Üdvözletem.

Párommal szeretnék használt lakást vásárolni, ez lenne az első lakásunk. Már van egy 4 éves gyermekünk. Én 11 hónapja dolgozok egy cégnél, havi keresetem nettó 90-100 ezer Ft, ami bankkártyára érkezik. Párom sajnos munkanélküli. A hitel amire szükségünk lenne kb. 3-4 millió Ft.

Úgy hallottuk, hogy most július 1-től visszajön a félszocpol támogatás, ez valóban így van? Ha igen, akkor ezt a szocpol támogatást figyelembe vehetik önerőként? Esetleg milyen lehetőségeink, vagy milyen támogatások lennének első lakásvásárlásra? Önerővel nem rendelkezünk.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zoltán

Kedves Zoltán!

Használt lakás vásárlásához 2015. július 1. után lesz elérhető a szocpol (CSOK). Ekkortól használt lakás vásárlása esetén a meglévő gyermekek után igényelt szocpol önerőnek számít hitelfelvétel során. 1 gyermek után - a vásárolandó lakás hasznos alapterületétől függően - 500.000 illetve 600.000 Ft összegű támogatásra lehetnek jogosultak. Az igénylés várható feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben a Családok otthonteremtési kedvezményének összege nem fedezi a szükséges önerőt, akkor a hiányzó összeget plusz ingatlanfedezet bevonásával teremthetik elő.

Lakáshitel fedezeteként a bankok olyan lakóingatlant fogadnak el, melynek forgalmi értéke legalább 4-5 millió forint. 3 millió forint értékű lakás nem vonható be fedezetként. Ha ilyen értékű lakást szeretnének vásárolni, akkor a vásárlás csak egy másik ingatlanra felvett kölcsönből történhet. Amennyiben a vásárolandó ingatlan értéke eléri a bankok által előírt értéket, akkor a két ingatlan együtt bevonásával akár a teljes vételár is finanszírozható önerő nélkül.

Plusz fedezetként bárki háza, lakása bevonható, ha megfelel a fedezettel szemben támasztott banki követelményeknek és tulajdonosai hozzájárulnak a jelzálogjog bejegyzéséhez. Ha lenne ilyen ingatlan a környezetükben, akkor érdemes lenne kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványukat, s a részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot tudnánk Önöknek készíteni az elérhető lakáshitelekről, az igazolt nettó jövedelmet és a háztartás rendszeres kiadásait is figyelembe véve. A 11 hónapos munkaviszony és a minimálbér összegét meghaladó kereset az igénylés alapfeltételének megfelel.

További kérdés esetén Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az, hogy a 2007-ben felvett szocpol alkalmazható-e 2018-ban használt lakás vásárláshoz önerőként, ha az megelőzően vissza lett fizetve/fel lett függesztve? Az eredetileg támogatott ingatlan el lett adva.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy egyedülállóként egy gyermek után igényelhetek-e szocpolt, lakáshitellel együtt, használt lakásra? Beszámítják-e önerőnek a szocpolt? Rendelkezem önálló jövedelemmel és nincs a tulajdonomban ingatlan. Valószínűleg magánszemélytől vennék családi házat.
Köszönettel.

Üdvözlőm!
A párommal szeretnénk használt lakást vásárolni, kettő gyermekünk van. Voltunk bent a bankban is érdeklődni, és ott azt mondták, hogy a szocpol nem számít önerőnek, hanem amit felveszünk hitelt, abból vonják le, ez tényleg így működik? Vagy a szocpol most is önerőnek számít mint régen?

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel együtt nevelünk egy közel 6 éves kisfiút, kistestvér ősszel fog megszületni és még egy gyereket szeretnénk majd.
Kinéztünk egy házat, amelynek a vételára 10.000.000 Ft. A lakás 70-75 m2 között van, és „G” energetikai tanúsítványnak felel meg.
Tulajdonosnak átadtunk 1.000.000 Ft foglalót. A fennmaradó részt hitelből és családok otthonteremtési támogatásából szeretnénk kifizetni. A jelenleg kidolgozott rendelet alapján van-e erre lehetőségünk?
Válaszukat előre is köszönjük!

