Tisztelt Cím!!

2008-ban vásároltunk új építésű lakást 11 millió 610.000,-Ft, amelyre kislányom után megkaptuk a 900.000,-Ft szocpol támogatást. Ezt a lakás eladásra kerül. Kérdésem az, hogy át lehet-e olyan ingatlanra helyezni a szocpolt, ami már a férjem nevén van régóta 50% tulajdonban (használt lakás). A lakás értéke 8 millió Ft.
Mi a teendő, merre induljunk el?

Olvastam az interneten, hogy fel is lehet függeszteni 1 évre és esetleg utána visszafizetem? Nem tudom.
Vagy helyeztessem át, de ha át lehet helyezni olyan ingatlanra ami már 50%-ban a férjem tulajdona, akkor minek letétbe helyezni?
Nem tudom mi lenne a jó?

Köszönettel várom válaszukat!
Szilvia

Kedves Szilvia!

Ha a szocpol támogatás igénybevételével vásárolt házat eladják az elidegenítési tilalom lejárata előtt és helyette nem vásárolnak másik lakóingatlant, akkor a folyósított támogatást vissza kell fizetniük. A szocpol - információink szerint - olyan lakásra nem helyezhető át, amely már a tulajdonukban van.

Amennyiben az eladott lakás helyett másikat szeretnének vásárolni, akkor van lehetőségük arra, hogy annak megszerzéséig a szocpol visszafizetésének felfüggesztését kérjék. A felfüggesztés időtartama 1 év, ami egy alkalommal legfeljebb 1 évvel meghosszabbítható. A vásárolni kívánt lakás használt is lehet. Ha azonban az újabb lakás vételára kisebb mint az eladott lakás eladási ára, akkor a szocpol arányos részét vissza kell fizetniük.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Köszönöm, de ha a nagylány elköltözött és még erre az ingatlanra felvett szocpoltámogatást már nem kell visszafizetnem? Igazából még csak a támogatás első részletét kaptam meg 45% készültségnél és 100% készültségnél történne a teljes kifizetés. Még az is meglehet a nagylány meggondolja magát és visszajön. De nem tudom mi a helyzet 1 már megítélt szocpoltámogatásnál, mivel az elfogadott támogatásnál még mindkét gyermeket én neveltem?
Köszönöm a segítségét!

Üdvözlöm.
Segítségét szeretném kérni. Év elején belevágtam 1 építkezésbe, két gyermekem egyedül nevelem és megkaptam a szocpoltámogatást. Úgy néz ki, mire elkészül az ingatlan lehet, hogy el is kell adnom. 7.600.000 Ft a hitel és a szocpol 1.400.000 Ft, a többi önerő. 22 millió az ingatlan becsült értéke, de most 30 millióért tudnám értékesíteni. A hitelt szeretnem visszafizetni, és a maradék összeget egy újabb építkezésbe visszaforgatni. Közben nagylányom, aki még tanul 18 barátjához költözött 🙁 Ebben az esetben vissza kell fizetni a szocpolt? Adót vagy ilyesmit kell fizetnem?
Köszönöm a segítséget.

Tisztelt Hitelnet Csoport!
2009-ben családi házunk építésére megelőlegező szocpolt kaptunk 2 gyermekre. A ház el is készült, de most el akarjuk adni! Terveink szerint egy kisebb, használt családi házat akarunk venni!
Az lenne a kérdésünk, hogy (miután a szocpol összegét letétbe helyeznénk az államkincstárnál) a félszocpolt megkapnánk-e a használt családi házra?
Illetve, ha esetleg a későbbiekben ugyanezen a telken a régi ház lebontása után építenénk egy újat, megkapnánk-e a teljes szocpolt, esetlegesen a kedvezményes lakásépítési hitelt is?
Üdvözlettel: Tamás

Üdvözlöm!
Nagycsaládosok vagyunk, 3 kiskorú gyermekünk van. 2004-ben állami kezességvállalásos hitellel /forint alapú/ használt lakást vásároltunk. A vételkor már egy gyermekünk megvolt, de szocpolos támogatást soha nem igényeltünk. A hitelt a jelen ideig fizetjük.
A kérdésem, hogy a fennálló tartozásunkat a szocpol kiváltásával rendezhetnénk-e, illetve esetlegesen a későbbiekben lesz-e rá lehetőség?

Üdvözlöm!
2004-ben ún. 2 M Ft összegű megelőlegező kölcsönt vettünk fel (2 gyermek vállalására) a lakáshitel építés mellé a férjemmel. Időközben elváltunk (nem született gyermekünk). Ön szerint mekkora összeget kell visszafizetnem? Van lehetőség az Államkincstárnál méltányosságot kérni (részemre) a nem teljesítésre?

