Érdeklődni szeretnék, hogy 7 éve nagyszüleim házának 50%-át megvásároltam, a másik 50%-ot édesanyám örökölte. Azóta édesanyámmal és családommal itt lakunk. Építési telket vásároltunk, és építkezni szeretnénk. A kérdésem az volna, hogy jelen állapotban jogosultak vagyunk-e a szocpolra, illetve ha édesanyám az én 50%-os részem megvásárolja, utána jogosult lennék-e? Az idén augusztusban tölteném be a 35.-ik életévemet. Az építkezésnek milyen szakaszában kell tartania ahhoz, hogy szocpolt igényeljek?
Tamás

Kedves Tamás!

A vásárlás jogcímén szerzett lakástulajdon sajnos kizáró ok a szocpol igénylésénél. Az ingatlan értékesítése vagy elajándékozása után jogosultakká válhatnak a támogatás igénylésére. Eladás esetén a vételárat azonban be kell forgatniuk az építkezésbe.

Ha az építkezéshez hitelt is igénybe kívánnak venni, akkor a szocpol és az építési hitel iránti kérelmet együtt kell benyújtani. Ezt már az építkezés elején érdemes megtenni. A folyósítás szakaszosan történik, a saját erő felhasználását követően.

Építési hitelajánlatot online adatlapunk kitöltésével kérhet.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Párommal jelenleg várjuk első gyermekünket, a 24. terhességi hetet már betöltöttem. Jelenleg albérletben élünk, használt lakást szeretnénk vásárolni, melyhez a CSOK-ot is igénybe szeretnénk venni. Az igénybevétel esetén kizáró okok között szerepel az igénylő meglévő lakástulajdona. Én másfél éve váltam el, volt férjemmel 50-50% megosztásban volt egy házunk, melynek házastársi vagyonközösségét a házassági vagyonközösség megszüntetéséről kötött megállapodásban úgy szüntettünk meg, hogy a volt férjem lesz a tulajdonos. A megállapodást a bíróság jogerős végzésével jóváhagyta. Tekintettel arra, hogy az ingatlanon banki jelzálogjog van, és a volt férjem BAR listás, és helyettem új adóstárs beállítására nem volt lehetőség, így a tulajdoni kérdések rendezésére még nem kerülhetett sor.
A bírósági végzés szerint a lakás kizárólagos használatára a volt férjem jogosult, így ez az eset meglévő lakástulajdonnak minősül-e, és ezáltal elesünk attól a lehetőségtől, hogy párommal az ingatlanvásárláshoz igénybe vehessük a CSOK-ot?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy nekem már van 1/2 rész tulajdonomban, de van rajta jelzáloghitel. Az adósok nem mi vagyunk, csak a jelzálog-kötelezettek. Én már 4 éve nem lakom a lakásban, férjem lakik benne. Én élettársi viszonyban élek, 3 kiskorú gyermekemmel egy albérletben. Így igénybe vehetném-e a szocpolt július 1.-től? Mi a feltétele annak, hogy esetleg igénybe tudnám venni?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel szeretnénk bővítés céljából igényelni a Csok-ot. Viszont a férjemnek a nevén 1/4 részben van lakóingatlan, aminek haszonélvezője az édesapja. Ebben az esetben kizáró ok lehet a jogosultságból?
Illetve szeretnék érdeklődi, hogy várhatóan a lakóingatlan bővítésénél milyen dokumentációkra lesz szükség az igénylés során.
Köszönöm a válaszát.

Érdeklődni szeretnék, hogy ha 2008-ban vásárlás útján 50% tulajdoni hányadot szereztem egy családi házban, de közben elváltam, hogy juthatnánk szocpolhoz? Az előző házasságból van 2 gyermekem, a jelenlegiből egy. Eddig nem igényeltem egy gyermekre sem. Ha esetleg tulajdonjogomat átadnám vagy tulajdonrészemet eladnám, akkor lenne-e lehetőségem a szocpol igénylésre? A másik kérdésem az lenne, hogy ha nem szeretnék hitelt felvenni, hanem a szocpolból szeretném megvásárolni az új építésű ingatlant, az lehetséges-e?
Várom válaszát.
Köszönettel: Éva

Azt szeretném megtudni, hogy jogosult-e az a szocpolra, akinek van a szülei családi házában 1/4 házrésze?

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy van 1 gyermekem és 2 ház a nevemen. Jövedelmem csakis munkanélküli. Így tudnak-e adni szocpolt?
Köszönöm.
Mónika

Nekem 2 gyermekem van és a nagyobbikra már fölvettem a szocpolt. A kisebbikre még nem és szeretném tudni, hogy lakásvásárlásra fölvehetném-e? A régebben vett ház még nincs eladva, nem is élek benne, mert ez a volt párommal közös, de már nincs rajta a szocpol. 1 éve lejárt.
Köszönöm a válaszát.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e a férjemmel a szocpol igénylésre. Másfél hónapja vásároltunk egy avult állapotú családi házat, melyet vagy teljesen átépítenénk, bővítenénk vagy lebontanánk és egy teljesen újat építenénk. Két kisgyermekünk van, nekem semmilyen ingatlan nincs a tulajdonomban, ellenben a férjem egy panellakás 1/2 tulajdonrészével rendelkezik. Ennek a panellakásnak az 1/4 részét örökölte a férjem, a másik 1/4 részt pedig a testvérétől (aki szintén öröklés útján jutott hozzá) megvásárolta. A maradék 1/2 tulajdoni hányad anyósom tulajdonában van. Ez az eset jelenti azt a tulajdonközösség megszüntetést, amit a szocpolról szóló új 2011-es rendelet említ?
Továbbá szeretném még azt is megtudni, hogy hitelt lehet-e felvenni a szocpol igénylése mellett az építkezéshez?
Válaszát előre is köszönöm!
Melinda.

2010-ben eltartási szerződést kötöttünk a férjem nagymamájával a fél házért (a mamának nincs haszonélvezeti joga, csak a tartásjog) a másik felét megvettük 2010-ben forint jelzáloghitellel, akkor részben felújítottuk. Minden ablak le lett cserélve és a bejárati ajtó. A ház elég kicsi, mert 2 gyermekünk van és szeretnénk egy szobát és zuhanyzót bővíteni. Korábban nem vettük igénybe a támogatást. 37 és 33 évesek vagyunk. Nekünk erre a célra lehet igényelni szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm.