Tisztelt Szakértő!

1. 2007-ben vettünk egy használt házat és arra megkaptuk három gyermekünk után a félszocpolt 1.900.000 ft-ot.

Most ezt az ingatlant szeretnénk eladni és a teljes ingatlan árából kivásárolnánk egy örökséget amiben az édesanyám haszonélvezeti joggal bír, aminek az 50%-nak tulajdonosa vagyok és a testvérem 50%-át vásárolnám ki abból.

Lehetséges örökséget kivásárolni így a szocpollal terhelt ingatlanból?

2. A szocpol lejárata az adás vételi szerződéstől függ vagy pedig attól a naptól amikor kifizetésre került a szocpol. A mi esetünkben fél év különbség van a kettő dátum között.

Válaszát köszönöm!
Kérdést feltette: András

Kedves András!

A részben örökölt ingatlan maradék 50%-ának megvásárlása esetén nem vihető tovább a félszocpol, ugyanis a vonatkozó kormányrendelet nem teszi lehetővé a közeli hozzátartozótól való ingatlanvásárlást: „Lakásvásárlás esetén a közvetlen támogatás akkor igényelhető, ha az eladó az igénylőnek nem - a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. § b) pontja szerinti - közeli hozzátartozója és nem élettársa.” Közeli hozzátartozónak minősül: a házastárs, az élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvér.

A szocpolra vonatkozó elidegenítési és terhelési tilalom lejáratát illetően az adásvételi szerződés aláírásának dátumából kell kiindulni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Édesapám elhunyt 1 éve. Édesanyám eladná a házat, amit férjemmel megvásárolnánk, felújítanánk. Csokot szeretnénk igénybe venni jövőre, s ezzel élni az illetékmentességgel. Édesanyám lakást vásárolna az általa felénk eladott ingatlanból.
Járható-e ez az út? Tudunk-e élni a Csokkal?
Köszönettel.

Férjem a szülői ház 1/4 részét örökölt, mennyi joga van, ill döntése van az értékesítésnél? Ha nem írja alá az adásvételi szerződést, akkor is eladhatja a másik fél?
Köszönöm a válaszát.