Tisztelt Hitelnet!

A szocpol költségigazolással kapcsolatban volna egy olyan kérdésem, hogy amennyiben a hitelintézet felé a költségek 70% át igazolni kell, esetemben majd talán egy leendő építkezést, akkor ez azt jelenti, hogy ha igénylem a szocpol támogatást, akkor azt mondjuk egy Fundamenta takarékkassza segítségével nem is tudom megoldani? Arra gondolok, ha igénylem a szocpolt, meg is kapom, (az nyilván kevés egy építkezéshez), akkor ha a szocpolt nyújtó hitelintézet felé adom le a költségigazolást, akkor a Fundamenta felé ugyanazt nem adhatom le. Lehet rosszul gondolom, de a költségigazolás a leendő építkezés 70%-áról kell majd, vagy a szocpol összeg 70%-áról?
Üdvözlettel,
Pál

Kedves Pál!

Az építkezés finanszírozása véleményünk szerint megoldható a szocpol és a Fundamenta megtakarítás egyidejű felhasználásával. A számlabenyújtási kötelezettség nem a szocpol, hanem a teljes költségvetés összegének 70%-ára vonatkozik.
A hitelintézet a felé benyújtott számlát - a letörölhetetlen jelzéssel ellátva – a támogatott személynek visszaadja, másolatban tíz évig irattárában megőrzi. A lakáskasszából származó megtakarítás felhasználását tehát a Fundamenta felé is igazolni tudja az eredeti számlákkal. A Fundamenta felé történő számlabenyújtási kötelezettségről azonban érdemes volna a Fundamentánál is érdeklődni.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Idézet a Fundamenta Számlaigényéből:
„a termék (szolgáltatás) megnevezés?………besorolási száma?……….e törvény (melyik?) szerinti hivatkozás beazonosításhoz?……. az adó alapja? ( netán a nettó ár,) a felszámított adó% mértéke? (ÁFA?)……..az áthárított adösszege?”
Egy egyszerü ember hogyan tudja ezeket ellenőrizni?
Jelen esetben terasz újra lapozása, új alzatbetonozása, vízszigetelése lábazat szigetelése, szigetelése, újra festése a meglévő eltávolítása.
Remélem érthetően adtam elő.
A választ előre is köszönöm: Kamill

Üdvozlet!
5 éve építünk házat. Megtakarítással és lakáskasszákkal indultunk. Ezeket már számlákkal igazoltuk is és hamarosan le is tudjuk a törlesztést. Ezzel egy időben (2008) indítottunk egy újabb 4 évest, amit novemberben már ki is utaltak és fel is vettük a befejezéshez. Ehhez mikori számlák érvényesek? Megtakarítás 4 éve alatt, igazolásra fel nem használt számla is jó? Vagy csak 2012 nyara óta keltezettek?

Tisztelt Szakértők!
2013 tavaszán szeretnénk megkezdeni az építkezést, jogerős építési engedélyünk már megvan. A kérdésem az lenne, hogy mivel az összköltség 70%-áról kell a számla, mikortól kezdhetek el vásárolni az építkezéshez, azaz van-e valamilyen kikötés a számla keltjéről? Ha januárban veszek valamit, de csak tavasszal kezdődik a tényleges építkezés, az a számla elfogadható lesz-e?
Második kérdésem: 2 gyermekünk van, hármat tervezünk. Az igénylésnél előre „be lehet-e vállalni” a harmadikat, vagy csak a kettőre nyújthatjuk be, és majd később, a harmadik születése után lehet kompenzációt igényelni?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Megigényeltük és megkaptuk a szocpolt! A költségek 70%-ról kell számlát bemutatni. Meg is van a költségek 70%-ról (kivitelező két számlát állított ki, illetve általunk beszerzett anyagok) a számla. De a szocpollal egyidejűleg kamatmentes munkáltatói kölcsönt is igényeltünk, ahol szintén a folyósított összegről kell számlát bemutatni. Illetve a Fundamenta megtakarításunkat is igénybe tudjuk venni, de ott is a megtakarított összegről számlát kell bemutatni. Ilyen esetben bemutathatók több helyen a kapott számlák? Több számlát már nem kapunk, mert a befejező munkákat a férjem végzi (az ehhez beszerzett anyagok számlái pedig beletartoznak a 70%-ba). A folyósítandó szocpol, a kamatmentes munkáltatói kölcsön és a fundamenta együttesen nem teszi ki a számlákban szereplő összeget!
Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Szakértők!
Lakásbővítésre igényeltünk szocpolt, és felvettünk hitelt is. Akkor az ügyintéző azt mondta, hogy minél nagyobb összeget írjuk a költségvetési tervhez, akkor biztosabban megkapjuk. Készen van a bővítés, már a lakhatási engedélyt is megkaptuk, de az ügyintéző a tervezett költségek 70%-áról kéri tőlünk a számlát. Kérdésem az lenne, hogy ténylegesen mekkora összegről kell beadnunk a számlát, hiszen természetesen kevesebb lett a költség, mint a tervezett.
Köszönöm válaszukat.

Köszönöm a gyorst választ, bár érdekesnek tartom, hogy mindenhol az olvasható, hogy tetőtér beépítésre is igényelhető a szocpol (akkor nem félszocpol néven) két gyerek után 2012-ben. Még a törvényt is elolvastam, abban is az van.
Akkor most hogy is van ez pontosan?

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy felhasználható-e a félszocpol tetőtér beépítésre, ha most várjuk a második gyermeket, de még a születése előtt szeretnénk beépíteni a tetőteret, illetve, hogy elég-e az anyagról számlát bemutatni, ha lehetőségünk van a munkát családon belül megoldani?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó Napot!
Tamás vagyok. Családi házunk már készen van, használatba vételi még nincsen, az építési engedély 2010-es kiadású. Egy gyermekünk van és úton van a második is. Ha jól értelmezem, nekem most a költségvetés 70%-ról számlát kell bemutatnom?

Tisztelt Tanácsadó!
Párommal lassan 5 éve külföldön dolgozunk (férjem 5 évet dolgozott Magyarországon előtte), közben otthon elkezdtünk építkezni. Hitelünk egyenlőre nincs, a házat 2010-ben kezdtük el és jelenleg tető alatt van (elfogyott a pénz). Most várjuk első gyermekünk. A munkák nagy részét családi támogatással végeztük, így számlánk csak az építőanyagról van.
A kérdésem, hogy jogosultak lehetünk-e a szocpolra?
El lehet intézni interneten keresztül?
Mi a szocpol igénylés folyamata?