Tisztelt Szakértő!

Szeretnék érdeklődni, hogy van-e lehetőségem igényelni a szocpolt úgy egy gyermek után, hogy egyedülálló vagyok, nincs sem az én, sem a gyermekem nevén lakástulajdon. Több, mint egy éve munkaviszonyban állok, semmiféle köztartozásom nincs. A ház építésének megkezdésére várhatóan 2015. februárjában fog sor kerülni.

Kérem abban adjon számomra felvilágosítást, hogy 1 gyermek után abban az esetben is adható-e a támogatás, ha részemről nem áll fenn a későbbiekben gyermekvállalás szándéka.

Válaszát nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Anita

Kedves Anita!

A jelenleg hatályos szocpolrendelet szerint 1 meglévő gyermek után nem igényelhető a szocpol. Így egyedülállóként sajnos nincs lehetősége a támogatás igénybe vételére. 1 meglévő gyermek esetén jelenleg csak akkor kérhető a támogatás, ha az igénylő házaspárok 40 év alattiak és vállalják 4 éven belül további 1, illetve 8 éven belül további 2 gyermek születését.

2015. július 1. után azonban változni fog a szocpolrendelet. Ekkortól a támogatást - családok otthonteremtési kedvezményét (CSOK) - már egy gyermek után is igénybe lehet majd venni. A hasznos alapterülettől és az építendő ház energetikai hatékonyságától függően különböző lehet a kedvezmény összege. "B" energetikai minősítésű, 40-55 m2 közötti lakásra 500.000 Ft adható 1 gyermek után, 55,01-160 m2 közötti hasznos alapterület esetén pedig 600.000 Ft a szocpol összege. Amennyiben "B" energiaosztálynál kedvezőbb lesz az ingatlan minősítése, akkor tovább növelhető a támogatás. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Építkezés esetén a támogatás iránti kérelem a használatbavételi engedély megszerzéséig nyújtható be. Ha már megvan a használatbavételi engedély vagy elkészült a ház, akkor szocpol nem igényelhető.

Az építkezés finanszírozásához igényelhet államilag támogatott építési hitelt is. Ezekről részletes leírást ITT talál.

Lakáshitel kalkulátorunk segítségével Hitelszakértőinktől személyre szóló építési hitelajánlatot kérhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

77 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Egy gyermek után falusi csok 40 év feletti szülőnek nyílászáró cserére igényelhető-e? Hitelre nem tartok igényt.

Jó estét kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy van 2 gyerekem, szeretném kihasználni a szocpolt, de élettársi kapcsolatban élek. Van 6 hónap munkaviszonyom. 6 óra hosszában dolgozóm határozatlan bejelentéssel.
Így ki lehet használni?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, saját házra felvehető-e 1 gyermekre a felújítás, korszerűsítés és hogy számít-e az ingatlan értéke, illetve az ingatlan elrendezése.
Milyen feltételeknek kell megfelelni?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy én a párommal házat szeretnék venni és még nem vagyunk összeházasodva. Van két gyermek is. Szeretnénk házat venni. Mi szükséges hozzá?
Hogyan indítsuk el?
Előre is köszönöm válaszát!

Én is szeretném igénybe venni 1 gyerek után, de nekem viszont jön a második gyerekem.

1. gyerek után.

Én is szeretném intézni 1 gyermekre.

Szép napot kedves Szakértő.
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy meg kaphatom-e a szocpolt úgy, hogy nekem 3 gyermekem van, /2 az előző kapcsolatomból és 1 közös a jelenlegi párommal/, de csak a legkisebb van velünk. A két nagyobbat akkor kapnám vissza, hogy ha lenne egy házunk.
Így is megkaphatom a szopcolt?
Válaszát várom és köszönöm.
Üdv: Kriszti

Szeretném megkérdezni egy 4 hónapos gyermek, aki az unokám és itt él az anyjával, aki a gyermekem, milyen szocpolt vehetünk igénybe lakásbővítésre?

Üdvözlöm!
Renáta vagyok. Van egy 13 éves fiam. 4 éve dolgozok közmunkán. Szeretnék vásárolni 2.000.000 Ft-ért házat.
Igénybe vehetném én is a csokot?

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, van 2 gyerekem, de az egyikre már igénybe vettük a szocpolt, a másikra mennyi volna és hol tudom intézni?

Dani vagyok és van egy 4 hónapos kislányunk. Én 25 éves vagyok, jelenleg munkanélküli. A párom 17 éves, jelenleg munkanélküli. Adótartozásom van! Van egy házunk szerződéssel a földhivatalba nem szerepelek! Adásvételi van, hogy ki van fizetve a ház.
Így kapnék-e szocpolt 1 gyerekre?

Ibolya vagyok. 1 kiskorúm van, de a meglévő lakást bővíteni szeretnénk még 5×5-ös szobával. Lakás 1/2 része a férjemé. 2000-ben építettük. Én 10 éve főállásban ápolom a férjemet.
Mi fel tudjuk venni a CSOK-ot 1 gyerekre, bővítésre?

