Tisztelt Hitelnet!

2008-ban eladtuk házunkat, amin 3 gyermekünk után 1,2 millió forint félszocpol támogatás volt (csak bővítettünk). OTP-s hiteltanácsadó azt javasolta, hogy fizessük vissza a MÁK felé, mert ebben az esetben az új házra, amit építünk, felvehetjük a teljes kedvezményt a gyerekek után. Így is lett! Kezünkben a földhivatali papírral, miszerint az 1,2 millió forint visszafizetésével megszűnt az állam elidegenítési tilalma, eladtuk a házat.

Elkezdtünk még az évben építkezni, majd következő év elején beadtuk a kérelmet a szocpolra, minden OTP-s ügyet hiteltanácsadón keresztül intéztünk! A szocpolt a MÁK jóváhagyta és a 3,8 milliót több részletben, számlákkal igazolva megkaptuk!

Most 8 évvel később az Államháztartási Hivatal 5,2 milliót követel tőlünk. 1 éve kaptuk az első levelet, hogy adminisztrációs hiba történt és nekünk nem járt volna 8 éve az állami támogatás! Jelenleg az ügyünk a NAV-nál van! 220 ezer forintot fizettünk fellebbezési költségre, de az ügyvéd elintézte egy pár soros levéllel, nem mentünk vele semmire.

Több kérdés felmerül! Ha nem járt, miért hagyták jóvá? Miért 7 év után, majd 2 millió kamattal kérik vissza és miért 7-8 hónap múlva reagálnak a leveleinkre?
Mit tudok tenni ez ügyben? Nem szeretnénk elveszíteni a házunkat, több hitelt pedig már nem tudunk fizetni.

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel.
Melinda

Kedves Melinda!

A korábban, 2008-ban érvényben lévő rendelkezések értelmében egy gyermek után egy alkalommal lehetett támogatást (szocpolt) igénybe venni. A hangsúly tulajdonképpen az igénybevételen van. Önök a bővítés megvalósításához igénybe vették a támogatást akkor is, ha az a későbbiekben visszafizetésre került. Így ugyanazon gyermek után valószínűleg valóban nem kaphattak volna újabb támogatást. Ám jogi ügyekben irodánk nem illetékes, így az ügyben a területileg illetékes államkincstár állásfoglalása a mérvadó.

Azzal kapcsolatban, hogy adott esetben milyen jogi lépéseket tudnak tenni - mivel a jogosulatlannak minősülő igénybevétel banki tanácsadásra, s banki jóváhagyással történt, illetve mint ahogy azt az Államháztartási Hivatal írta, adminisztrációs hiba történt - jogi szakértő tanácsát kérhetik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése