Kedves Hitelnet!

Feleségemmel belevágnánk egy építkezésbe, melyhez CSOK, illetve babaváró támogatást vennénk igénybe, azonban felmerültek ingatlanjogi kérdések.

Az építkezésre kijelölt osztatlan közös telek 1000 m2, melynek a felét árulja a tulajdonosa (a másik felét a későbbiekben másik vevő kapná meg). A tervek alapján ikerház épülne itt, amelynek ugyan nincs közös fala, és csak a fedett kocsibeállók érintkeznének fizikailag, azonban jogilag ikerházként kell kezelni.

Az építkezés vevői finanszírozású, ütemezett fizetéssel. A kivitelező szerint lehetséges egyelőre csak az egyik házfél felépítése a telken, azonban mi tartunk attól, hogy a használatbavételi engedélyt így nem kapja meg az általunk kifizetett házfél, illetve, hogy a CSOK-ot sem tudjuk igénybe venni, mert nem finanszíroz a bank, amíg a másik házfél építése nem indult el.

Tudnának segíteni, hogy mi az igazság ebben a helyzetben?

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel,
Dániel

Kedves Dániel!

Ikerház esetében – amennyiben külön-külön ütemben halad az építkezés és az egyik lakás előbb készül el, mint a másik – információink szerint külön is kiadható a használatbavételi engedély. Fontos azonban tudni, hogy a földhivatalban nem tudják külön feltüntetni a házat, ezáltal lakcímkártyát sem kapnak a támogatott személyek.

Ennek azért van nagy jelentősége, mert építkezésre igényelt CSOK és támogatott hitel esetén az utölsó részfolyósítást követő 90 napon belül lakóhelyet kell létesíteni az ingatlanban. Ezt érvényes lakcímkártyával igazolni szükséges a hitelintézet felé. Meghatározó tehát, hogy az ikerház másik fele esetlegesen mennyi időn belül tud elkészülni.

Ami a finanszírozást illeti, az elindulhat, tehát annak nincs akadálya, hogy a hitelintézet a CSOK és a lakáshitel összegét készültségi fok arányosan folyósítsa.

Az új lakásépítésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A CSOK hitelről bővebb információ ITT olvasható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, legyenek kedvesek kitölteni online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézését is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
3 gyerekesek vagyunk és építkezni szeretnénk Debrecenben. A helyzet nem egyszerű legalábbis nekem: Anyósomék telkén van egy családi ház ahol 25% férjem, 25% sógornőm és 50% anyósom a tulajdonos haszonélvezeti joggal, mert meghalt a férje.
Ez a telek 25 m2 hiánya miatt nem megosztható, ezt a helyi önkormányzaton mondták, a szomszédoktól sem tudunk vásárolni, mert maximálisan beépítették.
Van-e valami módja annak, hogy külön házat építsünk erre a telekre a 10M csok + 15M hitel igénybevételével?