2010. szeptemberi építési engedéllyel rendelkező építési munkálatainkhoz szeretnénk szocpolt igényelni. Az építési engedély átalakítás és bővítés jogcímen került elfogadásra. A telekvásárláskor meglévő tanya-lakóépület egy része lebontásra került, a fennmaradó rész (30 m2) teljes felújítása (tégláig lecsupaszítva, )történik, illetve alappal nem rendelkezett, a betonozási munkák viszont megtörténtek a régi részen is, a felette lévő tető 5 éves.

A bővítmény pedig megfelel a kritériumoknak. A ház a régi résszel együtt használatbavételi engedély köteles, önmagában sem használható az átalakítás miatt. A törvényi szabályozásban leírtak szerint számomra kérdéses, hogy mit jelen az újépítésű jelleg, hiszen alapja nem volt a háznak, most beton van, illetve a törvény a használatbavételi engedélyt kritériumként tünteti fel, a régi részre is vonatkozik az építési engedélyben foglaltak szerint.

Kérdésem, hogy igényelhető-e a támogatás 2 gyermek mellett, a többi feltétel meglétekor?
Köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Beáta

Kedves Beáta!

Mivel a törvényi szabályozás ilyen részleteiben nem tér ki az új lakóház építésére, ezért kérdésére pontos választ a hitelintézetek lakásépítési támogatásra vonatkozó eljárási rendjének ismeretében tudunk adni. Amennyiben az építési munkálatok finanszírozásához lakáshitelt is kívánnak igényelni, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, mely alapján Hiteltanácsadóink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Lakóhelyéhez legközelebbi irodánkat személyesen is felkeresheti. Hitelirodáink elérhetőségét ITT találja.

Ha hitelfelvétel nélkül, saját erőből és lakásépítési támogatásból megvalósítható az építkezés, akkor szocpolkérelmével a számlavezető bankjához fordulhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem arra vonatkozna, hogy meglévő 2 szobás lakásunk 3 szobássá alakításához igényelhetjük-e a támogatást? 2 gyermekünk van, nekik szeretnénk belső átalakítással 2 külön szobát létrehozni. Férjem januárban lesz 40 éves, a lakás közös tulajdon és jelzáloggal terhelt. Ha jogosultak lennénk a támogatásra az felvehető önmagában is vagy csak kölcsön kiegészítéseként?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt ügyintéző!
Két gyermekem van egy 4 és egy 9 éves. Jelenleg egy szobán osztoznak. Szeretnénk a szobát kétfelé választani. Az ingatlant 2011-ben vettük hitelre, szocpolt egyik gyermek után sem vettünk igénybe. Kérdésem a következő, jár-e a szétválasztásra szocpol, illetve a lakásvásárlásra visszamenőleg jár-e. Feleségem februárban lesz 40 éves, én pedig márciusban. Ha lehet, azt is írja meg nekem, hogy hova kell fordulni a kérelemmel.
Köszönettel.
Zoltán

Szeretném kérdezni, ha bővíteni szeretnénk egy lakószobával, akkor építeni kell hozzá vagy kialakítani kell egy szobát? Azt szeretném még megtudni, hogy kell-e munkahely az igényléshez? 3 gyermekünk van, de nem akarunk felvenni hitelt.
Köszönöm előre is a válaszát.
Tisztelettel.
Csilla

Hétvégi házat vásároltunk férjemmel azzal a céllal, hogy felújítjuk és átminősítettjük lakóépületté. Építési engedélyt az átalakításhoz 2013. decemberben kaptunk. Minden egyéb jogszabálynak megfelelünk, a kérdés az, hogy hétvégi ház átminősítése lakóházzá (alapterület növekedéssel jár az átépítés, de új szinttel nem) új lakásnak minősül-e, és kaphatunk-e rá szocpolt.
Előre is köszönettel,
Eszter

Igénybe szeretném venni a szocpolt. A háromra felet véve, a negyedikre még őrá szeretném felvenni ház felújításra vagy bővítésre. Legyenek szívesek segíteni.
Tisztelettel. Előre is köszönöm.
Borbála

Tisztelt Szakértő!
A szocpol azon feltétele, hogy nem lehet az igénylőnek saját tulajdonú lakása, úgy is érthető, hogy az igénylékor ne legyen? Tehát nekem van egy saját lakásom és azt eladom, mert új lakást szeretnék építeni akkor jogosult vagyok rá? Vagy a volt tulajdon is kizáró ok?

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy a férjemnek ez már a második házassága és három közös kiskorú gyermeket nevelünk, akkor már semmi esélyünk szocpolt igényelni? Bővítésre akarnánk, mivel egy másfél szobás lakásban lakunk.
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Szakértő!
Az év elején vásároltunk egy házat. Felújítottuk, de eddig nem gondoltunk a szocpol lehetőségre. Most viszont szeretnénk beépíteni a jelenlegi teraszunkat nappalinak. Egy gyermekünk van.
Arra lennék kíváncsi, hogy ilyen esetben igényelhetünk-e szocpolt?
Esetleg más támogatást?
Segítségét előre Köszönöm!

Azt szeretném kérdezni, hogy igényelhetünk-e szocpolt lakásbővítésre. Egy éve vásároltunk egy 55 nm-es 2005-ös építésű házat és akkor már nem volt szocpol. Jövőre szeretnénk még egy 50 nm-el bővíteni a házat. Nem emelettel szeretnénk bővíteni, hanem az alapot is bővíteni szeretnénk. Ez esetben megigényelhetnénk-e a szocpolt?
Köszönettel, Enikő

Három gyermekünk van, 5,2, és pár hetesek, a párom 31, én 26 éves vagyok. Egy 54 m2-e öko programos panelban lakunk. Elköltözni nem szeretnénk, de a lakásunk nagyon leharcolt állapotban van. A kialakítása lehetővé teszi, hogy kisebb beruházással plusz egy szobát kialakítsunk benne, az étkezős konyha helyén, a konyha pedig elfér az előszobában. A kérdésem, hogy ilyenre, átalakításra, felújításra is vehetek fel szocpolt? Mert így nőne egy szobával a lakás, és kényelmesebben elférnénk.
Köszönöm a választ: Eszter

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy én egyedülállóként is igényelhetek-e szocpolt, egy kislányom van, aki kettő éves. Idén szeretnénk vásárolni testvéremékkel közösen egy családi házat ami használt, de szeretnénk hozzáépíteni, erre lehet-e igényelni a támogatást?
Válaszát előre is köszönöm: Viki!

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő lenne. 4 kiskorú gyermeket nevelünk. A lakásunk 60 m2-es. Jelzáloghitel van rajta, amiből az egyik 2013-ban, a másik 2015-ben jár le. Az eredeti felvett összeg 1.2 millió. Azt szeretném tudni, hogy ha bővíteni szeretnék, arra milyen lehetőségeink vannak? Szocpolnál van ilyen lehetőség?
köszönöm válaszukat!