Tisztelt Hölgyem/Uram,

Adott egy osztatlan közös tulajdonú telek egyik része, kerítéssel leválasztva, telekrendezési eljárás folyamatban. Ebben a telek részben öcsémmel 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok. A másik telekrész egy harmadik fél tulajdona. A saját telek részünkre építenénk közösen egy házat, ami egy ikerház lenne. Ehhez a szomszéd tud csatlakozni, ha ő is építkezne.

Az épülő házunkban külön mérőórákkal ellátott két lakó részt hoznánk létre, de közös lenne a cím. Öcsém az ő részét fundamentás hitelből fedezné. Mi nejemmel a saját részünk költségére hitelt + CSOK-ot vennénk fel.

Kérdés, hogy egyáltalán járható út-e az elképzelésünk, vagy ha csok-ot szeretnénk, akkor nejem és én tulajdonunkban kellene lennie az egész teleknek, épülő ingatlannak?

Köszönettel.
István

Kedves István!

Osztatlan közös tulajdonú telek esetében is van lehetőség CSOK-kal, CSOK hitellel történő építkezésre. Amennyiben nem kerül a telek megosztásra, vagyis külön helyrajzi számra, akkor osztatlan közös tulajdonként is finanszírozható az új ház építése. Ez esetben úgynevezett Használati megállapodást szükséges benyújtani az ügyintézéshez, melynek melléklete a megosztási vázrajz. Ez ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett megállapodás lehet. Ennek tartalmi elemeiről IDE kattintva részletes leírást találnak.

A vonatkozó CSOK rendelet szabályozza is ezt a kérdést. A rendelet rögzíti, hogy a CSOK-kal felépített új lakásban csak a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén, ha a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásra vonatkozóan használati megállapodás alapján a támogatott személyek kizárólagos használati joga áll fenn, ezt a feltételt teljesítettnek kell tekinteni.

Az új ház építésére vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A CSOK hitelről bővebb információ ITT olvasható. Az aktuális törlesztő részleteket előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerhetik meg.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre! Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megtudni, hogy abban az esetben is igénybe vehető-e a CSOK, hogyha úgy történik a házvásárlás, hogy a tulajdonjog fél-fél részre kerül megállapításra. A két új tulajdonos nem családtag, két önálló család. Mind a két esetben igénybe vehető a CSOK. A ház jelenleg nem megosztott, azaz osztatlan közös tulajdont vásárolnánk. Ha utólag és nem a vásárláskor történik a megosztás, akkor is igénybe tudjuk venni? Akár mind a két esetben?
Köszönöm a választ, Móni

Tisztelt Cím!
Egy ingatlan tulajdonosa vagyok, amihez ajándékozás révén jutottam. A férjemmel a telken található házat szeretnénk lebontani és a helyére egy új házat építeni.
Jogosultak vagyunk-e a CSOK felvételére? Problémát jelent-e a 100%-os tulajdonjogom? (Az új ház közös lenne).
Válaszát előre is köszönöm.
Krisztina

Tisztelt Hölgyem/Uram,

Köszönöm előző válaszát.
Idő közben egyeztettünk a kerületi építési hatósággal, tőlük kapot informció alapján az osztatlan közös tulajdonú telken 1 épület és maximum 2 rendeltetési egység építhető. Ebből az egyik rendeltetési egység a telek harmadik tulajdonosáé lenne ez alapján és a másik a miénk. ű
Az Ön által említett használati megoldással és vázrajzzal a magunkra jutó másik rendeltetési egység felosztható lenne úgy két lakrészre, hogy arra külön-külön vehessünk fel hitelt?

Köszönettel
István