T Cim!

Szeretnénk új építésű lakásra a szocpolt igénybe venni. Az építési engedély 2009 évi. Sajnos anyagiak miatt lassan épül a ház. Minden feltételnek úgy érzem eleget tudnánk tenni. Alapterület, energetika stb. Az első baba is útban van már, a használatbavételi engedélyt kell még megkérni.

Az interneten is olvastam többször, hogy a 2010. 01. 01. után kiadott építési engedély vagy a használatba vételi engedéllyel rendelkező kaphatja meg. Mert nagyon igazságtalan lenne, ha elesnénk tőle, hiszen régebben is az építési engedély 5 évig használható volt pl.szocpol igénylésre is.

Köszönettel
Ica

Kedves Ica!

A hatályos szocpolrendelet úgy szól, hogy építkezés esetén az építési engedély, újépítésű lakóingatlan vásárlásakor pedig a használatbavételi engedély kiadásának kell 2010. január 1. utáninak lenni:

"lakásépítési támogatás vehető igénybe a Magyarország területén 2010. január 1-jét követően kiadott
a) építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, vagy
b) használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához"

Ha tehát Önök építkeznek, s az építési engedély kiadásának időpontja 2009, akkor sajnos nem jogosultak a lakásépítési támogatás igénylésére. Építkezés esetén ugyanis nem a használatbavételi engedély megszerzésének dátuma, hanem az építési engedély kiadásának időpontja a meghatározó.

2010. január 1. után kiadott használatbavételi engedély esetén akkor igényelhető a szocpol, ha nem építkezésről, hanem új lakóingatlan vásárlásáról van szó.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Ügyintéző!
Szeretném tudni, hogy változott-e a szocpolt igényelhető Építési Határozatok kiadási időpontja, mert tavaly a bank azt mondta, nem jár nekünk szocpol, mivel a miénk 2009.03.23.-án kelt. Most itt 2008. Január után kiadottakra olvastam?!? Ön szerint a már 90-95 %-ban felépült ~75 nm-es lakóházunkra, 2 saját gyermekkel, élettársammal (nem bejegyzett) jogosultak vagyunk szocpolra? Ha igen, hova forduljak, ha hitelre már nincs szükségem? Lakáshitelt vettem fel anno az építkezéshez, azt mai napig törlesztem. Teljesen tanácstalan vagyok. Hol lehetne ügyintézővel beszélni akár telefonon is, mert így hosszadalmas lenne mindent leírni 🙂
Üdv: Éva

A szocpol támogatással kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e rá vagy sem?
2009 szeptemberében kezdtünk építkezni, 4 gyerekünk van, a férjem 40 év feletti és a lakásunk 98 négyzetméter hasznos alapterületű!
A választ előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
2009-ben kezdtük családi házunk építését. A lakóépület használatbavételére vonatkozó, előírt kötelezettségeknek még nem tettünk eleget. Ennek időpontja 2013. október 20-án jár le. Ilyen esetben igényelhető a szocpol (2 gyermek), ha amúgy minden más feltételnek eleget teszünk?
Üdvözlettel: Tünde

Tisztelt Cím,
sajnálatos módon 2009 augusztusában kaptuk meg az építésit engedélyünket. (egy kedves szomszéd hátráltatta, hogy lecsússzunk a július 1.-i határidőről). Lakhatási engedélyünk még nincsen, és hitelt sem vettünk fel az építkezésre (látva, hogy az egész ország el van adósodva és belerokkanva a terhekbe…). A házunk megfelel a szocpol feltételeinek, 2 gyermekünk van. Kaphatunk szocpolt? Illetve kamattámogatott hitelt?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Családi házunk építési engedélyét 2009. április hónapba kaptuk meg. Az építkezést 2011. márciusába tudtuk elkezdeni. A szocpol igénylés összes feltételének megfelelünk (3 gyerek, munkaviszony, a ház paraméterei is stb.), egyedül azzal van problémánk, hogy az építési engedélyt 2010. január 1 után adták ki. A tervet a kivitelezés során változtattuk, így a tervet is módosíttatnunk kell. Ilyen esetben jogosultak lehetünk-e a támogatásra vagy van-e valamilyen lehetőségünk annak igénybevételére?
Válaszát előre is köszönöm.