Legyen szíves felvilágosítani, hogy a csok jár-e 1 gyerekre bővítésre vagy ilyesmire házasoknak meg aki ápolási díjat kap a hozzátartozója után, s aki gyámság, gondnokság alatt van. Mivel az ápolási munkaviszonynak számít. Ilyeneknek jár a csok 2018. 04. óta behozott rendelet alapján? S mi kell hozzá?
Köszönöm.
Tisztelettel.
Ibolya

Olyan kérdésem lenne, hogy fiatalok vagyunk, én 19 éves, a párom meg 21 és nemrég született meg első gyermekünk, de albérletben lakunk és szeretnénk új házat venni és azt szeretném megtudni, hogy 1 gyermek után jár-e a szocpol és mennyi?

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy most várom első gyermekem, viszont saját lakásom nincs. A jelenlegi fizetésem 250.000 amit kezembe kapok, ennyire vagyok bejelentve, viszont nem utalva kapom. A párom minimálbért kap. Arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen támogatást kapnék az államtól, ha hitelt szeretnék felvenni ház vásárlására?
Előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Anita

Érdeklődni szeretnék, hogy 1 gyermekünk van és szeretnék hozzáépíteni egy szobát a házunkhoz. Ilyenkor kaphatunk szocpolt 1 gyerekre? Terveztetni kell az új részt?

Elmúltam 40 éves. Egy gyermekre nem vettem fel szocpolt. Egyedülállóként jár-e ilyen esetben és mennyi összeg?

Ha egy gyerekre nem adnak szocpolt, akkor minek van a táblázatban feltüntetve?

Kislányomat egyedül nevelem, jelenleg 4 és fél hónapos. Szüleim házánál található melléképületben lakunk, mely eredetileg műhelyként szerepel. Fürdőszoba, wc tartozik hozzá. Nem vagyok tulajdonos, mivel szüleim élnek, bár már régen elváltak, de a ház/telek közös tulajdonukban maradt.
1 gyermekem után így egyedülállóként milyen szocpol támogatást vehetnék igénybe?

Arról szeretnék érdeklődni, hogy egy gyermekre mennyi lenne a szocpol és hogyan lehet kihasználni? Csak téglaházra lehet igénybe venni?

Egy gyermekem van és már nem szeretnék szülni gyermeket és szeretném kihasználni a szocpolt. De csak használt lakásra tudom. Mert vidéken lakom és itt nem épülnek új házak.

Tisztelt szakértő!
A kérdésem a következő:
1. Igényelhető-e szocpol vagy félszocpol egyedülálló szülőnek egy gyermek után 2014-ben?
2. kérdésem: Lakástakarék számla nyitásakor befizethető-e előre egy nagyobb összeg? Arra gondolok, hogy pl. megnyitom a számlát és előre befizetek pl. egy évi összeget kb. 240.000 Ft-ot.

Érdeklődni szeretnék, hogy egy gyerekre mennyi a szocpol és hogy igénybe vehetem-e és mi szükséges még hozzá és hogyan zajlik le a folyamata.

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy egy gyermek esetében semmi esélyünk sincs szocpolra? Én gyeden vagyok, a férjemnek jól fizető állása van, csak sajnos bejelentés nélkül. Albérletben lakunk. Házastársi viszonyban állunk. Na mármost ő a volt feleségével igényelt már egy saját és egy a nő előző férjétől született gyerek után szocpolt.
Érdekelne, hogy esetleg a mi közös gyerekünknek milyen esélye van saját lakásban lakni?
A válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Éva.

Üdv!
1 gyerek után mennyi szocpol jár 2014-ben?
Köszönettel: Edina

Szocpolt szeretnék igényelni. 1 gyermekem van és házat szeretnék vásárolni. Minden feltételnek eleget teszünk a párommal.
1 gyermek esetén kaphatok szocpolt vagy csak félszocpolt? Összegben ez mit jelent? Ha 2 gyermek szükséges hozzá, és megigényelném (de nem lesz 2. gyermek, akkor vissza kell fizetnem, mennyit és mennyi időn belül?)

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy mi van akkor, ha egy gyermek után megigénylem a szocpolt, és vállalom a 4 éven belül a második gyermeket, viszont nem jön össze? Vissza kell fizetnem a szocpolt? Egyedülálló édesanya vagyok, és nincs se az én, se a gyermekem nevén ház vagy lakás, viszont szeretnék vásárolni vagy építeni egyet! És azt esetleg megtudja nekem mondani, hogy egyedülálló édesanyaként milyen támogatásokra vagyok jogosult vagy milyen hitellehetőségeim vannak, ha az összes jövedelmem a családi pótlék és a gyes?
Köszönöm válaszát!

Üdv!
Engem az érdekelne, hogy ha van már lakásom, és 2 gyermekem, akkor nem is vehetem igénybe a szocpolt? Illetve, ha igen, akkor mi lenne az összeg?
Köszönettel!

1 gyermeket szeretnénk vállalni. Új építésű B kategóriás lakást fogunk vásárolni (64 nm). Ezen feltételekkel jár-e nekünk szocpol támogatás? Vagy ez csak minimum 2 gyermek esetében lehetséges?