Kedves Szakértő!

Már az unalomig ismételt kérdésre szeretnék választ kapni, miszerint a már megszületett gyermekek után járó CSOK-ot felhasználhatom-e a felvenni kívánt hitel önrészéhez? Várok, várok és minden nap olvasom a hitelnet.hu oldalt, hogy felbukkan-e valami új információ, de az elvileg igennel szemben még nem találtam konkrét igent sehol, pedig alig pár hét és igényelhető a CSOK.

Nagyon fontos volna nekem, hogy a bank elfogadja önrésznek, mert egy olyan házat szeretnék venni, amire még sok millió forintot kell költeni, hogy beköltözhető legyen. A felújítást a megtakarításomból kívánom fedezni, de ha a bank nem fogadja el a CSOK-ot önrésznek, akkor kénytelen vagyok a megtakarításból fedezni, de akkor meg nem marad pénz a felújításra. Sajnos olyan hitelkonstrukciót sehol nem találtam ami egyben finanszírozná a ház megvételét és az azt követő felújítást.

Válaszát előre köszönöm,
Kálmán

Kedves Kálmán!

Jelenlegi információink szerint július elsejétől az FHB Banknál, az OTP Banknál és a K&H Banknál biztosan lesz lehetőség CSOK kérelem benyújtására. A kapott tájékoztatás szerint azonban az FHB Bank beleszámítja az ingatlan maximális terhelhetőségébe a CSOK összegét. A másik két hitelintézet részéről még nincs pontos információnk ezzel kapcsolatban.

Az FHB Banknál a CSOK-kal érintett lakóingatlan maximum a törvényi rendelkezés szerinti forgalmi érték 80%-ig, de legfeljebb a hitelbiztosítéki érték 100%-ig finanszírozható. Abban az esetben, amennyiben a lakásvásárló a kedvezmény mellé hitelt is igényel, úgy a hitelnek és a kedvezménynek együttesen kell beleférnie a finanszírozás maximumába.

Fentiek alapján tehát 20% önerőre mindenképpen szükség van a CSOK összegén felül. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a 80%-os finanszírozás nem automatikus, tehát több tényezőtől is függ - egyrészt a célingatlan területi elhelyezkedésétől, másrészt az igénylők jövedelmi helyzetétől - hogy ténylegesen milyen arányban kaphat hitelt a leendő adós. Ha valamilyen oknál fogva kisebb mértékű finanszírozás lehetséges, akkor nem biztos, hogy elegendő a 20% saját erő.

Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapukat és valamennyi részlet ismeretében Szakértőink utánanéznek az adott esetben elérhető legkedvezőbb finanszírozási formának és kiszámolják a maximális finanszírozási összeget!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Én azt szeretném megkérdezni, hogy az OTP-nél szeretnék venni egy 6 millió forintos 110 négyzetméteres házat és van egy 5 éves gyerek és még egyet vállalnánk. Szeretnénk igényelni a csokot, de ugye ezt nem számítják be önerőnek. Önerő helyett bevonható-e plusz ingatlanfedezet úgy, hogy a csokot is igényelem? Például 1,3 millió csok + 4,7 millió hitel, plusz ingatlanfedezet bevonással.

A kérdésem a következő. Vásárolni szeretnék egy ingatlant például 3.200.000 Ft–ért. Kell-e hozzá önerő? Vagy pedig ha van önerő, mi szükséges az önerőn kívül? 3 gyermekem van. A fenti összegért tudnék ingatlant venni. Ha jó láttam a táblázaton, akkor kb. 2.000.000 Ft a kedvezmény. Ehhez én tudnám biztosítani az önerőt. Így van lehetőségem megvásárolni az ingatlant?
Várom válaszukat.
Tisztelettel.
Tibor

Ma személyesen felkerestem az MKB bankot és megerősítették, hogy elfogadják önerőnek a CSOK-ot! A dolog pikantériája, hogy kamattámogatott hitel esetén nem, csak piaci típusú esetében.
Szintén ma jártam az OTP banknál személyesen, és ott azt mondták, hogy felelőtlen, aki azt állítja, hogy elfogadható önerőnek a CSOK, mert nem lehet az!

Az MKB válasza az érdeklődésemre:
Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a CSOK önrészbe beszámítható. Amennyiben hitelt kíván igényelni hozzá az alábbi módon lehetséges az ingatlanra:
– hitel összege nem haladhatja meg a fedezetül szolgáló ingatlan(ok együttes) forgalmi értékének 80 %-át. Tehát a családi támogatáson kívül szükséges a megfelelő összegű önerővel rendelkeznie.
– Például Ön rendelkezik 2 millió forinttal, ebből egy 40 nm-es ’A’ energetikai besorolású ingatlanra 1 gyermek esetén 550.000 forint támogatás igényelhető. Ebben az esetben Önnek 1450.000 forintot szükséges igazolnia önerőként.
A Szigetvári Takarékszövetkezet is majdnem biztosra mondta, hogy elfogadják önrészként a CSOK-ot, de tutira jövő hétre ígérték a választ.

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy önerő nélkül 1 gyerek és még egy tervezése után felújításra igényelhetjük a szocpolt vagy a Csok-ot?
Gyöngyi

Érdeklődni szeretnék, hogy használt lakás vásárlásnál a szocpol (csok) önerőnek számít-e? Illetve, hogy önerő nélkül van-e bármilyen lehetőségünk? (bármilyen támogatás vagy önkormányzati kölcsön, akár visszatérítendő).
Előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Bővítésre szeretnénk félszocpolt felhasználni, 2 gyermek után, 5 és 10 évesek. A ház hasznos területe 80 m2. Hogyan tudom igénybe venni a teljes összeget?
Köszönöm!

Üdvözlöm!
Használt lakást szeretnénk vásárolni, van 3 kiskorú gyermekünk! Sajnos nincs önerőnk, de páromnak több éves folyamatos munkahelye van, én gyesen vagyok. Az összes keresetünk 250.000-300.000 Ft között van. A CSOK lehet-e önerő? Mennyi támogatással számolhatunk 3 gyermek és 100 nm-es ház esetén?
Mennyi idő az elbírálás egy lakásvásárlás esetén?
Válaszát előre is köszönöm!

Mi használt lakást szeretnénk venni CSOK-kal. Azt szeretném megkérdezni, hogy kell-e önerő és mennyi? És azt szeretnénk megkérdezni még, hogy mennyi idő alatt zajlik le ez az egész? 2 gyermekünk van és 2-őt még bevállalnánk.