!

Ha eladják a lakásukat, s helyette egy másikat vásárolnak, akkor az ingatlant terhelő hitelt vissza kell fizetniük a banknak, a szocpolt illetően pedig a visszafizetési kötelezettséget egy évre felfüggeszti a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzője. A felfüggesztés időtartama alatt a lakástulajdonosnak a támogatások összegét kincstári letéti számlára kell befizetni.

Ha Ön az értékesített lakás vételárának csak egy részét fordítja az újabb lakás megszerzésére – mely használt lakás is lehet -, akkor a támogatásnak az eladási és a vételár különbözetével arányos részét vissza kell fizetnie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy van-e más lehetőség a szocpol letétbe helyezésén kívül? Mi 4 gyermekre vettük fel a támogatást, de az biztos, hogy nem tudnánk letétbe helyezni a rájuk felvett összeget. Viszont a lakásunkat kinőttük (2 gyermek volt a lakás vásárlásakor). Cserében gondolkodunk. Lakásunk értékében már kapnánk nagyobb családi házat, ami beköltözhető. Úgy tudom, hogy az ingatlanokat felbecsülik. Ha megfelelőnek tartják, akkor is szükséges a letétbe helyezés?
Válaszát előre is köszönöm.

Venni szeretnénk ingatlant, aminek a kialkudott ára 21 millió Ft. Ebből a hitel 15 millió Ft. Van rajta 3,2 millió Ft szocpol. Ők szeretnének venni egy ingatlant 11 millió Ft-ért. A szocpol decemberben jár le. Nekik is hitel kell a vásárláshoz.
A szocpolt át tudják úgy vinni az új ingatlanra, hogy nem kell a technikai számlára utalni? Mindjárt a hitelhez használni az összeget? 21 millió Ft-ból levonják a hitel összeget? /6 millió Ft/
Ha ilyenkor kisebb értékű lakásnál is arányosítják a szocpol összegét az új háznál, ha a hitel összegét levonva csak 6 millió Ft marad?
Köszönöm!