Üdvözlöm!

A kérdésem nem megismételni akarom, hanem inkább csak tájékozódni. 26 éves vagyok, a férjem 28. Van egy 1,5 éves kislányunk és nyáron születik a második gyermekünk.

Apósommal lakunk egy házban. A férjem örökölte ennek a háznak az 1/8-át, és ajándékba kapott 2/8 tulajdonrészt a testvéreitől. Egy testvére nevén van 1/8 rész, a lakás fele pedig apósom nevén szerepel. Sokat költöttünk már erre a lakásra ahhoz, hogy költözzünk (nyílászáró csere, új kazán...) és nem szeretnénk nagy hitelt felvenni.

A tulajdon részeket megvásárolhatjuk-e szocpolra apósomtól és a sógornőmtől? Ha azt esetleg az én nevemre vennénk meg, apósom nem számít közeli hozzátartozómnak. A lakás összértéke 5 millió körüli.

Megtisztelő válaszát köszönöm.
Timi

Kedves Timi!

Sógornőjének és apósának a tulajdonrészét szocpol igénybevételével sajnos nem tudják megvásárolni. A szocpol tulajdonrész kivásárlásához nem vehető igénybe.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint szocpol két lakáscélra igényelhető:
- Újépítésű lakás vásárlására
- Új lakóingatlan építésére

A lakásépítési támogatás (szocpol) feltételeiről IDE kattintva olvashat további részleteket.

A tulajdonrész kivásárlás nem tartozik a támogatott lakáshitellel finanszírozható lakáscélok közé sem, így erre a célra csak piaci kamatozású lakáshitelt kaphatnak, állami kamattámogatású lakáskölcsönt nem. A piaci kamatozású lakáshitelt szintén forint alapon nyújtják a pénzintézetek, ezzel az árfolyamkockázat veszélye kizárható.

A tulajdonrész kivásárlására irányú lakáscélú hitelkérelem elindításához adásvételi szerződés szükséges. Ebben rögzíteni kell a tulajdoni hányadok vételárát, melyet a hitelnyújtó bank az eladóknak (ez esetben: sógornője és apósa) folyósít.

A hitelkérelem elindítása és az adásvételi szerződés megkötése előtt azonban célszerű előzetes hitelbírálatot végeztetni. Ezt Hitelszakértőink díjmentesen elvégzik Önöknek. A bírálat során vizsgálják az Önök jövedelemfedezettségét és a hitelügylet ingatlanfedezettségét. A hitelbírálat során meghatározó a célingatlan területi elhelyezkedése, állapota, nagysága, értéke, valamint az Önök rendszeres jövedelme és kiadása. Mindezektől függően az ingatlan forgalmi értékének körülbelül az 50-80%-a finanszírozható banki hitelből.

Amennyiben szeretne részletes tájékoztatást kapni a tulajdonrész kivásárlásához igényelhető lakáshitelekről, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Ez alapján Szakértőink személyre szóló, ingyenes hitelajánlatot készítenek Önöknek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Az a kérdésem lenne önhöz, hogy arra jár-e a szocpol, ha egy lakás 1/3-ában a tulajdonomban van és szeretném megvenni a maradék 2/3-át? A lakás 2/3-a az édesanyám tulajdonában van.
Válaszát előre is köszönöm!

2013-ban édesapámat kifizettük és élettársammal lettünk tulajdonosok. /49 m2-es panellakás, 2 szoba/ Áprilisban vettünk fel lakáshitelt! Kislányunk 2012 júliusában született. A lakás fele már tulajdonom volt, mert édesanyám 2006-ban meghalt sajnos, így örököltem, a másik felét most áprilisban fizettük ki apukámnak hitelből! Az apukám fél részének negyede nekem ajándékozás volt, másik negyedre párom lett a tulajdonos. Szóval összesen 1/4-ed párom tulaj, nekem pedig fél tulaj és negyed ajándékom van! A hitelnél semmilyen állami támogatásra nem voltunk jogosultak, mert családon belüli vásárlásra nem adtak. Az lenne a kérdésem, hogy van-e illetve lesz-e talán rá lehetőség a szocpolt, mint önerőt felhasználni a hitelben visszamenőleg egy gyermek után? Hitelünk 2 millió Ft 15 évre!
Válaszát előre is köszönöm!

3 éve váltunk el a volt férjemmel. Azóta a közös lakásunkat nem sikerült értékesíteni. 3,5 millióra lenne szükségünk, hogy kiválthassam a ház felét a volt férjemtől. Két gyermekem van, akiket a jelenlegi férjemmel együtt nevelünk. A férjem 2012. 08. 20-án töltötte be a 40. évet, én pedig 2013. 04 02-án.
Igényelhetjük még a szocpolt?

Üdvözlöm!
Vajon a félszocpolt igényelhetnénk-e a mi esetünkben?
Férjemmel 2011. augusztusa óta élünk házasságban, egy 14 hónapos kislányunk van. 2011-ben megvásároltam a házunk tulajdonjogának felét a férjem volt feleségétől. (2.5 M Ft értékben) Férjem 41 éves, én 27 éves leszek idén. Én gyeden vagyok (munkaviszonyban 5 éve vagyok). Férjemnek folyamatos munkaviszonya van már több mint 20 éve.
Köszönöm válaszát.
Szép napot!
Móni

Tisztelt szocpol fórum!
Kérdésem a következő lenne: párommal 2 gyermekünk van, az ingatlan, amiben élünk, fele tulajdonban a páromé, fele tulajdonban pedig édesanyjáé. Szeretném megvásárolni az anyukája részét, erre kapható-e a félszocpol?
Köszönettel: Eszter