Üdvözlöm!
Új lakás vásárlásra igényeltünk szocpolt 2 gyerekre. A meghatározott időn belül eladtam a lakást, ezért kértem a szocpol felfüggesztését, amit letétbe vissza kellet fizetnem. Szeretnék másik lakást vásárolni, de közben elváltam. A kérdésem, hogy ilyenkor ha nálam maradtak a gyerekek vissza tudom-e igényelni a szocpolt? Mennyi ideig és milyen formában?
Köszönettel várom szíves válaszukat.
Krisztina

Érdeklődni szeretnék, hogy ha 30 millió Ft-ért eladjuk a házunkat, ebből 13,5 millió a hitelünk /amit visszafizetünk az eladási árból/ + 2,4 millió Ft a szocpol.
Ha 16,5 millióért veszünk egy kisebb házat, ami már lakhatási engedéllyel rendelkezik, ez esetben a szocpollal mi a helyzet?
Illetéket kell fizetnünk? 4 éve építkeztünk, 3 éve van lakhatási engedélyünk. 30 évesek vagyunk, 2 gyermekünk megszületett már.
Válaszát előre is köszönöm!
Melinda

Tisztelt Szakértő!
Lakásunkat vásároltuk 2005-ben, és két gyerekre összesen 2.4 m szocpol támogatást kaptunk. Nagyobb lakást veszünk most és most foglalózzuk le + adásvételi szerződés, s így hamarosan széljegyre kerülünk.
A lakásunk eladása folyamatban, következő lépésként a leendő vevő is kifizeti a foglalót, széljegyre szeretne kerülni. Ehhez azonban rendeznünk kell a lakásunkról a szocpolt. Várhatóan a két adásvétel vége kb. azonos lesz, itt persze a napokban valószínűleg tudunk variálni.
Meg tudjuk-e oldani az adásvételt úgy, hogy ne kelljen ügyvédi letétbe helyeznünk ezt az összeget, hanem közvetlenül a jelenlegi lakásról a következő lakásra tudjuk tenni.
Illetve, ha a mi lakásunk adásvétele előbb zárul le, a jelenlegi lakás eladásához kötődő ügyvédi letétből ezt az összeget valahogy tudjuk-e utótörleszteni (??) az új lakásunk Eladójának?
Köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
6 éve vásároltuk új építésű lakásunkat 15 millióért, amelyhez kaptunk két gyermekünk után 2.4 millió szocpolt. Most eladnánk a lakást (kb. 17 millióért) és szeretnénk venni egy olcsóbb régi házat 12 millióért, amelyet fel szeretnénk újítani. Kérdésem, átvihető-e a teljes szocpol összeg vagy a különbözet arányában elveszítjük azt? Esetleg a teljes összeget vissza kell fizetnünk? Ahhoz, hogy megtarthassuk a teljes összeget, mennyiért kell másik ingatlant vásárolnunk? (a vételi v. eladási ár az irányadó?)
Köszönettel: Éva

Kedves Segítők!
Az alábbi helyzethez kérném a tanácsukat: 2008-ban történt új lakás vásárlása 2,4 millió megelőlegezett kölcsönnel. Az első baba ez évben megszületett, így 900.000 Ft jelzálogjog a Magyar Állam javára bejegyzésre került. Most családi házra szeretnénk cserélni a lakást. Kinek az engedélye, hozzájárulása kell? Addig tiszta, hogy elkészítettjük a csereszerződést, az Államkincstárhoz a szükséges mellékletekkel megküldjük jóváhagyásra, de szükséges-e a Bank előzetes vagy utólagos engedélye, hozzájárulása is (mivel az ő jelzálogjoga is van az ingatlanon)?
Előre is köszönöm a válaszukat, üdvözlettel: Rózsa

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e lehetőség a szocpol átvitelére olyan helyzetben, amikor előbb történik meg a vétel, mint az eladás? A kinézett ingatlant most kéne kifizetnünk, amit banki hitelből tennénk és amikor a jelenlegi szocpolosat eladnánk rögtön abból vissza is fizetnénk a hitelt.
Válaszukat előre is köszönöm.
Veronika

Tisztelt Szakértő!
8 évvel ezelőtt vettünk fel szocpolt új építésű lakásunkra ami akkor 16.700.000 Ft-ba került. Még van 2 évünk a lejáratig, de szeretnénk eladni a lakást és egy korszerűsítendő, felújítandó házat venni, amit most 14.500.000 Ft-ért tudnánk megvenni. A leendő lakásunkat jelenleg 15.500.000 körül tudnánk eladni. A kérdésem: szocpol átvitelnél jelent-e problémát, hogy nem annyi a vett és az eladott ingatlan értéke, illetve hogy lehetne átvinni a házra a szocpolt?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Helyzetünk: Meglévő (anno új építésű), 7 éve vásárolt lakás, rajta 2 gyerekre adott szocpollal, ennek feltételét korábban teljesítettük. Most ikreink lesznek:o), emiatt szükséges váltanunk. Átvihető-e a meglévő szocpol, ha előbb vásároljuk meg a (nem új építésű) ingatlant, mint hogy eladnánk a jelenlegit? A jelenlegit mindenféleképpen el szeretnénk adni, de ez nem könnyű, illetve a kisbabák miatt sem szeretnénk kényelmetlenebb megoldásba belemenni.
Ha az új ingatlanon tetőtérbeépítést végeznénk, arra igényebe tudnánk venni a 3. és 4. gyerkőcökre a szocpolt?
Köszönöm válaszukat.

7 éve vásároltunk egy használt panel lakást, és fél szocpolt vettünk fel. Közben vettünk fel a lakás felújítására hitelt. Ha most ezt szeretném eladni, mert a két nagyobb gyerek elköltözött és visszafizetni a hitelt, a kérdésem az, hogy akkor is ugyanannyiért kell-e lakást vennem, mint amennyiért eladom ezt? Mert azt tudom, hogy átvihetem egy másik ingatlanra, csak akkor nem tudom, hogy lehet megoldani az összegek egyezését.
Válaszát előre is köszönöm!