Tisztelt Szakértő!

2 hónapja házasodtunk össze a férjemmel. Egy 2 emeletes családi házban lakunk, ami kb. 30 éve épült, ahol a férjemnek van 1/4 rész tulajdona. A többi tulajdonrész közvetlen családtagoké (édesapa, testvér).

Érdeklődnék, hogy az összes tulajdonrész kivásárlására felhasználható-e az otthonteremtési kedvezmény? Vagy lakásfelújításra? Korszerűsítésre?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Beáta

Kedves Beáta!

A CSOK rendelet alapján a kedvezmény tulajdonrész kivásárlására, lakásfelújításra és korszerűsítésre sajnos nem vehető igénybe. A CSOK-ot ebben a helyzetben csak a ház bővítéséhez tudnák felhasználni, miután közösen (de nem feltétlenül 50-50%-ban) megszerezték annak tulajdonjogát. Bővítés alatt a ház hasznos alapterületének legalább egy szobával történő növelését értjük, vagyis legalább egy 8 m2-es szobát kellene a házhoz építeni vagy a tetőtérben kialakítani. Ha nincs még gyermekük, akkor legfeljebb 2 gyermek vállalásával juthatnak hozzá - a ház bővítést követő hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől szintén függő - támogatási összeghez, mely nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. A kötelező számlabenyújtás a költségvetés 70%-a. Fontos, hogy a kedvezmény csak akkor jár, ha a bővítés utáni hasznos alapterület nem haladja meg a 160 m2-t.

Amennyiben nem kívánják bővíteni a házat, akkor a tulajdonrész kivásárlása, illetve a lakásfelújítás és korszerűsítés hitel igénybevételével történhet. A tulajdonrész kivásárlásához adásvételi szerződést kell kötni, melyben az édesapától és a testvértől megvásárolják a tulajdonrészüket. Ha felújításhoz vagy korszerűsítéshez szeretnének kölcsönt felvenni, azt a jelenlegi tulajdonviszonyok mellett is megtehetik. Ebben az esetben azonban Önökön kívül a ház összes tulajdonosának részt kell venni a hitelügyletben. Jövedelemigazolást részükről nem szükséges benyújtani, de a tulajdonjog miatt szerepelniük kell a hitelszerződésben.

Tulajdonrész kivásárlásához és lakásfelújításhoz piaci kamatozású, korszerűsítéshez az 5 éves állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető. (Államilag támogatott hitel esetén fontos, hogy a korszerűsíteni kívánt lakásban Önnek és férjének együttesen legalább 50%-os tulajdonrésze legyen.)

Az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókat és törlesztő részleteket online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerhetik meg, de ha elküldi online ajánlatkérését, akkor Szakértőink személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatot is tudnak Önöknek készíteni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Írja, hogy a CSOK tulajdonrész kivásárlásához nem vehető igénybe. Kérem, szíveskedjen a jogszabályi hivatkozást megírni. Köszönettel: Brigitta

Egy használt lakásban 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok a testvéremmel. Felhasználható csok a testvér 50%-ának megvásárlására?
Köszönöm.

3 gyerekkel ahol lakunk jelenleg ingatlant meg szeretnénk venni. A feleségem az ingatlan 3/4 részét örökli, a fél testvére örökli a fennmaradó részt, amit szeretnék megvenni. Ha hitelt kell felvennem, miért nem lehet csok igénylés?
Köszönöm előre is!
Norbert

Igénybe vehető-e tulajdonrész kivásárlásához?

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni afelől, hogy a közeljövőben szeretnénk a még közösen használt – és tulajdonú – lakásból kifizetni a férjem testvérét, ezzel megszerezni a teljes tulajdonjogot. Most ők ketten a tulajdonosok. Sajnos korábban azt olvastam, hogy közeli hozzátartozótól vásárolt ingatlan esetében nem lehet a csok-ot érvényesíteni. Két gyermekre szeretnénk felvenni a lejáró fundamenta lakáskassza mellett.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Valéria

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr,
Férjem 50%-ban tulajdonolt ingatlanának másik 50%-át szeretnénk megvásárolni. Kérdésem az, hogy CSOK igénybevételére jogosultak vagyunk-e? Az 50% megvásárolandó ingatlan jelenleg a testvére tulajdonában van. 15 és 24 éves gyermekeink vannak. Nappali tagozatos képzésre járnak. Az ingatlan amiben élünk 50-50%-ban a tulajdonunk. Ezen kívül mindketten öröklés után rendelkezünk ingatlan résszel, férjem a megvásárolandó ház 50%-val, én pedig 25%-nyi háztulajdonnal, amelyen édesanyám haszonélvezet van.
Remélem minden információt leírtam, válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
M.

Szeretnék érdeklődni, hogy igényelhetem-e a Csok-ot arra, hogy a volt férjemtől megvásároljam a házrészét, ami 50/50 %-ban a tulajdonunk.
Köszönöm előre is a választ.

Édesapámtól örököltünk egy lakóingatlant. Résztulajdonos vagyok, többi tulajdonos a testvéreim, valamint apán testvére. Férjemmel szeretnénk a lakóingatlant megvásárolni. Két gyermekünk van, mind a kettő kiskorú.
Ebben az esetben a CSOK-ot igényelhetjük-e?

Jó napot kívánok.
A kérdésen az lenne, hogy hogy van egy 50 százalékos tulajdoni jogom egy családi házban. A másik tulajdonos szintén 50 százalékban tulajdonos, ő viszont el akarja adni a házat, én viszont nem.
Megvehetem-e csok felhasználásával a ingatlan másik felét, mert én nem szeretnék elköltözni, viszont a másik tulajdonosnak kell a pénz. 3 gyermekem van és utánuk szeretném felvenni.
Lehetséges-e?
Válaszát előre is köszönöm.

Rendelkezem már 50%-os tulajdoni hányaddal. Ha meg szeretném vásárolni a másik 50%-ot, van-e lehetőség a CSOK beszámíttatására. A kisfiam szeptemberben lesz 3 éves és még nem vettem igénybe semmit rá.
Vagy esetleg a meglévő ingatlan esetében fűtéskorszerűsítésre vagy nyílászárócserére fordítható?
Köszönöm a választ!

A lakóingatlan 50%-a a tulajdonomban van. 1 meglévő gyermek után egyedül szeretném igénybe venni a csok-ot hitel nélkül további 1/4 rész megvásárlására.
Lehetséges?

Üdv!
Érdeklődnék, milyen hitelajánlatuk van, illetve ami nagyon fontos, igénybe tudom-e venni a CSOK-ot? Van két kisgyerekünk. Adott a szülők családi háza Budapesten, amiben anyukám 25%, apukám 25%, testvérem 25%, én 25% tulajdonosok vagyunk. Szeretnénk a párommal kivásárolni a testvérem részét, ő ezt az összeget a lakása vásárlásába fektetné. A szülőket mi szeretnénk idős korukra gondozni. Az ő részük ajándékozással az én nevemre kerülne elvileg, illetve kötnénk egy eltartási szerződést vagy haszonélvezeti joguk maradna a házon a biztonságuk érdekében, ezt még nem döntötték el.
Van-e erre lehetőség? Ha igen, mi ennek a menete?
A válaszukat előre is nagyon köszönöm.
Üdvözlettel.
Kata