Önerőnek számít a szocpol (CSOK)?

Üdvözletem.

Párommal szeretnék használt lakást vásárolni, ez lenne az első lakásunk. Már van egy 4 éves gyermekünk. Én 11 hónapja dolgozok egy cégnél, havi keresetem nettó 90-100 ezer Ft, ami bankkártyára érkezik. Párom sajnos munkanélküli. A hitel amire szükségünk lenne kb. 3-4 millió Ft.

Úgy hallottuk, hogy most július 1-től visszajön a félszocpol támogatás, ez valóban így van? Ha igen, akkor ezt a szocpol támogatást figyelembe vehetik önerőként? Esetleg milyen lehetőségeink, vagy milyen támogatások lennének első lakásvásárlásra? Önerővel nem rendelkezünk.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zoltán

Kedves Zoltán!

Használt lakás vásárlásához 2015. július 1. után lesz elérhető a szocpol (CSOK). Ekkortól használt lakás vásárlása esetén a meglévő gyermekek után igényelt szocpol önerőnek számít hitelfelvétel során. 1 gyermek után – a vásárolandó lakás hasznos alapterületétől függően – 500.000 illetve 600.000 Ft összegű támogatásra lehetnek jogosultak. Az igénylés várható feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Amennyiben a Családok otthonteremtési kedvezményének összege nem fedezi a szükséges önerőt, akkor a hiányzó összeget plusz ingatlanfedezet bevonásával teremthetik elő.

Lakáshitel fedezeteként a bankok olyan lakóingatlant fogadnak el, melynek forgalmi értéke legalább 4-5 millió forint. 3 millió forint értékű lakás nem vonható be fedezetként. Ha ilyen értékű lakást szeretnének vásárolni, akkor a vásárlás csak egy másik ingatlanra felvett kölcsönből történhet. Amennyiben a vásárolandó ingatlan értéke eléri a bankok által előírt értéket, akkor a két ingatlan együtt bevonásával akár a teljes vételár is finanszírozható önerő nélkül.

Plusz fedezetként bárki háza, lakása bevonható, ha megfelel a fedezettel szemben támasztott banki követelményeknek és tulajdonosai hozzájárulnak a jelzálogjog bejegyzéséhez. Ha lenne ilyen ingatlan a környezetükben, akkor érdemes lenne kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványukat, s a részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatot tudnánk Önöknek készíteni az elérhető lakáshitelekről, az igazolt nettó jövedelmet és a háztartás rendszeres kiadásait is figyelembe véve. A 11 hónapos munkaviszony és a minimálbér összegét meghaladó kereset az igénylés alapfeltételének megfelel.

További kérdés esetén Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésükre!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az, hogy a 2007-ben felvett szocpol alkalmazható-e 2018-ban használt lakás vásárláshoz önerőként, ha az megelőzően vissza lett fizetve/fel lett függesztve? Az eredetileg támogatott ingatlan el lett adva.
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy egyedülállóként egy gyermek után igényelhetek-e szocpolt, lakáshitellel együtt, használt lakásra? Beszámítják-e önerőnek a szocpolt? Rendelkezem önálló jövedelemmel és nincs a tulajdonomban ingatlan. Valószínűleg magánszemélytől vennék családi házat.
Köszönettel.

Üdvözlőm!
A párommal szeretnénk használt lakást vásárolni, kettő gyermekünk van. Voltunk bent a bankban is érdeklődni, és ott azt mondták, hogy a szocpol nem számít önerőnek, hanem amit felveszünk hitelt, abból vonják le, ez tényleg így működik? Vagy a szocpol most is önerőnek számít mint régen?

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel együtt nevelünk egy közel 6 éves kisfiút, kistestvér ősszel fog megszületni és még egy gyereket szeretnénk majd.
Kinéztünk egy házat, amelynek a vételára 10.000.000 Ft. A lakás 70-75 m2 között van, és “G” energetikai tanúsítványnak felel meg.
Tulajdonosnak átadtunk 1.000.000 Ft foglalót. A fennmaradó részt hitelből és családok otthonteremtési támogatásából szeretnénk kifizetni. A jelenleg kidolgozott rendelet alapján van-e erre lehetőségünk?
Válaszukat előre is köszönjük!

Tisztelt Hitelnet!
Az után érdeklődnék, hogy a szüleinknél lakunk a tetőtérben, de szeretnénk bővíteni a tetőteret. Van egy 11 hónapos gyermekünk és szeretnénk rá igényelni a Csok-ot. Igénybe vehetem hozzá csak a Csok-ot vagy szükség van hozzá valamennyi önerőre is?
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot használt lakásvásárlásra, két gyermek után. A kérdésem, ha a lakás 4.200.000 Ft és nincs saját önerőnk, de 4.600.000 Ft-ra lenne szükségünk, mi a teendő, hogy a CSOK mellé banki hitelt tudjunk felvenni? Saját lakásunk nincs.

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakás vásárlásához Önerőnek szeretnénk a CSOK-ot használni. 1 meglévő gyermekünk van és 1-et még bevállalnánk.
Az így kapható teljes összeget használhatjuk önerőnek, vagy csak a meglévő utánit?

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem az lenne, használt lakás vásárlása esetén is igényelhető lesz majd a teljes ”csok,, vagy csak a felét tudjuk igénybe venni?

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy CSOK igényléshez szükség van-e önerőre vagy megvásárolhatom-e a kiszemelt ingatlant pusztán majd az igényelt CSOK összegéből? 3 meglévő gyermekünk van.
Másik kérdésem: A köztartozás mentes kifejezés pontosan mit jelent?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet! Használt lakást szeretnénk vásárolni amely 63 m2 /1 és 2 félszobás, összkomfortos, gázközponti fűtéses/, értéke 10.000.000.- Ft, társasházi tömblakás Keszthelyen. Bankban kapott információ szerint jövedelmünk alapján lakás értékének 80 %-át hiteleznék, tehát 2.000.000.- Ft önrésszel kell rendelkeznünk. Most láttam az Önök honlapján a CSOK 2015-öt, amit használt lakásra is lehet igényelni. Kérdésem a következő lenne: Második házasságomban élek, első házasságomból született három gyerekemet neveljük, akik 21 éves nappali tagozatos egyetemista, 17 éves gimnazista, 11 éves általános iskolás gyerekek. Eddig sem az első, sem a második házasságom alatt nem volt saját lakásunk, gyerekekre nem vettünk fel szocpolt, hitelt, második… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet csoport!
Szeretnék érdeklődni, hogy a megelőlegező szocpolra kapható összeget elfogadják önerőnek? Továbbá érdeklődnék, hogy a KHR lista itt is kizáró ok lehet? Én szerepelek a KHR listán, a férjem nem. Én magas jövedelemmel rendelkezem, nem tudom ezt valahogy beszámítják-e? Letiltásom nincs, viszont a párom havi nettó keresete nem magas, Ő 105-110.000 Ft-ot keres. Megtakarításunk nagyon csekély 500.000 Ft jelenleg. A fentiekre való tekintettel véleményük szerint tudunk mi bárhol is hitelt felvenni és ezáltal lakáshoz jutni? A háztartásunk össz. jövedelme 400.000 Ft, gyerek mint írtam még nincs.
Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat!

A szocpol önerőnek számít új ház vásárlásakor? Önerőnk nincs.
Van bármiféle megoldás a házvásárlásra?


24
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x