Tisztelt Hitelnet!

Szocpol igényléssel kapcsolatban lenne kérdésem. 2012-ben eladtunk egy házat, melyben öröklés útján szereztem tulajdonjogot. A ház eladási árából vásároltunk egy ingatlant, ahol ugyanúgy mint a korábbi esetében 25% saját tulajdonnal, testvérem is 25%-kal és édesanyám 50% tulajdonnal rendelkezik. Itt viszont már adásvétel jogcímmel van a tulajdon, nem pedig öröklés útján. Most erre a telekre szeretnénk építeni egy új ingatlant, a meglévő ingatlan mögé. 2 gyermekkel rendelkezünk, így azok után szeretnénk igényelni a lakásépítési támogatást.

A kérdésem, hogy mivel Én jelenleg rendelkezem tulajdonnal, mi módon lennék jogosult a szocpolra? A telket használati megállapodással megosztanánk, de azt csak elvileg akkor lehetne, ha már felépül az új ingatlan. Az új ingatlanon tulajdont kell szereznünk a férjemmel, viszont az igénylés pillanatában nem lehet tulajdonom. Van-e arra mód, hogy valahogy még is jogosultak legyünk a támogatásra?

Előre is köszönöm a válaszukat!
Tisztelettel.
Bernadett!

Kedves Bernadett!

Az adásvétel útján szerzett 25%-os lakástulajdon valóban kizáró okot jelent lakásépítési támogatás (szocpol) igénylésénél. A támogatásra akkor lehet jogosult, ha ettől a tulajdonrésztől megválik. Ennek egyik módja lehet az ajándékozás. Ügyvédi ellenjegyzéssel készült ajándékozási szerződés keretében tulajdoni hányadát akár édesanyjának, akár testvérének is elajándékozhatja. Az egyenesági rokonok (szülő-gyermek, testvérek) közötti ajándékozás illetékmentes. Fontos, hogy olyan személynek nem ajándékozhatja a tulajdonrészét, aki az építendő házba együttköltöző családtag lesz. A vonatkozó kormányrendelet értelmében ugyanis nemcsak a támogatott személyeknek, hanem együttköltöző családtagjaiknak sem lehet lakástulajdonuk.

A szocpol igénylési feltételeiről honlapunk bővebb leírást talál. A támogatás összegét a gyermekek száma, az építendő ház energetikai minősítése és hasznos alapterülete fogja meghatározni. Erről ugyancsak tájékozódhat oldalunkon.

Ha a szocpol mellett az építkezéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, akkor a legkedvezőbb építési hitelek megismerésében építési hitelkalkulátorunk lehet segítségükre. A kalkulátor a piaci kamatozású, valamint az 5, illetve 20 éves kamattámogatással nyújtott építési hitelek törlesztő részletét és járulékos költségeit egyaránt megjeleníti. Az építési hitelek az összes pénzintézetnél forint alapon érhetők el. A konstrukciók a 3 havi kamatperiódustól a 10 éves kamatperiódusig választhatók. Amennyiben további információra lenne szükségük, Kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése