Tisztelt Hitelnet!

Lakásunkat szocpollal vettük 2009-ben. A lakáson lévő banki hitelt októberben tudjuk kifizetni, így eladni is csak ezután tudjuk. Viszont mivel babát várunk 2 hónapon belül, most szeretnénk nagyobb lakásba költözni. Sikerült a családtól kölcsönt szerezni, így akár bele is vághatnánk a vásárlásba.

Csakhogy a családi kölcsönt a szocpolos lakás eladásából kellene visszafizetnünk 1 éven belül. A szocpolos lakás eladásából befolyt pénzt viszont nagyobb értékű lakás vásárlására kellene fordítanunk, hogy ne kelljen a szocpolt visszafizetni. A szocpolos lakás eladásából befolyt pénz magasabb értékű lakás vásárlására történt felhasználását igazolhatom olyan lakás adásvételivel, amely korábbi, mint a szocpolos lakás eladása?
Van erre bármilyen megoldás?

Köszönöm,
Benedek

Kedves Benedek!

Ahhoz, hogy a folyósított szocpolt ne kelljen visszafizetni és a teljes összeg átvihető legyen az újabb ingatlanra az szükséges, hogy a vásárolandó lakás vételára legalább annyi legyen, mint az értékesített lakás eladási ára. Nem szükséges tehát nagyobb értékű lakást vásárolni.

Fontos azonban, hogy az újabb lakás vásárlása nem előzheti meg a régi eladását. Ilyen esetben a szocpol teljes összegét vissza kell fizetni.

A lakásértékesítésnek azonban nem feltétele, hogy az eladni kívánt lakóingatlan tehermentes legyen. A lakást jelen állapotában, banki hitellel terhelten is eladhatják. Terhelt ingatlan eladása/vásárlása esetén a jelzáloghitel a vevő által átadott saját erőből vagy az általa felvett banki kölcsönből visszafizethető, így nincs szükség arra, hogy az ingatlan eladás előtti tehermentesítéséhez családi kölcsönt vegyenek igénybe. Ezzel a megoldással időben előre hozható a jelenlegi lakásuk eladása, majd azt követően az újabb lakás megvásárlása és szocpol arra történő átjegyeztetése.

Ha párhuzamosan zajlik a mostani lakásuk eladása és az újabb lakóingatlan megvétele, akkor a szocpol átjegyzése miatt arra kell ügyelni, hogy a régi lakás adásvételi szerződése korábbi dátumú legyen.

Amennyiben azonban megelőlegező szocpol átjegyzéséről van szó, akkor az átjegyzéshez a hitelnyújtó bank hozzájárulása szükséges.

A szocpol átjegyzésével kapcsolatban további felvilágosításért a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához volna célszerű fordulni!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
2007 decemberében igényeltünk szocpolt két gyermekre, 2,4 millió forint értékben, a két gyermek meg is született, azonban időközben férjemtől elváltam. A gyerekeket a bíróság nálam helyezte el, azonban én szeretnék új ingatlant vásárolni, és párommal CSOK-ot igénybe venni három gyermek után. Jelen helyzetben is megoldható az, hogy a szocpolt átviszem az új ingatlanra, és a gyermekek velem költöznek az új ingatlanba, volt férjem pedig a régebben vásárolt ingatlanban marad?
Ilyenkor kell visszafizetni valamit, vagy akadálya lehet a még le nem járt tíz éves időtartam a CSOK igénybevételének?
Segítségét köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem a következő!
2008ban kaptuk meg új lakás vásárlásra 2gyermekre a 2.4milliót. Elszeretnénk adni az ingatlant, használt, jóval alacsonyabb értékűre. Mi a menete, át lehet e vinni a szocpolt.
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!

Időközben érdeklődtem az Államkincstárnál is, ők azt mondták, hogy mindez lehetséges.

„Elektronikus úton feltett kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a jogszabályi változásokra tekintettel 2012. szeptember 19. napját követően a Magyar Államkincstárnál kell bejelenteni a támogatott ingatlan elidegenítését, az adásvételi szerződés aláírásától számított 30 napon belül. A lakáscélú állami támogatások olyan ingatlanra terhelhetőek át amelyet a kérelmező az eredetileg támogatott ingatlan elidegenítését megelőzően egy éven belül vásárolt. Ha Ön most vásárol egy nagyobb ingatlant, majd egy későbbi időpontban, de egy éven belül adja el a jelenlegi ingatlant a támogatások átjegyezhetők, de csak akkor kérheti az átjegyzést ha az eredetileg támogatott ingatlant már elidegenítette. Tehát vehet Ön most egy másik lakást, még nincs teendője, de egy éven belül el kell adnia a régit, és akkor kell felkeresnie a Magyar Államkincstárt.
Felhívom szíves figyelmét, hogy az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályokat a 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 21. § -a tartalmazza ! További információ és formanyomtatvány honlapunkon is rendelkezésére áll.”