Tisztelt Szakértő!

Élettársi viszonyban élek párommal egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan egy, az én tulajdoni hányadomnak megfelelő méretű részén (58 négyzetméter + arányos udvarrész + 1 külön garázs). A közös ingatlanon még van 5-6 tulajdonos, de a páromnak nincs bejegyzett tulajdonrésze. Közösen neveljük az ő 11 éves lányát és a közös 2,5 éves kisfiúnkat. Mindannyian évek óta ebbe az ingatlanba vagyunk bejelentve érvényes lakcímkártyával.

Bővíteni csak a tetőtér felé tudunk, hogy a gyerekeknek legyen külön szobájuk. Nekem vidéken van egy családi házas, terheletlen ingatlanom, de azt nem használjuk, jelenleg üresen áll. A páromnak is vannak más településen ingatlanhányadai apai örökségből, de azok a nagyanyja (haszonélvező), az édesanyja és testvére által lakottak, használtak.

Szeretnénk a beépíteni a tetőteret, ahol cserélni, szigetelni kéne a tetőt is. Csak szobákat szeretnénk fent egyelőre, zuhany/WC-t nem. Szerkezeti változást sem szeretnénk, igényel ez így is külön építési engedélyt? Kell hozzá a többi tulajdonos beleegyezése? Hogyan adhatok át tulajdoni részt az élettársamnak, miközben svájci frank alapú, szabad felhasználású jelzáloghitel van ezen az ingatlanon? Kaphatunk CSOK-ot 2015. július 1-től a tervezett bővítésre, és milyen összegben?

Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel, József

Kedves József!

Több lakásból álló, osztatlan közös tulajdon esetén a támogatott személyek tulajdoni hányadának megállapításához közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megosztási megállapodás szükséges. Ezt a megosztási megállapodást valamennyi tulajdonosnak alá kell írni. Mivel a jogosultsághoz az élettársának is rendelkeznie kell tulajdoni hányaddal az ingatlanban, ezért akár ajándékozás útján is adhat neki át tulajdonrészt. Terhelt ingatlan lévén, elsőként a hitelnyújtó bankkal célszerű egyeztetni ez ügyben. Amennyiben elidegenítési tilalmat is bejegyeztek a jelzáloghitel után, akkor a bank hozzájárulására is szükség lehet. Valószínű, hogy a korábbi hitelfelvételhez már készülhetett használati megosztási megállapodás, de mivel változni fog a tulajdonosi összetétel, ezért az ajándékozást követően új megállapodásra lesz szükség.

Arról, hogy a tetőtér beépítéshez szükséges-e építési engedély, a területileg illetékes építési hatóság tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

A CSOK-ra való jogosultság szempontjából lényeges, hogy a célingatlanon kívül meglévő lakástulajdonaikat milyen jogcímen szerezték. IDE kattintva tájékozódhat arról, hogy mely lakástulajdon nem jelent kizáró okot CSOK igénylésénél.

Arról, hogy milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy kaphassanak CSOK-ot bővítésre, IDE kattintva olvashat. Itt ismerheti meg a konkrét támogatási összegeket is. A CSOk összege a gyermekek számán kívül függ a tetőtér-beépítést követően létrejött hasznos alapterülettől és az épület energetikai minősítésétől. A CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Osztatlan közös tulajdonban lévő telken található egy 2 részből álló teljesen egyforma ikerház. Tulajdonos váltást követően az új tulajdonos lényeges átalakítást kíván végrehajtani a saját épületrészében + 2 szoba (az egyik a padlás helyett felső szintként).
Kérdésem: ilyen mértékű átalakítás esetén szükséges-e a jóváhagyásom vagy megtagadhatom-e. Tulajdoni hányad megosztási szerződés tudomásom szerint nincs.
Mielőbbi válasza reményében.
Üdvözlettel.
László

Tisztelt Szakértő!
Rengeteg hozzászólásban találtam számomra hasznos információt, mégis leírnám a saját helyzetem.
Jelenleg a férjem mamájának a házában élünk. A férjem 50%-ban tulajdonos, a mama is. Nekem ebben a házban nincs tulajdonrészem. Bővíteni szeretnénk, s szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, jelenleg egy gyermekünk van. A kérdésem az lenne, hogy kizáró ok-e, hogy a mama is tulajdonos? Ha jól tudom, kettőnknek elég összesen az 50%, ha én is bekerülök tulajdonosnak?
Továbbá másik két házban van tulajdonjogom öröklés útján. Ez esetleg lehet kizáró tényező?
Előre köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel:
Andrea

Tisztelt Szakértő!
Családi házban élünk a férjemmel és négy gyermekünkkel, amiben a férjemnek 50%-os tulajdoni hányada van, a testvére nevén van a másik 50%. Statikus véleménye alapján beépíthető a tetőtér emelet ráépítése nélkül, csak a jelenlegi belmagasságot kihasználva.
Kérdésem, hogy igényelhetünk-e Csokot és használható-e tetőcserére is?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Hat lakásos társasházban lakunk, ami 2 épületből áll (egy 2 lakásos és egy 4 lakásos). A mi lakásunk a 2 lakásos épületben van, és a fölöttünk lévő tetőteret szeretnénk beépíteni. Az alapító okirat szerint a padlások közös tulajdonúak, minden tulaj a lakása alapterületének megfelelő eszmei tulajdoni hányaddal rendelkezik a közös részekből. A tulajdoni lapon is ez áll.
Kaphatunk-e így CSOK-ot a tetőtér beépítésre? Építési engedélyünk már van az Önkormányzattól.

Tisztelt Szakértő!
Az a kérdésem lenne, hogy lakáskorszerűsítésre igényelhetünk-e szocpolt. Van egy 8 éves gyermekünk. A ház amibe lakunk jelzálog alatt van, mivel hitelből tudtuk megvenni 2008-ban. Fele-fele tulajdon joggal. Nekem viszont van egy másik ház is a nevemen, annak kizárólagos tulajdonosa én vagyok. Viszont azt is kérte a bank fedezetnek 2008-ban. Ez kizáró ok lehet?