Tisztelt Szakértő!

Segítségét kérném az alábbiakban. Van egy 2008-ban vásárolt új építésű lakásunk, amit szeretnénk eladni és egy (nagyobb) használt családi házat vásárolni. A lakásunkat 2008-ban 22.000.000. Ft-ért vásároltuk, melyhez 7.000.000 Ft hitelt, és 2.400.000 Ft szocpolt is igénybe vettünk. A lakásunkat most 30.000.000. Ft ért tudjuk eladni (a 10 év még nem telt el), viszont vásárolni csak 22.000.000. Ft-ért szeretnénk.

A kérdéseim ebben az esetben az alábbiak lennének:
1. A korábban igényelt szocpol értékarányos megállapítása a 2008-ban vásárolt (22.000.000 Ft) vagy az eladási összeg (30.000.000 Ft) figyelembevételével történik?
2. A szocpol értékarányos megállapításakor figyelembe veszik-e a felvett hitelt, és a hitellel, vagy a még fennálló hitellel csökkenthető-e az eladási ár, és ezáltal az értékarány?
3. Az ingatlan eladásakor a szocpolos összeget mikor kell külön számlára utalni (pl.: a foglaló összegét már ide kell utalni, vagy csak a teljes vételár kifizetésekor kell elhelyezni külön számlára)?
4. A külön számlára helyezett összeget mikor kapjuk újra kézhez, azzal az összeggel mikortól kalkulálhatunk, esetleg már az új lakás vásárlásakor igénybe tudjuk venni azt?
5. Az értékarány kiszámítása során az új lakás vételárán felül figyelembe veszik-e a lakásra költött összeget, amelyeket számlákkal igazolunk?

Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
Róbert

Kedves Róbert!

1. A szocpol összegének átjegyzésekor az értékesített lakás tekintetében a jelenlegi aktuális eladási ár a meghatározó, vagyis a 30 millió forintos árat kell figyelembe venni.
2. A lakáseladásból származó bevétel csökkenthető az átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével, valamint az értékesített lakás építését, vásárlását vagy bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított összeggel.
3. A lakáseladást az adásvételi szerződés megkötésétől számított 30 napon belül kell a kormányhivatalnak bejelenteni, majd ezt követően legfeljebb 60 napon belül lehet kérni a visszafizetés felfüggesztését, melynek feltétele, hogy az igénybe vett támogatás összege a kincstári letéti számlára befizetésre kerüljön. Tehát fenti határidők figyelembevételével kell befizetni a letéti számlára a szocpol összegét.
4. A felfüggesztő számlára befizetett összeg folyósításával kapcsolatban a területileg illetékes kincstárnál, illetve kormányhivatalnál érdeklődhet.
5. Információink szerint az új lakás vételárán felül a lakásra költött, számlákkal alátámasztott összeg nem kerül figyelembevételre az értékarány kiszámítása során.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése