Tisztelt Címzett!

Jelenlegi lakásunkra 5-éve 2,4 millió Ft (2 gyermek vállalása) szocpol támogatást vettünk fel. Az ingatlanra 10 éves eladási tilalmat jegyeztek be. Időközben született 1 gyermekünk. A 2. gyermekre még 3 év türelmi időnk van. Szeretnénk a 40 m2-es városi lakásunkat egy nagyobb méretű, de olcsóbb vidéki ingatlanra átcserélni (vagy eladni és másikat venni).
Kérdéseim a következőek:
-lehetséges a jelzálog átvitele másik ingatlanra, ha még nem született meg a második gyermek?
-másik lakóhelyre is átvihető a jelzálog?
-olcsóbb ingatlanra is átvihetem az eladási tilalmat, vagy csak minimum azonos értékűre?
-az ingatlan értékeknél az adásvételiben lévő összegeket veszik figyelembe, vagy szükséges értékbecslő fogadása?
-a jelzálog átvitelnek mi a pontos folyamata?
Segítségét előre is köszönöm!
László

Kedves László!

A már megszületett gyermek utáni kedvezmény másik ingatlanra történő átjegyzésére elvileg lenne lehetőség.
A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet 21.§ (6) szerint azonban a megelőlegező kölcsönt biztosító jelzálogjog újabb ingatlanra történő átjegyezhetőségéről a hitelintézet dönt és intézkedik. Mivel az Önök esetében a második vállalt gyermek még nem született meg, ezért a megelőlegező kölcsön átjegyeztethetőségével kapcsolatban a folyósító pénzintézet állásfoglalása a mérvadó. Ez ügyben tehát a saját bankot volna célszerű felkeresni, ahol pontos választ kaphat fenti kérdéseire.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2004-2006 közt építkeztünk, és vettük igénybe a szocpolt, 2.800.000 Ft-ot. 2013-ban elváltunk, a házat 15.500.000 Ft-ért eladtuk, melyből 7.200.000 Ft-ot lakáshitel visszafizetésére, 2.800.000 Ft-ot pedig a Magyar Államkincstár letéti számlájára fizettünk be. A gyerekek nálam maradtak. Vettem egy lakást 8.000.000 Ft-ért. A házeladás során azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szocpol annak jár, akinél a gyerekek el vannak helyezve.
Igényelni akartam a letéti számlán elhelyezett összeget a lakásvásárlásomhoz, de azt mondták, hogy csak a fele összeg jár nekem, mert a másik fele a volt férjemet illeti, ha ingatlant vásárol.
Miért nem vehetem én igénybe a teljes összeget, hiszen a gyerekek otthonát – akik miatt a szocpolt kaptuk – én teremtettem meg?

Lakáscsere miatt szeretném a segítségüket kérni. A régi házunkon jelzáloghitel van, de a bank szóban hozzájárult a cseréhez. A csereszerződés megtörtént ügyvéd előtt, aki a szerződésbe foglalta a 6 hónapos függőbe tartási kérelmet a földhivatal felé, míg a bank nem adja ki a hozzájárulási nyilatkozatát. A Bank munkáltatói igazolást, értékbecslést, folyószámla kivonatokat kért be és mivel a 6 hónapos határidőt vettük figyelembe addig a (ez mind időigényes utánajárás) földhivatal elutasította a tulajdonjog bejegyzést, mivel még a bank nem állította ki a nyilatkozatát.
Kérdésem az lenne, hogy ha megvan a bank nyilatkozata, akkor újra benyújthatom a földhivatal felé a kérelmemet? Ez most azt jelenti hiába van lakáscsere szerződésem, igazából mégsem vagyok tulajdonosa a cserelakásnak? Milyen hátrányaim vannak addig, míg nincs meg az írásos nyilatkozata a banknak?
Köszönettel és tisztelettel várom válaszát!

