Szocpol átvitele korábban vásárolt ingatlanra

Tisztelt Hitelnet!

Lakásunkat szocpollal vettük 2009-ben. A lakáson lévő banki hitelt októberben tudjuk kifizetni, így eladni is csak ezután tudjuk. Viszont mivel babát várunk 2 hónapon belül, most szeretnénk nagyobb lakásba költözni. Sikerült a családtól kölcsönt szerezni, így akár bele is vághatnánk a vásárlásba.

Csakhogy a családi kölcsönt a szocpolos lakás eladásából kellene visszafizetnünk 1 éven belül. A szocpolos lakás eladásából befolyt pénzt viszont nagyobb értékű lakás vásárlására kellene fordítanunk, hogy ne kelljen a szocpolt visszafizetni. A szocpolos lakás eladásából befolyt pénz magasabb értékű lakás vásárlására történt felhasználását igazolhatom olyan lakás adásvételivel, amely korábbi, mint a szocpolos lakás eladása?
Van erre bármilyen megoldás?

Köszönöm,
Benedek

Kedves Benedek!

Ahhoz, hogy a folyósított szocpolt ne kelljen visszafizetni és a teljes összeg átvihető legyen az újabb ingatlanra az szükséges, hogy a vásárolandó lakás vételára legalább annyi legyen, mint az értékesített lakás eladási ára. Nem szükséges tehát nagyobb értékű lakást vásárolni.

Fontos azonban, hogy az újabb lakás vásárlása nem előzheti meg a régi eladását. Ilyen esetben a szocpol teljes összegét vissza kell fizetni.

A lakásértékesítésnek azonban nem feltétele, hogy az eladni kívánt lakóingatlan tehermentes legyen. A lakást jelen állapotában, banki hitellel terhelten is eladhatják. Terhelt ingatlan eladása/vásárlása esetén a jelzáloghitel a vevő által átadott saját erőből vagy az általa felvett banki kölcsönből visszafizethető, így nincs szükség arra, hogy az ingatlan eladás előtti tehermentesítéséhez családi kölcsönt vegyenek igénybe. Ezzel a megoldással időben előre hozható a jelenlegi lakásuk eladása, majd azt követően az újabb lakás megvásárlása és szocpol arra történő átjegyeztetése.

Ha párhuzamosan zajlik a mostani lakásuk eladása és az újabb lakóingatlan megvétele, akkor a szocpol átjegyzése miatt arra kell ügyelni, hogy a régi lakás adásvételi szerződése korábbi dátumú legyen.

Amennyiben azonban megelőlegező szocpol átjegyzéséről van szó, akkor az átjegyzéshez a hitelnyújtó bank hozzájárulása szükséges.

A szocpol átjegyzésével kapcsolatban további felvilágosításért a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához volna célszerű fordulni!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2007 decemberében igényeltünk szocpolt két gyermekre, 2,4 millió forint értékben, a két gyermek meg is született, azonban időközben férjemtől elváltam. A gyerekeket a bíróság nálam helyezte el, azonban én szeretnék új ingatlant vásárolni, és párommal CSOK-ot igénybe venni három gyermek után. Jelen helyzetben is megoldható az, hogy a szocpolt átviszem az új ingatlanra, és a gyermekek velem költöznek az új ingatlanba, volt férjem pedig a régebben vásárolt ingatlanban marad?
Ilyenkor kell visszafizetni valamit, vagy akadálya lehet a még le nem járt tíz éves időtartam a CSOK igénybevételének?
Segítségét köszönöm!

Kedves Szilvi!
Új ingatlan vásárlása esetén a korábban kapott támogatás Önre eső részét a 10 éves időtartamon belül is tovább tudja vinni, illetve a CSOK különbözet is igényelhető.
Információink szerint adott esetben visszafizetési kötelezettség egyikük részéről sem merül fel. További pontos tájékoztatást a területileg illetékes kincstártól kaphat az ügyben.

Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem a következő!
2008ban kaptuk meg új lakás vásárlásra 2gyermekre a 2.4milliót. Elszeretnénk adni az ingatlant, használt, jóval alacsonyabb értékűre. Mi a menete, át lehet e vinni a szocpolt.
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Hitelnet! Időközben érdeklődtem az Államkincstárnál is, ők azt mondták, hogy mindez lehetséges. “Elektronikus úton feltett kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a jogszabályi változásokra tekintettel 2012. szeptember 19. napját követően a Magyar Államkincstárnál kell bejelenteni a támogatott ingatlan elidegenítését, az adásvételi szerződés aláírásától számított 30 napon belül. A lakáscélú állami támogatások olyan ingatlanra terhelhetőek át amelyet a kérelmező az eredetileg támogatott ingatlan elidegenítését megelőzően egy éven belül vásárolt. Ha Ön most vásárol egy nagyobb ingatlant, majd egy későbbi időpontban, de egy éven belül adja el a jelenlegi ingatlant a támogatások átjegyezhetők, de csak akkor kérheti az átjegyzést ha az eredetileg támogatott… Továbbiak »


6
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x