Tisztelt Hitelnet!

Segítséget szeretnék kérni, hogy a mi esetünkben a fentiek alapján melyik kedvezményt tudjuk igénybe venni? Egy falusi CSOK által preferált településen vettünk egy építési telket (27%-os ÁFÁval) amire Önerő, Babaváró hitel, CSOK és “CSOK hitel” igénybevételével szeretnénk építtetni egy új építésű családi házat. A kivitelezővel vállalkozói megbízó szerződést kötünk, a megbízók és építtetők mi vagyunk. Az előzetes árajánlatot a kivitelező pár hónappal ezelőtt készítette el, még 27%-os ÁFA tartalommal.

A leírtak alapján a következőket szeretném kérdezni:

1. A telek ÁFA tartalmát vissza tudjuk igényelni? Ha igen, hogyan és mikor esedékes?
2. Az új építésű házra ebben az esetben is az 5% ÁFA lesz érvényes? Tehát ha jól értem a korábban bruttó árral kapott árajánlatot elméletileg “nettósítani” kellene és 5%-os ÁFÁval újra bruttósítani?
3. Az ÁFA visszaigénylést tudjuk érvényesíteni a házra is?
4. Ha igen, abban az esetben van-e bármi külön elvárás, amit nekünk mint építtetőnek követni kell? Pl. ki legyen a megbízó, építtető, ki vezesse az e-naplót, stb.?

Köszönöm.
Zoltán

Kedves Zoltán!

Az építési telek áfa tartalma akkor igényelhető vissza, ha a telket gazdálkodó szervezettől és nem magánszemélytől vásárolták. (A leírtak alapján ez a feltétel teljesül.) A telekre jutó áfát is a hitelintézetek folyósítják az önerő beépítése után. E támogatás (ÁFA-visszatérítés) iránti kérelem szintén a hitel és CSOK kérelemmel egyidejűleg nyújtható be.

Két lehetőség van. Ha maradnak az eredeti vállalkozói szerződésnél (nettó ár + 27% ÁFA) és 27% ÁFA tartalmú számlák kerülnek kiállításra, akkor igényelhető vissza a telek és bekerülési költségre jutó áfa, maximum 5 millió forint összegig.

Amennyiben a vállalkozói szerződés 5% ÁFA tartalommal kerül aláírásra (nettó ár + 5% ÁFA), akkor amellett, hogy 27% helyett 5% áfát fizetnek, CSOK igénylése esetén ez az 5% áfa tartalom igényelhető vissza.

Az adó-visszatérítési támogatás 2023-ban elérhető formáiról IDE kattintva olvasható részletes tájékoztató.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Az igénylés menetéről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket. Ehhez elsőként online adatlapunkat kellene kitölteni. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű támogatások és hitel ügyintézését is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Ezúton is köszönöm az előző válaszát. Nagyon nehezen tudom érvényesíteni a 2019 december 11-én egyszerűsített bejelentéssel elkezdett lakóházam ÁFA visszaigénylését. Az építkezés helye preferált települések körébe tartozik, ezért pár hónapja döntöttem úgy, hogy élnék a kormány adta támogatással. Sajnos falakba ütköztem. Első alkalommal azért, mert nem felel meg a 2021-es szabályoknak. Ennek orvoslására a tervdokumentáció kiegészítésre került. Második alkalommal a szolgálati járandóságom miatti tb jogviszony volt probléma. Ez ahogy Ön is írta nem akadálya az igénylés érvényesítésének. Jelenleg az e-napló hiánya a gond, valamint a költségvetés nem éri el a 250 ezer forint/ nm árat. Kérdésem az, hogy ez kizáró ok abban az esetben? Munkadíj tekintetében valamennyi vállalkozó ÁFA mentes számlát tudott kiállítani. E-napló vezetése helyett más platformra kerültek feltültésre az anyagok. A lakóház, jelenleg 70% – os készültségi fokban áll.
Amennyiben lát lehetőséget a támogatás igénybevételére, kérem szíveskedjen tájékoztatni róla.
Köszönettel :
Lajos