Férjemmel 2005-ben építkeztünk.Felvettük a 3 gyerekre járó szocpolt és hiteleket. A férjem 2009-ben elhunyt, 2 gyermekem felnőtt és elköltözött. Egyedül nem bírom fizetni a hiteleket, szeretném eladni a házat. Ebből kifizetném a tartozásom és kisebb házat vagy olcsóbb lakást vennék. Azt szeretném tudni, hogy átvihető-e a másik lakásra a szocpol? A harmadik gyermekem kiskorú és csak ő közös, így fele ház az övé, a másik fele az enyém.
Köszönettel: Hajnalka

Kedves válaszadó!
2007-benn jelzálogból (3,5 M, ami most 5,7 M-ra emelkedett) és egy 3 gyerekes szocpolból (1,9 M.) vásároltunk egy 98 m2 alapterületű lakást. Tulajdoni lapomra azóta (1,4 M) adósság került. Lenne egy vevőm, aki most kirendezné készpénzben az összes adósságomat.
Lenne egy lakás, amit megvehetnék 95-98 m2 alapterületű. Kérdésem: a szocpol átvihető-e? Azóta született még egy gyermekem. A vevő teljesen tisztán és zökkenőmentesen azonnal egy alapítvány nevére vásárolná meg, a szocpolt is kifizetné, ha nincs más lehetőség.
– A szocpol felfüggeszthető?
– Ha kifizeti, igénybe vehetem újra?
Kérem részletes leírást és lehetőségeket legyen szíves tudtomra adni.
Előre is köszönöm.
Lóránt

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2003-ban igényeltünk szociálpolitikai támogatást (1,6 M + 400 ÁFA támogatás).
Az ingatlant szeretnénk értékesíteni még a 10 éves “moratórium” letelte előtt.
Szeretném tudni, milyen lehetőségeink vannak:
– átvihetjük-e a támogatást másik ingatlanra, ha igen, hol és hogyan kell ezt kérvényezni, mi az eljárás menete.
– mennyi időnk van erre – mi a helyzet, ha nem veszünk azonnal másik ingatlant, van-e türelmi idő
– amíg lezajlik az ingatlan eladás – ingatlan vétel, letétbe kell-e helyezni a szocpol+400e támogatás összegét?
– át lehet-e vinni olyan ingatlanra, amelyikre már van egy szocpol támogatás bejegyezve.
Köszönettel várom válaszát!

Tisztelt Cím!
A fiam végtörleszteni szeretne, de szocpol van a 80 nm-es ikerházrészükön. A szocpolt megosztva szeretnék elvinni más-más ingatlanra (nem váltak el). Azt mondták nekik, hogy nem kell letétbe helyezni a 2.400 e Ft-ot, ha tulajdonrészt szereznek egy másik ingatlanban, és minkét ingatlanra a szocpol dupláját, 2.400-2.400e Ft-ot jegyeznek be jelzálognak. Létezik ilyen? Milyen tulajdonrész kell az 1.200 e Ft szocpol bejegyzéséhez és ez a tulajdonjog lehet-e haszonélvezettel terhelt?
Köszönöm a segítségét.
Anikó

2009. augusztusban vettem fel szocpolt új ingatlanra, amit már el is adtam és átvittem egy másik házra egy évvel ezelőtt. A kérdésem: megint eladnám ezt a házat is és átvihetem-e még egyszer másik ingatlanra?

2006-ban vettünk fel a lakásra CHF hitelt, és igényeltünk szocpolt 2 gyerekre. Azóta a gyerekek megszülettek, és most szeretnénk a 180 végtörlesztéssel élni. Az lenne a kérdésem, hogy ha eladnánk a lakást, és vennénk egy hasonló méretű olcsóbb ingatlant, akkor a szocpol átvihető-e, vagy vissza kell belőle fizetni. Ez a lakás 18 milliót ér, 13 millió hitellel terhelve, amit vennénk, pedig 10 millió lenne. A különbözettel, a hitelt szeretnénk csökkenteni.
Köszönettel: Kriszti