Tisztelt Hitelnet!
Az után érdeklődnék, hogy a szüleinknél lakunk a tetőtérben, de szeretnénk bővíteni a tetőteret. Van egy 11 hónapos gyermekünk és szeretnénk rá igényelni a Csok-ot. Igénybe vehetem hozzá csak a Csok-ot vagy szükség van hozzá valamennyi önerőre is?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot használt lakásvásárlásra, két gyermek után. A kérdésem, ha a lakás 4.200.000 Ft és nincs saját önerőnk, de 4.600.000 Ft-ra lenne szükségünk, mi a teendő, hogy a CSOK mellé banki hitelt tudjunk felvenni? Saját lakásunk nincs.

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakás vásárlásához Önerőnek szeretnénk a CSOK-ot használni. 1 meglévő gyermekünk van és 1-et még bevállalnánk.
Az így kapható teljes összeget használhatjuk önerőnek, vagy csak a meglévő utánit?

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem az lenne, használt lakás vásárlása esetén is igényelhető lesz majd a teljes ”csok,, vagy csak a felét tudjuk igénybe venni?

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy CSOK igényléshez szükség van-e önerőre vagy megvásárolhatom-e a kiszemelt ingatlant pusztán majd az igényelt CSOK összegéből? 3 meglévő gyermekünk van.
Másik kérdésem: A köztartozás mentes kifejezés pontosan mit jelent?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást szeretnénk vásárolni amely 63 m2 /1 és 2 félszobás, összkomfortos, gázközponti fűtéses/, értéke 10.000.000.- Ft, társasházi tömblakás Keszthelyen. Bankban kapott információ szerint jövedelmünk alapján lakás értékének 80 %-át hiteleznék, tehát 2.000.000.- Ft önrésszel kell rendelkeznünk. Most láttam az Önök honlapján a CSOK 2015-öt, amit használt lakásra is lehet igényelni.
Kérdésem a következő lenne: Második házasságomban élek, első házasságomból született három gyerekemet neveljük, akik 21 éves nappali tagozatos egyetemista, 17 éves gimnazista, 11 éves általános iskolás gyerekek. Eddig sem az első, sem a második házasságom alatt nem volt saját lakásunk, gyerekekre nem vettünk fel szocpolt, hitelt, második férjemnek sem volt még saját lakása, gyermeke sincs. Én 43 vagyok, férjem 44 éves. Az energetikai besorolást nem tudom, a többi feltételnek amit leírtak, megfelelnénk.
Igényelhetjük-e a hitelhez a fél CSOK-ot előző házasságomból született gyerekekre túl a 40 éves koron? Ha lehetséges, az összeggel lehet csökkenteni a 2.000.000.-Ft-os önrészt?
Válaszukat várva, köszönettel
Debóra

Tisztelt Hitelnet csoport!
Szeretnék érdeklődni, hogy a megelőlegező szocpolra kapható összeget elfogadják önerőnek? Továbbá érdeklődnék, hogy a KHR lista itt is kizáró ok lehet? Én szerepelek a KHR listán, a férjem nem. Én magas jövedelemmel rendelkezem, nem tudom ezt valahogy beszámítják-e? Letiltásom nincs, viszont a párom havi nettó keresete nem magas, Ő 105-110.000 Ft-ot keres. Megtakarításunk nagyon csekély 500.000 Ft jelenleg. A fentiekre való tekintettel véleményük szerint tudunk mi bárhol is hitelt felvenni és ezáltal lakáshoz jutni? A háztartásunk össz. jövedelme 400.000 Ft, gyerek mint írtam még nincs.
Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat!

A szocpol önerőnek számít új ház vásárlásakor? Önerőnk nincs.
Van bármiféle megoldás a házvásárlásra?