Az elmúlt héten több pozitív változás is bejelentésre került az otthontámogatási programmal kapcsolatban, melyek a CSOK, az otthonfelújítási támogatás, a tartozáscsökkentő támogatás, valamint a babaváró hitel igénybevételét egyaránt érintik. A legkedvezőbbnek a 0%-os CSOK hitel ígérkezik, mely ősszel kerülne bevezetésre. A szabályozást tartalmazó kormányrendelet még nem jelent meg, de az alábbiakban az eddig ismert információkat összefoglaljuk.

A jelenlegi szabályok módosításának egyik oka az igényléssel járó adminisztratív terhek csökkentése, vagyis az, hogy minél egyszerűbb legyen az otthonteremtési támogatások igénybevétele. Az igénylési feltételek egyszerűsítésnek köszönhetően bővülhet a támogatásban részesülők köre is.

A bejelentés alapján a következő intézkedések várhatók:

TB jogviszony

  • Özvegy igénylők esetében figyelembe vehető lesz az elhunyt házastárs társadalombiztosítási jogviszonya
  • A külföldi felsőoktatási tanulmányok is beleszámítanak majd a TB jogviszonyba

Őstermelői tevékenység a CSOK-os ingatlanban

  • Nem kizáró ok CSOK esetében, ha az igénylő mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat azon a telken, amelyre CSOK-os ingatlant épít

Otthonfelújítási támogatás keretében finanszírozható munkálatok

  • Az érdekvédelmi szervezetek javaslata alapján a jövőben nem csak a mozgáskorlátozottak, hanem a látás- és hallássérültek életét megkönnyítő munkálatok is finanszírozhatók lesznek az otthonfelújítási támogatás keretében
  • Bővül a támogatásra jogosító munkálatok köre, például kültéri lépcső kialakításával, felújításával és külső, elektromos munkálatokkal is

Köztartozás mentesség

  • Az 5.000 Ft alatti köztartozás nem lesz kizáró tényező – ez főként az autóvásárlási támogatásnál merült fel
  • Amennyiben az igénylő kiegyenlíti köztartozását, nem kell újra benyújtani a támogatások iránti igénylést.

Jelzáloghitel csökkentés

  • A tartozáscsökkentő támogatás lakáslízing esetében is elérhető lesz.

0%-os CSOK hitel

  • Az októberben induló MNB Zöld Otthon program összekapcsolódik a CSOK-kal. Ezáltal kamatmentes lakáshitelhez juthatnak azok a családok, akik energiahatékony, legalább BB energetikai minősítésű új lakást építenek vagy vásárolnak. A 0%-os CSOK hitelt azok tudják majd igénybe venni, akik az MNB legfeljebb 2,5% kamatú zöld lakáshitelt is igénylik.

A CSOK hitel kamata jelenleg fix 3%. Erre azok lehetnek jogosultak, akik legalább a 2 gyermekes CSOK-ot is igénybe veszik. A jelenlegi CSOK hitel maximális összege 2 gyermek után igényelt CSOK esetén 10 millió forint, legalább 3 gyermek után igényelt CSOK esetén 15 millió forint. A CSOK hitel további jogosultsági feltételeiről részletes leírás IDE kattintva olvasható.

Fentieken túlmenően további, technikai jellegű változásokra számíthatunk, melyek a hamarosan megjelenő kormányrendeletben olvashatók lesznek.

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

A témában felmerülő kérdések esetén online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésre! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó estét kívánok!
53 éves rokkant anya vagyok. 8 éves kisfiam egyedül nevelem. Önkormányzati lakás vagy fiamnak szeretnek lakást venni. Önerő a csok lenne. Bármilyen megoldás érdekel.
Köszönöm, ha válaszolnak.