Üdvözlöm!

2017-ben preferált településen vásároltunk “használt” ingatlant. Két gyermekre megelőlegezve vettünk igénybe CSOK-ot. Azóta az egyik gyermek meg is született, a másik még várat magára.

OTP-ben érdeklődtem a falusi CSOK felújításra fordítható különbözete után. Ott azt a választ kaptam, hogy 1.300.000 Ft járna felújításra, nekem már kiutaltak (akkor még sima) CSOK-kal 1.430.000 Ft-ot, így nem jár semmi.

OTP Ingatlapontban is érdeklődtem, ott arra hivatkoztak, hogy nem született még meg a második gyermek, ezért nem igényelhetem a Falusi CSOK-ot, csak akkor, ha már 12 hetes elmúlt a magzat.

MKB-nél azt a tájékoztatást kaptam, hogy az ingatlan vásárlás már megtörtént, ez már az én ingatlanom, így csak akkor tudnék igényelni Falusi CSOK-ot, ha újra vásárolnék.

Kérem tanácsát a fent írtakkal kapcsolatban!

A “17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet módosítás” nem tartalmaz olyan megkötést, hogy a Falusi CSOK csak megszületett gyermekekre vehető igénybe. A rendelet szerint nem kell továbbá levonni a korábban CSOK-ként kiutalt 1.430.000 Ft-ot.

Tévedtem esetleg valahol?

Válaszát előre is köszönöm!
József

Kedves József!

A vonatkozó CSOK rendelet értelmében a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó összegét az is igényelheti, aki korábban a használt lakás vásárlásához már igénybe vett ilyen jellegű támogatást. Amennyiben a vásárláshoz a 2015. július 1. után elérhető CSOK-ot vették igénybe, akkor a falusi CSOK korszerűsítésre vonatkozó összegének igénylésekor a vásárláshoz kapott CSOK összeget nem kell levonni. Ez azt jelenti, hogy 2 gyermek után erre a célra maximum 1,3 millió forint összegű falusi CSOK igényelhető.

Ugyanakkor azt az előírást sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy amennyiben valaki a vásárláshoz megelőlegezett támogatást igényelt, a korszerűsítésre vonatkozó támogatást csak a meglévő gyermek után igényelheti. Amíg tehát nem teljesül a második gyermek vállalása, addig csak 1 gyermek után lehetnek jogosultak a támogatásra. Ez jelenleg 300.000 ft összegű kedvezményt jelentene.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Amennyiben a korszerűsítésre igényelhető hitelek is érdeklik Önöket, online adatlapunk kitöltésével kérhetnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A falusi csok támogatást szeretnénk igényelni meglévő ház korszerűsítésére. A ház belterületi lakóingatlan, Magyarhertelend településen, ami a listán szerepel, tehát ezzel nincs gond. A ház a házastársammal közös tulajdon, 50-50%-ban. 2017-ben vásároltuk, melyhez CSOK támogatást igényeltünk és kaptunk 2 meglévő és 1 vállalt gyermek után. (A vállalt gyerek sajnos még várat magára.) Szeretnénk korszerűsítésre igénybe venni a falusi csokot szintén a meglévő 2 és 1 vállalt gyermekre. A banktól azt a választ kaptuk, hogy vállalt gyermekre csak egy támogatás adható. Sajnos nem találok erre vonatkozó információt a jogszabályban. Nem vagyok jogász, ezért a segítségét szeretném kérni, hogy jogosultak vagyunk-e a falusi csok támogatásra jelen helyzetben, vagy meg kell várnunk, míg a harmadik gyermek megszületik és csak utána nyújthatjuk be a kérelmet, melyben már az összes gyermek meglévő.
Válaszát tisztelettel köszönöm!
Csilla