Szocpol áthelyezés építés esetén

Tisztelt Cím,

Vásároltunk egy új építésű ingatlant 2009-ben. Megelőlegező kölcsönt is igénybe vettük 2 gyermek után. Egy gyermekünk már megszületett és jövőre várjuk a másodikat.
Jövőre szeretnénk építkezni, de ahhoz el kell adni a jelenlegi lakást.

Kérdés, hogy építés esetén is ideiglenesen vissza kell-e fizetni a szocpol összegét, addig amíg a jogerős lakhatási engedélyt megkapjuk (ha igen, mennyit és mennyi ideig kérhetjük a felfüggesztést) vagy már egy bizonyos készültségi foknál (vagy akár a telekre is) rá lehet terheltetni a szocpol összegét?

Másik ingatlan nincs, amire át tudnánk tenni csak, amit felépítenénk.

Köszönöm.
Üdv,
Krisztián

Kedves Krisztián!

A szocpol teljes összegére vonatkozó visszafizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha az újként vásárolt lakást értékesítik, s helyette másikat építenek. Építési szándék esetén a visszafizetési kötelezettség – a kincstári letéti számlára történő befizetésről szóló, Kincstár által kiállított igazolás bemutatását követően – 3 évig felfüggeszthető. A felfüggesztés időtartama egy alkalommal legfeljebb 1 évvel meghosszabbítható. A visszafizetési kötelezettséget a tulajdonos kérelme alapján függeszti fel a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzője.

Amennyiben a második gyermek megszületése előtt kerül értékesítésre a lakásuk, akkor előtte feltétlenül egyeztessenek a hitelfolyósító bankkal. A megelőlegező kölcsön átjegyzésének lehetősége ugyanis nem automatikus, arról az érintett pénzintézet dönt. Ha már megszületett a második gyermek is, akkor a megelőlegező kölcsön lakásépítési kedvezménnyé alakul, s ekkor a fentiek szerint lehet eljárni.

Építés esetén a használatbavételi engedély bemutatása után jegyeztethető át az épített lakóházra a lakásépítési kedvezmény. Minderről az illetékes önkormányzat jegyzője intézkedik.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x